Ръкавиците – незаменим аксесоар в зимните дни

Ръкавиците – незаменим аксесоар в зимните дни

10.01.2020

Ръкавиците – незаменим аксесоар в зимните дни

Ръкавиците са използвани за защита от атмосферните условия още от древността. Една легенда пък разказва, че те се възприемат за първи път като модно изявление сред благородниците през 11-и век, когато венецианският дож Доменико се оженил за добре облечената Константина, която обичала да ги носи. След това редица кралски особи ги правят част от облеклото си като избират модели, които са със сложни бродерии и украсени с бижута.

Според исторически източници Катерина де Медичи ги носела често в съда и по този начин изключително много повишавалa популярността им като моден аксесоар. Тя предпочитала те да са парфюмирани, което според легендата започва като „резултат от опита й да покрие миризмата на отровните отвари, които използва за убийството на много свои врагове. Ръкавиците бивали ароматизирани с амбра, мускус и др. Парфюмирането им остава популярно чак до края на 1700 година.

Някои от материите, които са били използвани за ръкавици тогава, са памук, коприна или прежда. През 1700 г. късите ръкави стават модерни, а с тях се популяризират и дългите ръкавици, достигащи средната предмишница или горната част на ръката. Популярните нюанси били  бяло и пастелни тонове.

Производството на ръкавици се превръща в индустрия през 1834г. Добре облечените жени през 19-и век никога  не се появявали на публични места без модния аксесоар. Те са служели и като перфектна основа, върху която дамите да показват пръстените си. Често се носели и варианти без пръсти, също налични в различни дължини и украсявани с бродерии и дори пискюли.

А след краткия исторически обзор ще ви въведем директно в света на различните видове ръкавици и как може да ги съчетаваме по най-добър начин:

Ръкавици до китката

Класически, лесен за носене стил, ръкавицата с дължина до китката е задължителен елемент за всеки гардероб. Тя може да бъде едновременно секси, но и да придаде по-edgy вид на всяка визия. Следващият път, когато сте в настроение, прибавете интересен чифт към тоалета си. Кожен вариант в ярък нюанс, който не е нужно непременно да съвпадне с дрехите ви, добавя уникален щрих и в същото време запазва топлината на ръцете ви.

Ръкавици до лакътя

Известна още като оперната ръкавица, ръкавицата на нивото на лакътя се радва на най-голямата си популярност в края на 19-и век и годините до Първата световна война. След това модата им отново се възражда през 50-те години. Кой може да забрави образа на Мерилин Монро в онези дълги розови ръкавици от ролята ѝ в „Мъжете предпочитат блондинки”?

В момента те отново преживяват своя ренесанс, така че определено може да добавите чифт бляскави ръкавици с дължина до лакътя към вечерното си облекло. Вариант е и да ги използвате, за да направите всекидневната си визия по-ефектна. В този случай използвайте моделите от по-плътни материи. Например, ако имате яке с по-къси или три четвърти ръкави, можете да носите по-дълги ръкавици отдолу, за да ви бъде както топло, така и да изглеждате стилно.

  • Ако имате връхна дреха с по-къси ръкави или рокля без ръкави, която бихте искали да носите, добавете дълга ръкавица, вместо риза с дълъг ръкав. По този начин ще изглеждате много по-модерно.
  • Ако искате да изтъните и удължите ръката си, спрете се на по-тъмни, по-богати цветове

Цветни ръкавици

Можете да добавите цветни ръкавици към вечерни или дневни дрехи. Те стоят и изключително добре, когато са в по-дебелия си вълнен вариант. Как ще ги комбинирате, зависи единствено от личните предпочитания. Няма определени правила дали да си подхождат с връхната дреха. Обикновено се комплектоват с шала и шапката, но ако искате да сте възможно най-тренди, изберете нещо тотално различно.

А вие използвате ли ги като акцент?

 

Правила на промоциятаНамери в мола