Шалът – аксесоарът, с който да изпъкнем

Шалът – аксесоарът, с който да изпъкнем

15.02.2019

Независимо как избирате да го носите или съчетавате във визията си, шалът е един непреходен аксесоар, който придава щипка елегантност на всеки тоалет.

Модерният шал произхожда изцяло от древния Египет, където има данни, че първият такъв аксесоар е бил използван от кралица Нефертити, която носила „плътно тъкан шал”, с който покривала прическата си през 1350 г. пр. Хр. По време на царуването на китайския император Ченг шаловете от плат са били използвани като символ на военния ранг. Тази роля на популярния аксесоар се запазва и по-късно в Хърватия, където характерно по-високите постове в армията било да носят копринени шалове, а по-ниските – памучни.

Интересен факт е, че едва през 19-ти век шаловете стават толкова популярен моден аксесоар, когато френската модна империя „Хермес“ проектира първия графичен копринен шал през 1837 г. През същата година цяла Европа и Америка приема шаловете като следващия голям хит, след като кралица Виктория популяризира прекрасните копринени шалчета със зашеметяващи графични щампи. Дизайните и тъканите често се използват за обозначаване на класа и моден стил. Впоследствие производители започват да експериментират с най-различни материи като памук, коприна, вълна, шифон и др. С настъпването на индустриалната революция през 20-и век популярни станали многобройни видове принтове и дизайни.

Днес модните дизайнери от високия клас по света вече прозивеждат огромно количество шалове с принтове в сътрудничество с иновативни дизайнери. Шаловете са нещо повече от модно изявление, те наистина са произведение на изкуството.

А ето и нашите идеи как  може да носите шала и да го превърнете във ваша запазена марка навсякъде и по всяко време:

Най-традиционният начин – възел около врата. Има хиляди видеа и клипчета в социалните мрежи с най-различни начини на връзване на шалове. Съветът ни е още сега да вземете любимия си аксесоар, да си пуснете някое от тях, и да намерите този начин, който ще ви пасне и ще е лесен за употреба. С помощта му нито един тоалет няма да е скучен, а дори и монохромната визия ще бъде разчупена и индивидуална.

Като аксесоар на чантата – дали ще завържете малко копринено шалче кокетно на една дръжка, или ще го завиете прилежно по цялата дължина, зависи единствено от предпочитанията ви. По този начин може да придадете нов живот на вече омръзналите ви чанти и да вкарате повече цвят.

Гривна около китката – отново креативен начин да изявите стила си и да направите впечатление. Най-добре работи за малки шалове с квадратна форма. Дори може да отидете още по-далеч и да добавите красива брошка, координираща си цветово с принта.

Като част от прическата – това не е запазена марка само за царица Нефертити, а изключително подходящо за идващите по-топли дни. Тук възможностите са безброй и със сигурност ще намерите голяма част от тях като туториали в социалните мрежи. Идеален начин да прикриете факта, че сутринта сте бързали и сте нямали време за сешоар или преса.

Наметнат като пелерина – нито една малка черна рокля няма да бъде скучна, когато е съчетана с цветен копринен шал. Подходящо е както за строго официални събития, така и в ежедневието. Брошката отново може да ви послужи както като акцент, така и за ефектен начин да загърнете шала си.

На плажа като парео – отново начин, за който може да намерите голямо количество клипчета в социалните мрежи. Шалът дори може да се превърне в рокля или горна част, с която да привлечете вниманието на плажно парти.

А Вие как го съчетавате и носите в ежедневието си?

Ако тази статия Ви е харесала, можете да я споделите във Facebook.

Намери в мола