Шапките като аксесоар

Шапките като аксесоар

09.01.2019

Как да ги съчетаваме през зимата и кои са най-актуалните модели този сезон

Според Уикипедия първите данни за шапките датират още от дълбока древност. Шапката е била използвана не само като моден аксесоар, но и при различни церемонии, по религиозни причини или като защитен елемент (пр.: шлемовете). В миналото шапките са били признак на социален статус и са служели за отличаване по националност, религиозна принадлежност или ранг. До средата на миналия век правилата на добрия тон изисквали джентълмените и дамите да не излизат на улицата без шапка, като мъжът е трябвало непременно да сваля своята при поздрав на улицата или влизайки в затворено помещение. За жените шапката е била и важен моден аксесоар. По това време те не са я сваляли в ресторанта, в църквата, в театъра, дори и на гости. Едно от правилата в английския етикет гласяло, че „жените носят шапките си до 18 часа вечер“, чак тогава трябва да ги свалят.

Е, в днешно време правилата и етикета са претърпели доста промени, но шапката все още е един аксесоар, който може да  придаде изключителен стил на тоалета ви и неслучайно на всички официални събития тя е задължителен елемент към облеклото на дамите.

Обикновено използваме шапката, за да се предпазим от метеорологични условия, да скрием лицето си от слънцето или да усетим топлината на вълната върху главата си в студения зимен ден. За да я използвате като аксесоар, е добре да се съобразявате с мястото, на което отивате, личния си стил и формата на главата си. Разнообразието, формите, материите са изключителни и предоставят огромно поле за действие на въображението ви. Красивата шапка никога не излиза от мода, а и винаги може да я разнообразявате с детайли като подвижни панделки, брошки и шалове.

Шапка от вълна, H&M

Това  е един изчистен класически модел, който е изработен от 100% вълна и се комбинира прекрасно с палто. В случай че стилът ви е по-елегантен, това е подходящ вариант, който ще ви топли през зимата и няма да изглежда сякаш сте слезли преди минути от планината.

Шапка Totally Erected

Изчистен модел със закачлив акцент, който ще придаде на визията ви една по-небрежна нотка. През изминалата година обичаният от малки и големи анимационен герой Mickey Mouse празнува 90-годишнина от създаването си, но образът му все още е актуален във всякакви дрехи и аксесоари.

Този сезон особено актуални са и баретите, които макар че първоначално са се носели главно от военните и хората на изкуството, в днешно време смело вече са неотменна част от ежедневното облекло. Обичайно ги свързваме с френския шик и несъмнено придават доза артистизъм на всеки тоалет. Изчистена рокля, интересна чанта и барета е всичко, от което имате нужда, за да вдигнете визията си на друго ниво. Червено, бяло и каре са тотален хит сред десените. За топли модели заложете на качествени материи като кашмир и вълна.

Плетена барета от кашмир, H&M

Няма да пропуснем и плетените шапки, които със сигурност ще ни стоплят най-много в мразовитите дни. Едри плетки и рошави помпони са детайлите, които правят впечатление. Все още апликациите с перли се срещат при доста брандове. Може и сами да експериментирате като си купите съвсем изчистен модел и го декорирате с камъни и мъниста по свой избор, стига да имате въображение и желание за експерименти. Подхождат си с всичко в кежуъл стила, а избраният модел по-долу бихме комбинирали с розовите боти от статията ни за топлите зимни ботуши.

Шапка с ластична плетка, H&M

Студът вече напомни за себе си, така че не се колебайте да прибавите топла шапка към облеклото си. Сега е моментът да  се откроите като заложите на нещо ярко и забелязващо се и да проявите индивидуалното си разбиране за мода и стил.

Ако тази статия Ви е харесала, можете да я споделите във Facebook.

Намери в мола