Как да си прекарате отпуската у дома и наистина да си отпочинете?

Как да си прекарате отпуската у дома и наистина да си отпочинете?

13.08.2020

Ваканциите са страхотни и ги чакаме с нетърпение, но престоят вкъщи по време на отпуска може да бъде също толкова релаксиращ, по-малко стресиращ и доста по-достъпен! Ако сте сред онези, които са отменили плановете си за летни пътувания поради епидемията от коронавирус, не се чудете как да прекарате почивните си дни, защото сме ви подготвили няколко алтернативни идеи за време вкъщи. Те ще ви накарат да се чувствате не по-малко заредени, освежени и готови за нови работни предизвикателства.

Подхождайте към прекарването на време у дома  по същия начин, по който бихте планирали ваканция

Маркирайте избраните дати от календара си. Избягвайте да поемете други ангажименти през това време, с изключение на качествено време със семейството си и забавни занимания. Направете си предварително проучване за интересни дейности наблизо или си подгответе терасата или двора за активна почивка.

Не поемайте никаква работа по време на ваканцията си

Много хора сега работят от вкъщи, което размива границата между почивка и ангажименти. Но дори и да знаете, че ще сте винаги в близост до компютъра си, уведомете всички колеги, че няма да бъдете на разположение през избрания период. Изключете известията си, поставете автоматичен отговор на работната поща и отделете време за истинско откъсване от бизнес атмосферата.

Изключете се по възможност от всякакви електронни устройства

Ако наистина искате да се отпуснете, тогава е най-добре да се отнасяте към това като към типична ваканция и да оставите реалността на заден план. Изключете всичките си устройства и ограничете гледането на телевизия – това е вашият шанс да се съсредоточите върху качествено време без прекъсвания и да се насладите на това, че нямате нищо в списъка със задачи. Полагайте максимални усилия, за да изживявате настоящия момент без мисли за след това!

Не вършете никаква работа, включително и домакинска

Макар че много от вас може да се изкушат да почистят по време на „ваканцията“ си у дома, не го правете! За да не ви притеснява, може да го планирате за дните непосредствено преди същинското оставане у дома, но недейте се захваща с никакви домакински дейности или ремонти по време на дните, предназначени за отпуска.

Променете декора

Няма нужда да почиствате, но пък може да предекорирате, за да се почувствате малко повече на почивка. Временното преустройство ще ви помогне да се настроите. Подберете картина от някоя екзотична дестинация или сложете на стратегически места щрихи на морска тематика. По този начин ще подарите на очите си почивка от ежедневната монотонност.

Отдайте се на хранене навън или на поръчки за вкъщи

Друга любима част от почивката на всички ни определено е храненето навън. Сега е моментът да изпробвате нови и интересни ресторанти в собствения си град или околността, да се спрете на някоя неизпробвана до момента кухня и да се насладите, без да бързате на дълги обеди и вечери.

Време за срещи всеки ден

И тъй като сте в почивка и имате свободно време всеки ден, използвайте го за срещи с приятели или половинката. Нагласете се спокойно, пийте аперитив, след това похапнете и завършете с танци. Няма нужда да бързате, защото на следващия ден не сте на работа.

Виртуален туризъм

Колкото и странно да ни звучи, през 2020-а година той е абсолютна реалност. За съжаление в редица страни имаме ограничения за пътуване поради изискване за карантина и единственият начин да ги посетим, е от комфорта на собствения ни дом. Изберете държава и прекарайте деня, като разучите колкото се може повече неща за нея. Поръчайте си традиционна кухня, направете списък със задължителните за посещение места и разгледайте виртуалните колекции на  музеи и галерии. Пределно ясно ни е, че едва ли диванът вкъщи може да се конкурира с някой гръцки плаж, или онлайн разходката през Google Maps с безцелното шляене по италианските улички, но в тези безпрецедентни времена трябва да проявяваме креативност и да извлечем най-доброто от това, което имаме на разположение!

Правила на промоциятаНамери в мола