Как да подготвим терасата или двора за летния сезон?

Как да подготвим терасата или двора за летния сезон?

04.06.2020

Щастието да имаш просторна тераса или малко парченце двор е като оазис на спокойствието на фона на забързания градски живот. Често обаче тези пространства са и най-пренебрегвани в дома ни, а както всички осъзнахме поради социалната изолация заради коронавируса, те имат голям потенциал да се превърнат в място, на което да се отпуснем и избягаме от шума и лошите мисли.

Ако не сте намерили време или желание да ги организирате тогава ( а и поради нестабилното време), сега с настъпването на летния сезон е добър повод да се подготвите. Незаменимо е чувството да се наслаждаваш на знойните горещи вечери под лунната светлина,  наблюдавайки замечтано звездите. За ни бъде приятно обаче, има някои стъпки, които да предприемем,  преди да можем със спокойна съвест да се насладим на нашето малко бягство.

Основно почистване

За съжаление като външно пространство – двора, а и терасата, постоянно се замърсяват и трябва да бъдат почиствани редовно. В случай че до този момент не сте ги ползвали активно, може би е добра идея първо да викнете професионална фирма, а след това вие само да поддържате. Внимавайте с прекалено силните препарати, ако имате много растения, за да не попаднат  отровни частици върху тях.

Създайте си комфортни кътове

Не е нужно да използвате цялото пространство, ако имате голямо такова. Винаги една част може да обособите за сушене на пране/помощен плот и прочие (една доста голяма част от терасите в България се ползват като допълнителна част към кухните). Но все пак винаги ще има моменти, когато ще искате да се насладите на откритата част и всичко, което тя може да предложи. Ето защо е важно да замените неудобните столове или да прибавите някаква мебел за сядане, за да направите мястото възможно най-комфортно. Експериментирайте с меки пуф фотьойли, импровизирана масичка от палети, че дори и мини табуретки. За двора изборът е много по-голям и там може дори да се развихрите с шезлонги и шатри. Във визуалните социални мрежи като Instagram и Pinterest има безброй оригинални идеи. Една немалка част са и бюджетни, така че е възможно да сътворите нещо ефектно с малко средства, но с много желание и майсторство.

Декорирайте и използвайте любими аксесоари

Следващата стъпка е да превърнете откритата част от дома си в красиво и приятно пространство. Тук отново развихрете въображението си. Направете собственоръчно мебелите или стените в интересен цвят, прибавете тонколони с музика и всякакви любими аксесоари. В магазините за декорации има огромен набор от впечатляващи саксии, кашпи, капани за сънища и какво ли още не. Дори понякога не е нужно да влагате прекалено много средства, а може да използвате стари предмети, които да обновите, оцветите и вкарате повторно в употреба. Основното е вашето кътче под звездите да бъде красиво и уютно.  Колкото по-добре изглежда, толкова повече време ще желаете да прекарвате навън.

Не забравяйте да добавите зеленина

Зелените пространства помагат за отпускане на ума. От ароматни цветя до създаването дори на мини овощна градина, те дават глътка свеж въздух, а и са екологични. В случай че желаете да се отдадете по-сериозно на градинарството, консултирайте се със специалисти за борба с вредителите, за да избегнете нежелани посетители, които да обезсмислят усилията ви. Един трик за всички, които обожават растенията, е добавянето на камъчета в саксиите. По този начин се увеличава абсорбацията на влага, особено нужна през горещите месеци. В специализираните магазини продават и водосъдържащи гранули, така че просто се поинтересувайте как да запазите растителността си свежа и приятна за окото. Декорациите тук също са желателни и раздвижват обстановката.

Помислете и за осветлението

Светлината може да придаде на всяко пространство както уют, така и да го направи неприветливо и дори страшно. Добавете фенери, градински лампи, че и чаени свещи за по-интимна и мека атмосфера. Може да ги накачите по тавана за терасата, а в двора да ги разпръснете на ключови места. Отново изборът е огромен и на първо време дори коледните лампички може да ви свършат работа.

В Mall Plovdiv интересни предмети за декорация може да намерите в Kreo и Denix, така че разходете се за вдъхновение и сме убедени, че ще намерите нещо оригинално. Все пак дългите летни нощи тепърва предстоят!

 

Намери в мола