Баретата – страхотно допълнение към всеки тоалет

Баретата – страхотно допълнение към всеки тоалет

10.04.2020

Безспорно французойките са известни като едни от най-стилните дами в света, а няма нищо по френско от раирана блуза, бежов тренчкот и барета. Ключът на всеки отлично завършен тоалет е в аксесоарите, а днес екипът на Mall Plovdiv ще ви запознае с историята на една малка шапка и с начините, по които може да я съчетаем във визията си.

Въпреки артистичното и небрежно френско излъчване, за което днес тя допринася, през 14-и и 15-и век баретата най-често била използвана от бедните и нисши обществени класи. Формата ѝ била плоска и кръгла, а материалът, от който я изработвали – вълна, памук и филц.  Практичната ѝ визия, както и факта, че пасва както в мъжкия, така и в дамския гардероб, я прави предпочитан аксесоар от най-различни групи. Използвана е от френските и испанските военни през 1800-те, Черните пантери през 60-те и 70-те години и безкраен списък от филмови звезди в най-различни времеви периоди.

Може да проследим произхода на баретите чак до Древна Гърция и Римската империя, но използването на наименованието им е документирано за първи път едва през 1835 г във Франция. Първата фабрика, която започнала индустриализирано производство на барети, била Beatex-Laulhere през 1810 г.

Първоначално те била възприемани основно като мъжка шапка,  но голямата промяна настъпила през 1930 г. когато Коко Шанел, която била известна със склонността си да взаимства дрехи от мъжкия гардероб и да ги адаптира към дамското облекло, направила баретата истински моден хит сред женската част от населението. През последните години аксесоарът отново набира истинска популярност и от 2017-а г. може да го видите в най-различни вариации в ревютата на също толкова големи имена като Диор и Оскар де ла Рента.

Съчетаването им позволява да „играете” с най-различни образи – от артистични до скромни и интригуващи, а най-основното нещо, което трябва да съблюдавате при носенето ѝ, е начина на поставяне. Най-популярният е просто да покриете с шапката косата на челото, наклонена на една страна. Може да се подсигурите, че ще стои на мястото си като използвате обикновена фиба. Друг вариант е да я поставите в задната част на главата, подобно на така популярните beanie hats.

Как да я съчетаваме?

Баретата не е любим аксесоар на всички, но ви гарантираме, че след като се научите да я носите по правилния начин и да я съчетавате във визията си, моментално ще я обикнете.

С небрежни тоалети:

Тя безспорно има силата да превърне всеки по-непретенциозен тоалет в истинско дизайнерско творение. За този сезон я съчетайте със светъл деним, тениска и кожено яке или класически тренчкот. Това е наглед обикновена визия, но прибавянето на аксесоари я издига на съвсем друго ниво. Ако искате да привлечете погледи, изберете барета в контрастен цвят или декорирана с перли/пайети.

С официални тоалети:

Тук определено е добре да заложите на барета, направена от по-интересен материал, а за ефект – сложете красива брошка в единия край. Придържайте се към базовите цветове – черно или бежово и играйте с материите. Кожените аксесоари също са добра опция, защото придават малко по-бунтарска визия и могат да бъдат добър контраст на всякакъв по-класически и строг външен вид.

Противно на разбиранията на повечето от нас, баретата може да се носи във всички сезон. Просто имайте предвид разликата в материите:

  • За зимата: дебела вълна, филц, кашмир
  • За пролетта: дантела, деним, по-тънка вълна или кашмир
  • За лятото: дантела или плетени на една кука
  • За есента: филц, кашмир, кожа, по-тънка плетка

Незаменими са в лошите за косата ни дни, защото веднага създават усещането за добре оформена прическа. Оказва се, че баретите са един аксесоар, който макар и с дълбоки корени в миналото, изобщо не може да се нарече „остарял”, а по-скоро предлага многобройни начини да бъдем модерни и стилни, дори в 21 век.

Намери в мола