Всичко, което трябва да знаете за райето

Всичко, което трябва да знаете за райето

27.09.2019

В продължение на стотици години по дрехите са използвани райетата като принт.  За първи път те се появяват през Средновековието, но през тази ера единствено затворниците, престъпниците, клоуните, проститутките, палачите и др. са ги носели в черно-белия им вариант.

Едва през 1846 г. кралица Виктория успява да им придаде друго значение. Тя избира за сина си моряшки костюм в синьо-бяло райе по случай събитие, проведено на борда на кралската яхта. След появата на принца принтът вече не се свързва с по-непривилегированата част от обществото, а в конкретната разцветка придобива значението на „море” и „морски”. Впоследствие много често бива използвани за десен при банските костюми на състезателите по плуване.

Раираната блуза също се превръща в истинска модна институция от средата на 19 век. Тъмно синя и бяла риза с 21 райета, символизиращи всяка от победите на Наполеон, се превръща в униформа за всички мъже от френския флот. Тя е кръстена на работниците от Бретон, които увеличават популярността ѝ през по-късната половина на XIX век. Възходът на райето е един от първите примери за работнически одежди, които си пробиват път до модата и служат за символ на еманципацията при жените.

В началото на ХХ век, модата на райето става доста популярна сред всички. Самата Коко Шанел се вдъхновява от нея по време на пътуването си до френската Ривера и започва да я прилага в своите дизайни. През 50-те години райето става любим принт на редица филмови звезди и те често могат да бъдат видени в най-различни комбинации по медиите.

H&M

Днес разноцветните ивици са също толкова предпочитан десен, който заслужено си намира място сред класическите дрехи, които всеки трябва да притежава. Съчетава се лесно в многообразни визии. Единствено има някои тънкости при носенето му, които ще разкрием оещ сега:

Помислете каква е фигурата ви

Това е може би най-важното правило, което трябва да следвате. Преди да посегнете към артикула в райе, уверете се, че знаете каква е фигурата ви и как да подчертаете предимствата

  • При фигура тип ябълка най-добрият вариант е да избягвате хоризонталните райета по топове и ризи
  • Вертикалните ивици, особено при полите или панталоните, могат да направят чудеса за крушовидната форма на тялото
  • В случай че тялото ви е с форма на правоъгълник, не залагaйте на груби и контрастни вертикални ивици. Те ще направят цялостната визия безформена.
  • За щастливците с фигура на пясъчен часовник са подходящи почти всякакъв вид ивици, но най-ласкателни са тънките хоризонтални ивици, които помагат да поддържате баланса на тялото си.

Guess

Разположението е ключово

Ивиците (и повечето модели като цяло) ще привлекат вниманието към частта от тялото, на която е разположен принтът. Ето защо следващото правило за носенето на райе е никога да не носите хоризонтални ивици в най-обемната част от тялото си.

Подберете точното райе за себе си

Вертикалните ивици удължават тялото, така че това е перфектен начин за дребните дами да създадат илюзията за по-дълги крака. Ако сте високи и стройни, няколко добре поставени хоризонтални и диагонални ивици могат да добавят извивки на всички правилни места.

Bershka

Когато се съмнявате, преминете по диагонал

Диагоналните ивици са чудесни за създаване на визуална илюзия, имитираща ефектите както на хоризонтални, така и на вертикални ивици. Те могат или да ви накарат да изглеждате по-високи и по-стройни, или да допринесат за повече фокус на извивките ви.

Намалете контраста

Това вероятно е трикът при носенето на райе, за който най-малко се знае. Но той е и най-лесният за прилагане от всички. Най-общо казано, черно-белият контраст ще има по-драматичен разширяващ ефект от морските или бордо ивици. Така че, ако все още се притеснявате да опитате тази тенденция, потърсете топ или панталони с ивици в едно и също цветово семейство или подобни тонове.

Правила на промоциятаНамери в мола