Как да си изберем мобилен телефон?

Как да си изберем мобилен телефон?

07.11.2019

С наближаването на края на годината, празниците и Черния петък, все повече от нас се оглеждат за новостите в технологичната сфера. А след като Apple представиха и най-горещия си модел iPhone, за който вече ви разказахме в Най-новите технологични джаджи, изборът на телефон става още по-труден. Дали да заложим на актуалното, или може да си позволим да жертваме модерните функции с оглед на по-добра цена?

В следващите редове сме подготвили някои основни насоки, които да съблюдаваме, когато сме в търсене на нов смартфон. Понякога е добре първо да премислим и след това да се впуснем в избора, за да имаме в крайна сметка рационална покупка, която както ще ни радва, така и ще ни е полезна.

Основни разлики между операционните системи

iOS е операционната система, която ползват единствено продуктите на Apple. Тя е известна със своята лекота на използване, сигурност и бърза интеграция с други Apple устройства.

Android, от друга страна, е свързана с интегрирането на услугите на Google. Устройствата, които я използват обикновено са на по-ниска цена.

Съветът ни тук е да тествате избора си на място в магазина при възможност. Така ще може да усетите интерфейса и да добиете представа за някои основни функции.

Ценови  диапазон

Телефоните на iOS (iPhone) обикновено се позиционират в най-високия ценови клас. Сред производителите на телефони като цяло Apple и Samsung обикновено са сред най-скъпите, докато HTC, LG и Motorola произвеждат варианти на по-ниска цена.

Устройства и софтуер, които вече притежавате

Ако вече притежавате таблет или компютър, най-лесно ще е да подберете телефон, който е съвместим с неговите услуги и софтуер. Независимо от това, обърнете внимание, че всеки телефон може да се свърже и работи с почти всяка компютърна операционна система.

Точните функции за персоналните нужди

Всяка операционна система има някои собствени функции, докато основните като електронна поща, уеб сърфиране и карти са налични на всички устройства.

iOS/iPhone има ексклузивни функции като Siri, сканиране с пръстови отпечатъци, чат FaceTime и поддръжка на iCloud.

Android има Google Now, джаджи на началния екран за персонализиране и позволява инсталиране на приложения на трети страни (което означава, че можете да изтеглите програми от интернет и да ги инсталирате извън екосистемата на Play Store). Повечето телефони с Android днес също имат сензори за пръстови отпечатъци, съхранение в облак за снимки и поддържат използването на Google Drive за документи.

Приложения, които ще използвате

Много популярни приложения (напр. Google Maps, MS Office и Apple Music) се предлагат във всички операционни системи, но има някои приложения (напр. IMessage, Facetime и Google Now), които са изключително за тяхната съответна платформа. Проверете магазина за приложения, свързан с всяка опция, за да се уверите, че приложенията, които искате, са достъпни (Apple, Google Play).

Като цяло, ако популярно приложение не се предлага в операционната система на конкурент, има голяма вероятност да съществува алтернативно приложение, което функционално е доста подобно.

Размер на екрана

Размерът на екрана се измерва диагонално от ъгъл до ъгъл. В крайна сметка размерът на екрана е въпрос на предпочитание. Телефоните с по-малък екран може да се поберат по-добре в джоба ви и често са по-евтини. По-големите дисплеи може да са за предпочитане, ако планирате да гледате много видеоклипове.

iPhone предлага серията “SE” за компактни телефони и серията “Plus” за изключително голям екран.

Телефоните с Android се предлагат в широка гама от размери: има по-малки бюджетни модели, като Moto G или Galaxy S Mini, модели от среден клас, като Galaxy S или HTC One серия и големи размери, като Galaxy Note или Nexus 6P.

Актуалност на модела на телефона

По-новите телефони обикновено са по-бързи и по-мощни от съответните им по-стари версии, но са на по-висока цена.

В случай че търсите бюджетни варианти, добър компромис е да изчакате да се появи нова версия на желания от вас смартфон и след това да се възползвате от спад в цената на останалите модели.

Място за съхранение

Паметта на телефона (обикновено измерена в гигабайти или GB) е мярка за това колко файлове (снимки, видеоклипове, приложения) могат да се съхраняват по всяко време. Тя силно влияе върху цената на смартфона, така че помислете колко точно ще ви е необходимо, преди да се спрете на модел.

Очаква се 16GB да съдържа около 10 000 снимки или 4000 песни, но имайте предвид, че  паметта включва и всички изтеглени  приложения.

Някои телефони с Android (но не всички) поддържат разширение за съхранение с покупката на microSD карта. iPhone не поддържа разширяване на съхранението след покупка.

Качество на камерата

Въпреки че смартфоните са известни с това, че правят висококачествени снимки, действителното качество на картината ще варира доста между различните марки и модели. Най-добрият начин за измерване на качеството на камерата в телефона е да търсите примерни снимки онлайн, направени с този модел смартфон или сами да изпробвате камерата.

Докато производителите често рекламират броя на мегапикселите на камерата, функции като ISO, ниска осветеност, яркост и редуциране на шума са също толкова, ако не и по-важни.

Повечето съвременни смартфони се предлагат оборудвани с предни и задни камери и светкавица и ще поддържат дори приставки за обективи.

Живот на батерията на телефона

Технологията на батерията се подобрява постоянно, така че по-новите телефони имат по-дълъг живот на батерията, но навиците ви за употреба са това, което наистина диктува колко дълго трае батерията. Разговорите по телефона, играта и използването на телефони извън обхвата на wifi ще изтощават по-бързо батерията. Средният живот може да варира от 8-18 часа.

Повечето водещи модели на Android не поддържат сменяеми батерии. iPhone не поддържа сменяеми батерии на нито един модел.

Някои по-нови телефони с Android използват технология за бързо зареждане, за да помогнат за по-бързото презареждане на големите си батерии (например серия Samsung Galaxy S или серия Motorola Droid Turbo). Производителите твърдят, че телефоните с бързо зареждане могат да постигнат 50% зареждане за около 30 минути.

А през ноември може да участваш в томбола за 10 чисто нови  iPhone 11 от Mall Plovdiv. Единственото условие е да пзаруваш от 1 ноември до 1 декември на минимална стойност от 100 лв., натрупана от максимум 2 касови бележки. След това донеси бележките на щанд Рецепция и попълни своя талон. Повече информация за промоцията може да намериш на сайта на Mall Plovdiv.

Правила на промоциятаНамери в мола