На пазар за пуловери

На пазар за пуловери

24.10.2019

Дори и в момента времето за пуловери да не ни се струва толкова близо, ноември е съвсем подходящо за пазаруване на топлия артикул. В момента те са наистина тренди и лесно може да ги съчетаете дори с поли солей или над сатенени рокли, за да си придадете едно по-бохемско излъчване. Изборът обаче не е никак лесен, защото се оказва, че има доста неща, които трябва да вземете предвид. Не винаги всичко опира само до атрактивния дизайн и стил.

Ето какво ви съветваме да съблюдавате винаги, когато се впускате  в търсене на пухкавия пуловер, който да ви топли, но и да изглежда модерно:

Материя

Едно от първите неща, на които трябва да обърнем внимание при закупуването на пуловер, е материята. Има материи, които веднага ще почувствате, че са качествени и изглеждат луксозно. Най-популярните използвани са: вълна, кашмир, памук, полиестер и алпака. От тях вълнените се считат за най-топлите, кашмирените – най-уютни, а памучните – най-лесни за поддръжка.

  • Пуловери от вълна: вълната е най-добрата материя, когато става въпрос за запазване на телесната температура. Ключът към таза способност се крие в изолационната ѝ функция. Използва се от векове за създаването на топли дрехи и като цяло е доста скъп материал.
  • Кашмирът е друга форма на вълна, произведена от влакна, добити от козината на кашмирските кози. Въпреки че топлината, осигурена от кашмира, не е толкова добра, колкото стандартните сортове вълна, той все още осигурява стабилно задържане на телесната температура. Кашмирът на практика е вечна материя, която идеално си подхожда с по-голямата част от гардероба ни. Популярността му се дължи на мекотата, а често се смесва с вълна за още по-топло и приятно усещане.
  • Пуловери Алпака – Нишките от алпака са много популярни в Южна Америка от стотици години. Със свойства много подобни на вълната (топлина) и кашмира (мекота), алпаката е била използвана за изработка на пончота, ръкавици, шапки и пуловери за големи надморски височини и екстремно ниски температури. Освен ако не произхождат от Южна Америка или са ръчно направени, пуловерите от алпака са по-трудни за намиране. Това се дължи на ниското производство и липсата на познания за влакната от големите производители. Те са чудесен избор за пуловер в студеното време.
  • Памучни пуловери – Памукът по принцип е евтин, лесен за поддръжка, устойчив на износване и много разпространен. Ако са направени от висококачествен памук, пуловерите ще ви служат добре в не толкова студените дни.
  • Полиестер – Напоследък изкуствените материи са доста популярни сред модните брандове. Имайте предвид, че те трудно запазват формата си, особено след множество цикли в измиването и нямат способност за задържане на топлина.

Размер

Преди да купите някоя дреха, добре е да я премерите, за да подберете подходящия размер. Точният пуловер трябва да „прегръща” тялото, без да е прекалено стегнат или отпуснат. Съблюдавайте внимателно дължината на ръкавите, но и имайте предвид, че последните модни тенденции повеляват всичко да е оувърсайз.

Стил и дизайн

Пуловерите се предлагат в много различни стилове и дизайни. Един от най-разпространените е този с кръгло деколте. Това е стил, който изглежда добре с почти всякакъв вид облекло. Единствено избягвайте да го комбинирате с вратовръзки или ако е с прекалено стегнато деколте – с артикули с яка. За последните най-подходящи са пуловерите с  V-образно деколте. Поло яката пък е най-добрата опция за наистина студените дни. Така няма да ви трябва дори шал. Разбира се, в момента има още безбройни варианти – с паднали рамене, ципове и разнообразни детайли, но ако заложите на нещо скъпо, което да остане в годините – купете класически модел.

Цветове

Цветът на пуловера ви има значение дотолкова, че често ще го комбинирате с поне още два артикула. Неутралните цветове са чудесен избор, защото си подхождат с абсолютно всичко. Но ако искате пуловерите  да са с по-ярки цветове, тогава нюансите на синьо, зелено или червено изпъкват най-добре. Няма универсално правило или съвет, съобразете се единствено със собствените си предпочитания.

Освен гореспоменатите съвети от нас, цената също не е маловажен фактор. Добре е да си предвидите бюджет и при възможност да отделите по-голяма сума, защото качествените пуловери определено си струват парите. Те ще ви топлят през зимата, няма да променят формата и цвета си след пране и ще ви служат дълги години. Препоръчваме да прочетете и миналогодишната ни статия Как да се грижим за пуловерите си, защото съветите там действително работят.

Всички снимки са от колекциите на Tom Tailor.

Правила на промоциятаНамери в мола