Как да се грижим за пуловерите си правилно?

Как да се грижим за пуловерите си правилно?

16.01.2019

В точно тези мразовити дни оценяваме уютните меки пуловери, които доставят на тялото ни не само топлина, но и комфорт при носене. От ранна есен до края на зимата пуловерите несъмнено се превръщат в онази дреха, без която не можем, в нашия най-добър приятел, който ни спасява винаги. И както всеки друг най-добър приятел, пуловерите се нуждаят от любов и грижа. Макар да са изключително деликатни, те могат да издържат много сезони, ако ги третирате по правилния начин. Ето как най-добре да се грижите за пуловерите си, така че да могат да издържат толкова дълго, колкото искате:

Колко често да ги перете:

Добре е да перете памука, коприната и кашмира след две до три носения, тъй като тези материи са по-деликатни. Вълната и издръжливите изкуствени смеси, като акрил и полиестер, могат да издържат и на пет носения. Основното е да следвате инструкциите на етикета и да не експериментирате с  препоръчителните градуси и програми.

Дали да използвате химическо чистене или перална машина:

Химическото почистване е препоръчително за вълнените материи или тези с високо съдържание на вълна. Памукът може да бъде третиран ръчно или в пералня на съответната програма. Деликатните тъкани като коприна или кашмир е добре да се перат на ръка с подходящ препарат.

Как да сушите пуловерите:

Внимателно изстискайте водата от пуловера и след това го поставете върху хавлиена кърпа. Навийте го като спален чувал, за да попиете излишната вода. Сушете го, като го поставите върху чиста кърпа или на поставка за сушене.

Как да премахвате топчетата:

Истината е, че поради почистването и носенето всички пуловери започват да образуват топчета в даден момент. Може лесно да ги премахнете като изпънете добре плата и минете отгоре с най-обикновена самобръсначка. В магазините може да намерите и специални машинки за почистване на този тип материи, така че те също вършат отлична работа.

Как да поправите стърчащите възелчета:

Използвайте кука за плетене. Обърнете пуловера от вътрешната страна. Поставете куката в стърчащото крайче и  внимателно издърпайте. За да го задържите на място и да предотвратите повторното му появяване,  завържете го няколко пъти на възел. След това обърнете отново пуловера и вече няма нищо, което да се забелязва от лицевата страна.

Как да съхранявате пуловерите:

Идеалният начин за съхранение е пуловерите ви да бъдат сгънати в гардероба. Окачването им на закачалка ще развали формата им и ще ги развлече. В случай че трябва да висят окачени, първо сгънете пуловера наполовина по дължина и след това внимателно прехвърлете ръкава покрай куката както е сгънат, не го разтягайте.

Как да премахнете боцкащото чувство:

Имате ли страхотен и топъл пуловер в гардероба, който обаче не може да носите, защото боцка много? Хубавата новина е, че не сте единствени и има решение. Накиснете дрехата за 30-ина минути в студена вода, в която е разтворен омекотител за вълнени дрехи. Би трябвало материята да омекне.

Как да пазите пуловерите от молци:

За да сте сигурни, че няма да нападнат любимите ви топли дрехи, добра идея е да ги съхранявате в специални торби, които се затварят. Има и някои видове аромати, които ги прогонват, така че може да си закупите специални ароматизатори.

Как да свиете разпънатите ръкави:

Често срещано чувство след еднократно носене е, че ръкавите вече не са съвсем за вашия размер. За щастие, има си специален трик, с който да ги фиксирате отново, без да трябва да перете цялата дреха след само едно обличане. Поставете деформирания ръкав в голяма чаша с гореща вода. Нагласете го и леко придърпайте, за да се нагласи. Изсушете със сешоар, при което материята ще се свие до нормалния си размер.

А вие имате ли си трикове?

Ако тази статия Ви е харесала, можете да я споделите във Facebook.

Намери в мола