Рецепта за ледено фрапучино у дома

Рецепта за ледено фрапучино у дома

19.07.2019

Фрапучиното на Старбъкс е една от най-легендарните им летни напитки. То е запазена търговска марка на компанията за линията им от ледени питиета на базата на кафе или мляко/сметана. Най-точно може да се определи като смесица от фрапе, капучино и млечен шейк. Оригиналното Frappuccino е разработено от веригата кафенета “Coffee Connection” на Джордж Хауъл и създадено от тогавашния им бариста Андрю Франк. Когато Starbucks закупува „Coffee Connection“ през 1994 г., те придобиват и правото да използват, приготвят и продават напитката. Тя бива въведена официално с малко по-различна рецепта в  Starbucks през 1995 г.

 

 

А днес ние ще ви разкрием една лесна рецепта, която бързо може да приготвите у дома, за моментите, когато не ви се излиза навън.

Съставки:

Кафе:

  1. 1 шот еспресо
  2. или 1-2 супени лъжици разтворимо кафе (въз основа на указания за марката), смесени с достатъчно вода, за да се разтвори
  3. или 2-4 супени лъжици прясно сварено кафе – двойно

¾ чаена чаша мляко (вид по избор), което може да замените още с :

  1. 1 лъжица сладолед
  2. ¾ чаена чаша подсладено кондензирано мляко
  3. ¾ чаена чаша микс от мляко и обикновена или бита сметана

2 супени лъжица ванилова смес/ванилов сладолед  (като може да пропуснете тази част, ако слагате сладолед, кондензирано мляко или сметана)

  1. Вариант е и кленовият сироп

Лед

Допълнителни топинги и добавки

 

 

Начин на приготвяне:

Пригответе кафето си (трябва да бъде наистина силно и концентрирано). Ако създавате фрапучино без кафе, пропуснете тази стъпка. Starbucks използва доста концентрирано кафе в своите версии, защото в този тип блендирани напитки има много други вкусове, които омекотяват интензивния аромат на кафе.

Истината е, че за приготвянето на фрапучиното в Starbucks използват специално приготвена смес, която не се продава свободно. Тя е много концентрирана, но се комбинира идеално с различни съставки. Вкъщи имате няколко варианта: да използвате със сварено кафе, в което или прибавите малко повече лъжици от избраната смес или да намалите водата наполовина (това е в случай че използвате кафеварка). Еспресото също може да бъде опция. Най-лесно е, разбира се, разтворимото кафе. Евтино е и се получава доста подобен вкус. Колкото до млякото – в кафетерията стандартната рецепта е с пълномаслено мляко, като по желание може да се замести с всякакви алтернативи. Така е и в домашни условия. Правилото тук е, че колкото повече мазнина има в млякото, толкова по-кремообразен ще е резултатът.

Ако желаете да смесите кафето и леда, сега е моментът да ги съберете в една купа и да използвате блендера. В случай че просто желаете да прибавите лед, може да го сложите в чашата едва накрая, когато хубаво сте разбъркали и направили сместа еднородна.

Добавете млякото и след това съставката, която да сгъсти получената течност – сметана, сладолед и прочие. Блендирайте или разбъркайте добре. Гарнирайте отгоре по желание с бита сметана или маршмелоу бонбони, пръчици и други.

 

 

Налейте в любима чаша и му се наслаждавайте в прохладата на уютния си дом.

 

 

 

 

 

Правила на промоциятаНамери в мола