Разхлаждащи напитки в Mall Plovdiv

Разхлаждащи напитки в Mall Plovdiv

21.06.2019

Навън е жежко и повишената консумация на вода и течности е абсолютно задължителна. Дори и при хората, които не са големи фенове на хидратиращите напитки, редовното пиене на поне 8 чаши вода през лятото не трябва да се пренебрегва. А в случай че ви омръзне постоянно да надигате чашата с едно и също, предлагаме рецепта на едно от най-любимите питиета през лятото – лимонадата. Тя е от най-старите безалкохолни напитки за масова употреба, но преди всичко си остава и най-доброто разхлаждащо средство в горещините. През 1676 година в Париж е създадено сдружението Compagnie de Limonadiers, което започва да продава напитката из страната. Друга страна, където вече лимонадата е придобила широка популярност, е Испания. Произходът ѝ обаче остава неизвестен.

И не само това – лимонадата е и супер здравословна. Естествено, ако си направите домашна!

Когато решите да си я приготвяте сами вкъщи, има няколко основни правила, които да съблюдавате:

  1. Основната част на домашната лимонада е сок или смес от сок и вода.
  2. Водата може да бъде обикновена, газирана или минерална
  3. За вкус се добавят различни сиропи или билки – например, мента.
  4. Подслажда се със захар, фруктов или плодов сироп.
  5. Лимонадата се сервира охладена във висока чаша със сламка. Чашата може да се украси с цели зрънца, резенчета или парченца плодове.
  6. Пие се веднага или се съхранява в хладилник за кратко време

А ето и самата рецепта:

Нужни са ви лимони (броят им варира според количеството, което желаете да получите), вода, подсладител и по желание добавки.

Начин на приготвяне:

Премахнете кората от лимоните, разрежете ги на две половини и след това изстискайте сока им. Обикновено полученият лимонов сок се смесва 1:1 с подсладителя, но ако обичате не толкова сладко, може да пробвате в съотношение 6:5 и обратно за любителите на не толкова киселия вкус. Така получената течност разредете с вода 1:5 или по ваш вкус и хубаво разбърквайте. По желание може да добавите мед за по-мек вкус, свежи лимони, стръкчета мента, розмарин и всичко, което се сетите. В случай че имате и други видове сок, също може да го смесите и да получите малинова, ягодова и още най-разнообразни вкусове. Съхранявайте я в хладилник и сервирайте с много лед. Идеалното питие за лятото и за разхлаждане.

В търговския център разхлаждащите напитки също не са за изпускане. Fancy е мястото, където дори и да не сте успели да си направите вкъщи лимонада, тук може да се отдадете на почивка след шопинг разходка с чаша от напитката в ръка. Освен класическа домашна лимонада, може да опитате ориенталска, сезонна, зеленчукова и така наречената лимонада „Зелен живот“.

Dolce Fellini е другото любимо заведение, в което обичаме да отдъхваме в горещите летни дни. Освен на неустоимите десерти и занаятчийския сладолед, тук може да опитате лимонади с доста интересни съставки – кокос, ананас и салвия, манго и салвия, нар и един от фаворитите ни диня и мента. Разбира се, класиката винаги е налице.

Кафетерията Старбъкс пък изкушава с малко по-различни ледени предложения. Една от най-предпочитаните им напитки през лятото е фрапучиното, като може да го опитате във вариант с карамел, шоколад, еспресо или ванилия. За разхлаждане подходящи са още капучино фредо и студените чайове.

Време е за лимонада, нали!?

Намери в мола