Lån på Minuttet | Näytöt | Kredittkort Reiseforsikring | Solcelleanlegg | Billig Husalarm | Livsforsikring | Beste Mobiltelefon | Takstmenn
3 рецепти за вкусен и здравословен домашен сладолед

3 рецепти за вкусен и здравословен домашен сладолед

11.06.2020

Официално лятото още не е дошло, но температурите бързо се покачват нагоре и сладоледът става все по-желано лакомство. За съжаление доста хора не го консумират прекалено често, поради схващането, че не е особено здравословен. Популярно мнение е, че има прекалено много захари и изкуствени аромати.

Това е и причината ние от екипа на Mall Plovdiv да впрегнем кулинарните си способности и да експериментираме с някои рецепти от интернет, за които да гарантираме пред вас, че се получава вкусно и здравословно ледено изкушение, подходящо дори за закуска.

В предложенията ни няма добавена захар и животински продукти, а за приготвянето им почти нямате нужда от допълнителни уреди. Грабвайте блендера, любимите плодове и да направим заедно сладоледа, заради който повече няма да погледнете към кутиите в супермаркета.

Шоколадов сладолед – абсолютна класика, която е предпочитана от малки и големи.

Нужни съставки за 2 порции:

  • 3 замразени, презрели банана
  • 1/3 чаша какао на прах
  • 2-3 с. л. фъстъчено или бадемово масло, по желание
  • щипка сол
  • натрошени тъмни шоколадови бисквитки или пръчици, по избор

Начин на приготвяне:

Уверете се, че бананите са поне частично покафенели. Трябва да са по-скоро презрели, за да са ви полезни за рецептата. След това ги обелете и нарежете на по-малки парченца.

Следващата стъпка е да комбинирате всички съставки в блендер, като можете да добавите по желание за повече сладост шоколадови бисквитки или тъмен шоколад. Блендирайте до постигане на абсолютно гладка смес. В случай че ви се получи прекалено гъсто, добавете малко растително мляко по желание (бадемово, овесено).

Сладоледът вече е готов след постигане на желаната консистенция. Може да сервирате на момента или да замразите за още около час.

По принцип този тип на приготвяне на сладоледа предполага да го консумирате веднага, но е възможно да се замрази и използва още до ден-два.

За онези от вас, които не искат да усещат вкуса на банан, предлагаме да прибавят допълнително какао и малко повече количество ядково мляко. Това допълнително ще замаскира усещането от плода.

Ягодов сладолед – свежо плодово сорбе

Нужни съставки за 4 порции

  • 1 килограм пресни ягоди
  • 2 средно големи банана
  • 1 супена лъжица пресен лимонов сок
  • ¼ чаша ледено студена вода, ако е необходимо

Начин на приготвяне:

Тук, ако използвате пресни и току-що закупени плодове, първо трябва да ги обелите и нарежете. След това поставете върху хартия за печене или в отделни пликове за фризер и замразете до твърдо състояние, поне за 12 часа.

После поставете всички съставки без водата в блендера и разбивайте до постигане на напълно гладка смес. За да намалите гъстотата добавяйте по-малко от водата, като отново може да замените с ядково мляко по желание.

Сервирайте веднага или замразете още малко. Гарнирайте с пресни плодове

Ванилов сладолед – абсолютна класика

Нужни съставки за 8 порции:

  • 1 ½ чаени лъжички неароматизиран желатин
  • 1 супена лъжица вода
  • 3 чаши нискомаслено мляко, разделени
  • 3 големи яйчени жълтъка
  • 1 кенче обезмаслено подсладено кондензирано мляко
  • 1 ванилова шушулка

Начин на приготвяне:

Поръсете желатина  в малка купа с вода. Оставете го да престои, като разбърквате веднъж или два пъти, докато правите основата за сладоледа.

За нея изсипете 1 1/2 чаши мляко в голяма тенджера. След това нарежете ванилията наполовина по дължина, остържете семената в млякото и добавете обвивката. После загрейте млечната смес на средно висока температура, без да допускате да започне да ври. Междувременно разбийте жълтъците и кондензираното мляко в средно голяма купа. Постепенно наливайте и смесвайте с горещото мляко, разбърквайки. Така получената смес върнете отново на котлона и приготвяйте на средна температура. Бъркайте с дървена лъжица от 3 до 5 минути или до получаването на крем.

Прецедете крема през сито с фина мрежа в чиста голяма купа. Добавете омекотения желатин и разбийте добре, а после комбинирайте с останалаta 1 ½ чаша мляко. Покрийте и охладете в хладилник най-малко за 2 часа.

За финалния етап на приготвяне ще ви е нужна машина за сладолед. Изсипете получената смес в купата на машината, която предварително сте замразили според инструкциите на производителя. А после се насладете спокойно на процеса на действие и получаване на любимия вкус.

 

Правила на промоциятаНамери в мола