Как да работим продуктивно от вкъщи?

Как да работим продуктивно от вкъщи?

02.04.2020

Поради настоящата глобална ситуация в резултат на коронавируса, много от нас адаптират начина си на живот и сега работят от вкъщи. Това може да изглежда малко странно в началото, но тези 7 съвета за организация на домашния офис ще ви помогнат да бъдете по-продуктивни.

Въпреки че нямате достъп до любимото си кафене и почивките са свързани най-често с разходка до другата стая, извършването на работни задачи от вкъщи има и някои изненадващи предимства. Единственото, което е нужно да следватеса няколко съвсем простички насоки:

Спазвайте редовен график

Без ориентири като излизане от дома и съобразяване с градски транспорт и колеги, твърде лесно е да оставите работното ви време да се съчетае със свободното такова. Но това, че прекарвате повече часове пред компютъра, далеч не означава, че сте по-продуктивни. А и това в никакъв случай не е добре за психичното здраве!

Когато работите от дома, от изключителна важност е да определите стриктно работни интервали и да се придържате към тях. Въпреки че единственото нещо, което може да раздели работния ви ден от свободното ви време, е затварянето на входящата поща и включването на телевизора например,  тази граница на професионалния живот е от съществено значение, ако искате да се поддържате здрави, докато сте в тази ситуация.

Използвайте най-продуктивното си време рационално

За много хора утрото е най-продуктивното им време. За тези ранни птици започването на деня и работата до средата на следобеда се оказва максимално натоварена като производителност и съответно с най-добри резултати.  Обикновено в по-голямата част от офисите опцията за работа е само тази.

При работата от вкъщи обаче, има и вариант за „совите”, които се чувстват най-добре във вечерните часове. За тях изместването на графика напред, така че работата да започне в по-късната сутрин или в ранния следобед, е най-добрият подход.

Създайте ежедневна рутина преди работа

Независимо дали сте активни сутрин или вечер, преди да седнете, за да започнете работния ден, е добра идея да имате редовен режим. Това може да означава да се освежите, да си изпиете кафето, да медитирате или да хапнете, преди да се потопите в задачите.

Създавайки този редовен рутинен режим у дома,  си придаваме една структура, която улеснява преминаването в работно настроение. Освен това добавянето на малко форма на графика ни може да създаде усещане за спокойствие, от което всички бихме могли да се възползваме в момента.

Поставете ясни граници

Особено, ако споделяте жизненото си пространство с някой друг, който също е през по-голямата част от времето у дома през този период, е важно да зададете някои ясни граници. В повечето случаи е невъзможно да се съсредоточите, ако се сблъсквате с постоянни прекъсвания от хората, които споделят дома ви. Затова опитайте се всеки да си създаде определено пространство за домашен офис кът и се съобразявайте с общи часове за обяд и/или почивка.

Планирайте редовни почивки

Точно както бихте направили в офис, важно е да планирате редовно обедна почивка от поне час всеки ден и да си позволите две допълнителни 15-минутни почивки. Ако живеете с други хора, може би това би било подходящ момент да се съберете и да си починете малко. Ако живеете сами, помислете за насрочване на разговор по скайп с приятели, докато всички си правите обедната почивка у дома.

Едно от най-хубавите неща при работа от вкъщи е, че можете да бъдете креативни в кухнята. Сега е моментът да експериментирате и да добавите малко допълнително забавление в дневния си график. Можете дори да вдъхновите приятелите си да направят същото, като демонстрирате своите апетитни ястия по време на онлайн обяда! В крайна сметка, храненето  и осигуряването на мозъка с всички здравословни вещества, от които се нуждае, е отличен начин за увеличаване на производителността и усещането за благополучие.

Ограничете използването на социалните мрежи

Без вашите колеги и шефове да ви гледат през рамо, може да бъде много изкушаващо да останете трайно залепени за социалните мрежи. Независимо дали са просто отворени като фон на десктопа, или ви разсейват с нотификации на телефона до вас, пасивното и активното им използване вреди на нашата производителност.

За да избегнете този нежелан ефект, може да планирате кога да ги отваряте. Обедната почивка и регулярните минути за отмора са перфектните времеви рамки, за да научите всички новости  от приятелите, семейството си и от целия свят. Но бъдете внимателни, защото този тип медии са проектирани да предизвикват пристрастяване. Затова, когато дойде краят на планираната почивка, оставете телефона си настрана и затворете всички прозорци на Фейсбук, Инстаграм и Линкедин в браузъра си.

Създайте рутина след работа

Точно както започвате всеки ден с рутина, чудесно е и да завършите по този начин. Това е още по-важно, когато работите от вкъщи, тъй като ясно определя прехода от бизнес режим в режим на свободно време. Отделете си време за тренировка, любим сериал, увлекателна книга, или просто се отдайте на занимания с най-обичаните си хора.

А вие как адаптирате дома и режима си като работно място?

Намери в мола