Трикове за по-лесно пролетно почистване у дома и идеи за декорация

Трикове за по-лесно пролетно почистване у дома и идеи за декорация

22.03.2020

Пролетното почистване е важно за всички, особено в моменти, когато се притесняваме за здравето си. Убедени сме, че пускането на прахосмукачка и почистване с мопа е всекидневно задължение за всяко домакинство, но сега имате възможност да направите дома си още по-приятно и уютно място. Дължите го на себе си и на семейството си, за да се насладите на чистотата и свежестта от аромата на току-що измития под и на слънчевите лъчи, греещи през блестящите прозорци.

А ето и няколко трикчета от нас, за да не си струпвате всичко наведнъж, а и да имате занимания за по-дълго време:

Направете си график

Първо седнете и помислете добре за различните стаи в дома си. Къде има от най-много работа? Кои са местата, които често прескачате по време на рутинното почистване? Е, това са най-добрите райони за начало. Приоритизирайте ги в зависимост от големината им и задачите за изпълнение.

Първо подредете

Подреждането ще ви направи по-организирани и ефективни. Освен това е доказано, че струпването на много вещи на едно място има и психологическо влияние. То сигнализира на мозъка ви, че работата не е свършена. Проучванията показват, че неорганизираният дом допринася за по-високото ниво на стрес. А това е последното нещо, което желаем да си причиняваме в условията на натовареното си и несигурно ежедневие. Списъкът ни с насоки включва:

  • Организирайте килери/гардероби
  • Подредете работното си място вкъщо/тоалетката
  • Разчистете и онова чекмедже за боклуци, което едва се затваря

Със сигурност ще се изненадате колко по-свежо ще се чувствате!

Винаги работете отгоре  надолу

Когато мислите откъде да подхванете всичко, правилото е просто: започнете от тавана надолу. Така цялата нечистотия и прах ще паднат по пода и когато им дойде реда, ще може да почистите с прахосмукачка или моп. Не забравяйте да огледате най-закътаните ъгълчета  и да обърнете внимание на места като вентилатори в банята и климатици.

След това избършете внимателно мебелите и другите предмети от полепналите прашинки , а за накрая оставете пода.

Не пропускайте стените и прозорците

Хората почти винаги почистват пода, но обикновено забравят за стените и прозорците. Не всичката мръсотия е само по него, но и полепва по всякакви други повърхности. Просто използвайте влажна кърпа, за да избършете стените и щорите (отново започвайте отгоре надолу). После обърнете внимание и на прозорците. Най-лесният вариант за тях е с парочистачка, но ако нямате такава, всякакви специализирани препарати са опция.

Не се плашете от кухнята и банята

Не се страхувайте да почистите банята си и кухнята си. Факт е, че те са места, в които най-много се готви, стои и като цяло – цапа, но ние отново сме подготвили някои специални  места, на които да обърнете внимание.

Кухня:

  • Избършете шкафовете си.
  • Обърнете внимание на хладилника си. Избършете по рафтовете и изхвърлете всякакви стари продукти.
  • Ако имате уреди от неръждаема стомана, не забравяйте да използвате нежни почистващи препарати, за да предотвратите надрасквания или наранявания на повърхността

Баня:

  • Сменете завесата си за душ или добре почистете кабината
  • Разчистете и шкафа за козметика или лекарства за всичко, което е с изтекъл срок. Изхвърляйте на обозначените места.

Предекорирайте

По време на почистването и разместването на мебелите могат да ни хрумнат и много идеи как да разнообразим обстановката у дома. В случай че чувствате пространството твърде тъмно и тежко, прибавете цветни елементи, за да придадете лекота и свежест за пролетта.

Добавянето на нови цветни възглавници или различни картини/плакати по стените са също чудесни начини да внесете промяна. Друг вариант е да добавите ново спално бельо, кърпи и декорации. Възползвайте се и от всякакви естествени клонки и предмети. До голяма степен от атмосферата у дома зависи и нашето настроение, така че насърчаваме ви да си създадете сами уют и красота!

 

Намери в мола