Цвят на годината 2020: Класическо синьо

Цвят на годината 2020: Класическо синьо

03.01.2020

Как да го съчетаваме във визията, грима и интериора?

В началото на месец декември и съвсем на прага на новото десетилетие по традиция Pantone Color Institute обяви, че цветът на годината 2020 ще бъде PANTONE 19-4052 Classic Blue – наситено син нюанс, който е едновременно успокояващ и релаксиращ. Всъщност, синьото в различните му подтонове, е доста популярен избор за Pantone в миналото. Започва се още през 2000 г. със Cerulean, следван от Aqua Sky (2003), Blue Turquoise (2005), Blue Iris (2008) и Serenity (2016).

Индиго оттенъкът на 2020 идеално презентира класиката в цветовата гама: небето привечер, отлично пасващият мъжки костюм, спокойните води или пълната купа с перфектно узрели боровинки.

От компанията смятат, че цветът подчертава надеждността и постоянството – черти, които се ценят изключителни високо в заобикалящия ни свят, изпълнен със ситуации на бърз ход и високо ниво на стрес. Това е нюанс, чиято цел е да омекоти и приглуши несигурността около нас, за да придаде дълбочина и стабилност на живота ни. Класическото синьо носи успокоение и увереност, но също така и загатва за климатичната криза, пред която светът е изправен.

Самата повтаряемост в избора на синьото като цвят на годината свидетелства, че то е една от най-обичаните тенденции. Оттенъкът е едновременно без пол и без сезонност, което го прави достъпен и желан за хората от всякакви сфери на работа и живот. Освен това индиговият нюанс може да се постигне по естествен начин от растения и багрила, което отлично се отъждествява с движението за устойчивост, започнато още през миналата година с избора на Living Coral за цвят на годината 2019.

Един от водещите въпроси, непосредствено след представяне на цвета на годината е: „Как и с какво да го съчетаваме?”. Трябва да признаем, че благодарение на факта, че класическото синьо е много стилен и едновременно семпъл цвят, то се комбинира лесно с всичко. Оказва се, че то е и един от най-предпочитаните сред интериорните дизайнери, най-вече заради неговото лесно съчетаване с по-ярки акценти. Те препоръчват да го добавите в обзавеждането си под формата на голяма мебел, например диван. Подходящо е също да боядисате и стена в дома си,  тъй като цветът дава едно усещане за наситеност в помещението. Най-хубавото за него е, че е изключително подходящ за всяка стая в дома и спокойно може да развихрите въображението си.

Не е изненадващо, че елегантният нюанс вече вдъхновява и безброй грим визии. Истината обаче е, че това е доста труден цвят в макиажа, който не подхожда на всеки. На модните подиуми забелязахме предимно монохромни гримове по целия клепач, които са подходящи за експериментаторките и със сигурност не са носими в ежедневието. Идеи за експерименти са:

  • Синя очна линия: за основа поставете сенки в неутрален нюанс
  • Синя спирала: този популярен тренд от 90-те отново ще е на гребена на вълната.

Съветът ни за грима в цвета на годината 2020 е да го използвате с мярка и по-скоро като акцент. Добър вариант е да го носите по ноктите си, защото си подхожда с всякакви тоалети и за всички сезони.

Във визията синьото е може би един от най-лесните за комбиниране нюанси. Като се замислим, може дори да го определим като неутрален тон, който търпи съчетаване с почти всичко. Не е претенциозен откъм подтон на кожата, цвят на очите или косата. Позволено е да го носите в абсолютно всякакъв вариант – като отделен артикул, цялостен монохромен вид или акцент. А и любимите на всички дънки са в синьо, нали!?

Лесно може да намерите класическото синьо във всички актуални и предстоящи колекции на брандовете, така че впускайте се в намаленията по магазините и не се страхувайте да го прилагате в най-различни визии.

Правила на промоциятаНамери в мола