5 тенденции за коледна украса през 2019

5 тенденции за коледна украса през 2019

05.12.2019

Декември е тук, а с него ни завладява празнично настроение и желанието за украса. Предполагаме, че мнозина вече са на коледна вълна, така че следващите редове са за най-нетърпеливите, които вече трескаво преглеждат гирляндите и играчките от миналата година. В Европа и САЩ украсяването с лампички и декориране вкъщи започва още в последните дни на ноември, а у нас – след Никулден.

С тази статия искаме да дадем няколко идеи на ентусиастите, които нямат прекалено много време да се ровят в материали за интериорен дизайн, но искат да са в крак с най-новите тенденции.

Натурални коледни орнаменти

Има изследвания, които доказват, че среда с елементи, вдъхновени от природата, придава усещането за спокойствие и благополучие. Коледа е идеално време да използвате стила на естествената украса, а и изобщо не е трудно да заложите на този стил. Важни елементи са шишарките и дървените клонки. Шишарките могат да бъдат индивидуално поставени върху красива панделка (ако са в голям размер), или като малка вариация на венци, украсени със сребърни или снежни акценти. За сплитане на венчетата използвайте самите клончета на дърветата, най-често – бор или ела. Дори може да декорирате отстрани с мъх. Разбира се, дори да нямате време да отскочите до планината или гората, в магазините има изкуствени варианти.

Creo

Стилът се вписва в модерния интериор и в изчистените скандинавски дизайни, тъй като е ограничен до няколко дискретно поставени декорации. За акценти винаги може да внесете и още един цвят към зелено-кафеникавата гама. Добре е само да си подхождат и допълват – по възможност нека са в земната гама: бежово, кайсиево, бяло. От по-блестящите цветове препоръчваме златистите нюанси, тъй като те са по-топли.

Creo

Декоративни ароматни свещи

Ароматните свещи и красивите свещници също са доста голям тренд в украсата на дома през коледните празници. Предимството им е, че те осигуряват незабавен ефект на комфорт и уют с приятния си аромат и меката светлина. Истината е, че всяка една свещ би ви свършила работа, но дизайнерските и тематичните декорации създават едно незабравимо усещане за празничност.

Те са и една прекрасна идея за подарък, тъй като може да ги намерите в най-разнообразни форми и дори с красиви опаковки. Подберете предпочитан аромат, съчетайте цвета и визията ѝ с останалата украса и това наистина може да бъде последният щрих към създаването на перфектния декор за Коледа.

Denix

Синя украса

Червеното и зеленото са традиционните цветове на Коледа, но всяка година винаги се прокрадва нещо малко по-нетрадиционно. През 2019-та това е синият цвят, който не е толкова типичен, особено в България. В случай че решите да заложите на него и да смаете гостите си, препоръчваме да го декорирате върху бяла елха, за да изпъкне по-добре. Очарователна комбинация се получава и при съчетанието му със сребристо.

Тюркоазеното също е нюанс, който не трябва да пренебрегвате. То пък си пасва добре с гирлянди в златисто и в момента е топ тенденция, не само за празнична украса.

Коледа навсякъде

И когато пишем за украса, интериорните дизайнери през 2019/2020 съветват изобщо да не се ограничаваме само до елхата. Свикнали сме да декорираме само дръвчето и хола и често забравяме, че има и други пространства в къщата. Гирляндите, блясъкът, фигурките стоят добре абсолютно навсякъде, а кога, ако не на Коледа, може да се развихрим!

Creo

Пухкави материи

Пухкавото е на мода! Така че се чувствайте свободни да си купите най-мекото одеяло и да се отдадете на любимата книжка. После може да го използвате за декорация на дивана J. Всякакви кожи и кадифени тъкани се използват на места, които искате да акцентирате. Дори и да нямате камина, използвайте мека постелка и си създайте уютно кътче за релакс. Ако имате ниша за почивка до прозореца, също е отлична идея там да се „заиграете” с контраста между лекотата на пердетата и мекотата на пухкавата материя.

Намери в мола