Какви маратонки да изберем за спорт?

Какви маратонки да изберем за спорт?

03.10.2019

Със започването на есента и навлизането в работен режим е добре да не пропускаме и спорта в графика. Доказано е, че редовните физически упражнения помагат за засилване на имунитета, а да не споменаваме и факта, че през пролетта няма нужда да се чудите как да прикриете натрупаните „коледни” килограми. А всяко ново начало, особено за дамите, е повод и за няколко покупки. Мотивацията в залата винаги е по-висока, когато сме отделили време да подберем и подходящ екип. Едно от най-важните неща обаче, са обувките, с които тренираме. Те са опората ви и могат да предотвратят много травми, когато са подбрани правилно и съобразно спорта, на който сте се отдали.

Има големи разлики в начина на поддръжка на краката, което е от ключово значение при избора за покупка.

Umbro, Sport Vision

Футболни обувки

Футболът може да бъде истински стрес за краката, особено когато играете на твърди повърхности, като изкуствена трева. При проба футболните обувки трябва да прилягат много добре и да не оказват натиск върху стъпалото след игра или по време на тренировка.

Adidas, Sport Vision

Обувки за тенис и скуош

Когато играете ракетни спортове като тенис или скуош, е важно да изберете обувки, специално проектирани за целта. Тези спортове включват много движение встрани, а маратонките не предлагат правилната стабилност.

Обувките за спорт с ракета са по-тежки и по-твърди от маратонките. При тях гъвкавостта в подметката е от ключово значение за бързите реакции на играча. На тревни кортове носете по-мека подметка, която позволява по-добро сцепление. На твърди кортове изберете подметка, която позволява по-голяма стабилност.

Reebok, Sport Vision

Обувки за аеробика

Обувките за аеробни тренировки трябва да са леки, за да се предотврати умората на краката и да имат допълнително усвояване на шока, който се оказва от упражненията върху стъпалата. Ако е възможно, тренирайте върху мека повърхност (например килим).

Adidas, Sport Vision

Обувки за джогинг

Обувките за бягане са чудесни за бягане и само за бягане. Те са много гъвкави, но не са подходящи за спортове като тенис, които включват странично стъпване. Добре е да заложите на модел, който предлага цялостна абсорбция на шока за стъпалото и добър контрол на петата.

Helly Hansen, Sport Vision

Обувки за ходене и туризъм

Ходенето е чудесен начин да увеличите нивото на вашата активност, а по-приключенски настроените дори може да се отдадат на пешеходен туризъм. И двете са полезни за сърцето и белите дробове.

За кратки разходки в градски райони всичко, от което се нуждаете, е добър, удобен чифт обувки, които няма да ви направят мазоли. Заложете на такива, които добре обгръщат крака, с подпора на арката, леко повдигната пета и “дишаща” горна част.

Ако ходите редовно и на по-дълги разстояния, бихте могли да инвестирате в чифт „по-професионални” обувки. Те ще осигурят опора на краката и глезените ви и могат да бъдат водоустойчиви. За планински разходки по труден терен от съществено значение са добрите обувки за ходене.

Under Armour, Sport Vision

Обувки за баскетбол

Спортните обувки за баскетбол се характеризират с дебела и твърда подметка. Това дава допълнителна стабилност при тичане по терена. По-високата горна част може да осигури допълнителна подкрепа, но не е задължително да намали риска от навяхване или нараняване на глезена.

А ето и нашите 10 трика, които да ви помогнат в избора:

  1. Познавайте добре ходилото си – всеки има особена походка, която определя къде и как най-често износвате обувките си.
  2. Ходилата се променят. Измервайте го редовно, особено поради факта, че размерите при различните брандове варират.
  3. Пазарувайте обувки винаги в края на деня. Тогава краката са най-подути и изморени и ще може да подберете маратонки, които да ви стават при най-голямо натоварване.
  4. Носете си чорапи. Тези, които носите при спорт, а не тънички.
  5. Не вярвайте, че обувките ще „улегнат”. Спортните такива трябва да са удобни от самото начало.
  6. Използвайте правилото за палеца за определяне на размера. Той не трябва да опира в предната част на обувката дори и при движение.
  7. Възползвайте се от всички „глезотии”, които новите технологии при спортните обувки предлагат.
  8. Подбирайте ги не само спрямо цената, а обърнете най-голямо внимание на качеството.
  9. Сменяйте ги редовно.
  10. Не търсете един чифт обувки за всичко.

Не се колебайте да се обърнете към консултантите за съвет, защото те са запознати с разнообразните характеристики и екстри, които всеки един модел може да предложи. Пробата на място е задължителна, а и в такъв случай винаги може да се възползвате от възможността да подберете цялостен сет. В момента в Sport Vision може да се възползвате от отстъпка от 10%, ако се спрете на комплект от клин/спортен панталон/горна част и спортни обувки.

Adidas

 

Nike

Under Armour

А защо не направо да закупите нещо от подбраните?

Правила на промоциятаНамери в мола