Плажовете, които да посетите това лято

Плажовете, които да посетите това лято

12.07.2019

7 места на българското Черноморие, които не са за изпускане

Цяла година чакаме лятото, а когато времето настъпи, планирането на ваканцията край морето е най-любимото нещо на всички. Не може да си представим горещините без очакването за онзи отпускарски момент, в който ще се опънем на хавлията/шезлонга и единствената ни работа ще е да решим колко точно да стоим на плажа. Той вероятно е и едно от задължителните условия, които могат да превърнат почивката ни в истински рай. Искаме да е хубав, просторен и с чиста вода, а именно това е причината днес да подберем за нас някои предпочитани места, където може да откриете голяма част от търсените предимства.

Истината е, че въпреки заклеймяването на България като държава, която е бетонирала крайбрежието си, тук все още може да попаднете на голямо разнообразие от плажове – както не толкова населени и комерсиални, така и превърнати в местенца с нонстоп купон. Единствено от личните ви предпочитания зависи къде точно ви се почива този уикенд.

Синеморец може да не е оживен морски курорт, но със сигурност е едно от най-съхранените и живописни селца по българското Черноморие. Той е идеалният вариант за всички, които искат да се насладят на пълноценна почивка и райски плажове. Курортът е най-южната точка на българското Черноморие. Разполага върху живописен полуостров в Югоизточна България, на мястото, където река Велека се влива в Черно море и на около 6 км от границата с Турция. Плажовете там са цели 4, като от тях ще откроим два:

 

  • Плаж Липите – красив, малък залив, запазил красотата и дивото в себе си. Заобиколен е от красиви хълмове и гора, което го прави много привлекателно място. До него се стига по пътечка, започваща от южния край на централния плаж Бутамята. Има и път за автомобил, но ако колата ви не е 4х4 може да си спестите това преживяване. Морето в плаж „Липите” е много тихо и спокойно. Заливът е така разположен, че не е толкова ветровито и затова няма вълнение. Плажът не се отдава на концесия и поради тази причина няма спасители, шезлонги и чадъри. Също така няма заведения.

 

  • Плаж Силистар – На 5 км южно от село Синеморец по пътя за село Резово е отбивката за последния плаж преди границата с Турция. По около 1 км разбит път, лъкатушещ през гора, се достига до обширен паркинг. След няколко метра се открива невероятна гледка. Силистар е може би най-красивият залив по нашето Черноморие. Там водата почти винаги е спокойна, а през лятото е топла и много чиста. Плажът е с дължина около 1 км и ширина около 50 м. и е покрит със златист пясък. За любителите на плуването, брегът е много приятен и плавно преминаващ в дълбочина, а гмуркачите трябва да внимават с подводните пещери, защото има вероятност от водовъртежи. Плажът е едно от предпочитаните сърф места по нашето Черноморие.

 

Следващото място е пълна противоположност на спокойствието на крайграничния район. Плаж Дюни е един от най-луксозните на българското Черноморие. Част е от едноименното ваканционно селище, което е на територията на национален природен резерват още от социалистически времена. Плажът на селището е с дължина 4,5 км и ширина над 100 м и е покрит с фин пясък. Морето тук става постепенно дълбоко, а самата ивица е носител на наградата „Син флаг“ за чиста околна среда. Заливът е удобен за уиндсърф и други морски спортове.

Плаж Шкорпиловци има най-дългата и широка плажна ивица на Българското черноморие. Той е с дължина 13 км и на места е широк 100 м. Пясъкът е фин и златист, а морето набира дълбочина постепенно и е подходящо за плуване, дори и ако не сте виртуоз във водна среда. Точно зад плажа се намира защитената местност „Камчийски пясъци”, а още по на север са лонгозните гори по устието на река Камчия.

Централният плаж в Албена е още един носител на „Син флаг” и един от най-хубавите в северната част на Черно море. Типична за него е просторната пясъчна ивица, плитко море и намираща се в близост зеленина. Комплексът е затворен, а той е охраняем и редовно се почиства и поддържа. Не е препълнен със заведения и е много удобен за семейна почивка.

Плаж Болата е малко заливче с пристанище край Калиакра. В тази част на българското черноморие, морето е спокойно и красиво. Плажът е чист и приятен, а водата плитка, бистра и прохладна. Заливът е отлично място за гмуркане и подводна фотография. Това е и единствения резерват в България, включващ в пределите си и акватория. Посетителите могат да се полюбуват на скалните масиви с издълбани в тях пещери. През Болата протича къса рекичка, която се подхранва от множество извори. На мястото, където тя се влива в морето, се образува живописно устие на лагуна.

Плажът Варвара и Дарданелите – не са с особено голяма площ, но са запазени чисти и предлагат достатъчно място за туристите, които ги предпочитат. Плажът има средиземноморски облик и чисти, прозрачни морски води. Дарданелите пък са любими на гмуркачите, защото са обградени от скалисти заливи.

Имате ли и вие любимо кътче на Черно море?

 

 

 

 

 

 

Намери в мола