Слънцезащита за коса и кожа

Слънцезащита за коса и кожа

20.06.2019

И вие ли държите слънцезащитните си продукти, заровени на дъното на шкафа с козметика, за да ги извадите само за ваканцията и плажа? Ако е така, време е да ги сложите на видно място и да се отнасяте много сериозно към предпазването не само на кожата, но и на косата си от вредното действие на слънцето. Слънцезащитните продукти са ефективно защитно средство срещу уврежданията от мощните лъчи на слънцето за всички възрасти, полове и типове кожа. Те са още по-ефективни, когато се комбинират с други методи за защита: избягване на директен престой под слънцето по време на най-ярките часове на деня (между 11:00 и 16:00), носене на леко облекло с дълги ръкави и крачоли при продължително стоене навън и инвестиране в качествени слънчеви очила, които блокират UV лъчите.

 

 

Ползи от слънцезащитните продукти:

В най-важната си роля, слънцезащитният крем предпазва кожата от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето. Те се разделят на два вида – UVA и UVB лъчи. UVA лъчите са най-често свързани с преждевременното стареене на кожата и преди всичко причиняват фини линии, бръчки и възрастови петна. UVA лъчите имат способността да преминават през стъкло, което означава, че кожата ви е изложена на тях, докато шофирате и стоите пред прозорците с отворени щори. UVB лъчите са най-често свързвани със слънчеви изгаряния. За разлика от UVA лъчите, UVB лъчите не могат да преминават през стъкло. И UVA, и UVB лъчите могат да причиният голяма вреда на здравето ви, поради което е задължително да инвестирате в слънцезащитен крем, предлагащ широка защита срещу двата вида. Дори ако имате по-тъмна кожа или тен, не пренебревайте фактора и бъдете редовни в нанасянето му.

 

 

Основни насоки, когато избирате и прилагате защитен продукт:

Носете слънцезащитен крем при всеки случай, в който ще прекарвате времето си навън, или ще сте изложени на слънчева светлина. Дори при облачни дни, 80% от ултравиолетовите лъчи могат да проникнат през облачното покритие. Имайте предвид, че снегът, пясъкът и водата отразяват UV лъчите, което ги прави още по-мощни.

Дерматолозите препоръчват закупуването на слънцезащитен крем, който е с широк спектър, SPF 30 или по-висок, и водоустойчив. Слънцезащитният SPF (слънцезащитен фактор) определя процента на UV лъчите, които ще бъдат блокирани. SPF 30 ще осигури повече от адекватно покритие – блокира до 96% от слънчевите лъчи, а защитата се увеличава минимално с по-високите числа фактор.

Нанесете обилно количество на всички открити участъци от кожата си 15 – 30 минути преди да излезете навън. Не пропускайте скалпа, ушите и дори пръстите на краката. Прилагайте отново на всеки два часа, или след изпотяване и плуване. Дори ако носите водоустойчив слънцезащитен крем, той трябва да се нанася редовно.

Изхвърляйте и заменяйте слънцезащитните продукти след изтичане на срока на годност или ако забележите промени в цвета и / или консистенцията.

Подхранващ слънцезащитен спрей Philip Kingsley Sun Shield, Zlatna Ribka

 

През последните няколко години продуктите за грижа за косата, които предпазват косата ви от слънцето, също добиха доста голяма популярност. Те предотвратяват всички онези неприятни последици, които слънцето причинява на косата ви – сухота, крехкост и накъсване.

Слънцето предизвиква отваряне на кутикулата на косъма – това е най-външният слой, което от своя страна води до изсушаването на косата и изсветлява оцветяването ѝ. Това е особено нежелан резултат за дамите, които боядисват косите си.

Все пак, ако има някаква добра страна от факта, че досега не сте използвали слънцезащитни продукти за коса, това е, че за разлика от увреждането на кожата, увреждането на косата няма да повлияе на вашето здраве. Самата коса не е жива, така че нейните клетки не могат да бъдат засегнати неблагоприятно. Живите корени на косата и фоликулите са под скалпа, който е защитен от косата. Ако самият косъм се повреди, той ще бъде заменен с нов.

Слънцезащитните средства за коса могат да помогнат за защитата на косъма чрез филтриране на ултравиолетовите лъчи и дори могат да помогнат за възстановяване на повредената коса. Независимо от сезона, те са абсолютно препоръчителни. Най-вече през лятото косата е по-предразположена към сухота и увреждане поради прекалено голямата топлина и висока влажност. Независимо дали сте на плажа, или просто се разхождате из парка, потърсете продукт, подходящ за индивидуалните нужди на косата ви.

 

 

Друг вариант е да носите шапка с широка периферия, за да предпазите косата и лицето от слънчево изгаряне. Шалът също предполага страхотна защита за косата ви. Но ако не искате да носите нещо на главата си, нанасяйте редовно слънцезащитен крем върху откритите участъци на скалпа. Ако често носите косата си нагоре, нанесете слънцезащитен крем и върху задната част на врата и зад ушите си, тъй като тези места често са пренебрегвани и изгарят неусетно.

Прекомерното изсушаване на косата ви вследствие от слънцето може да бъде коригирано чрез овлажняване с естествени масла и прилагане на хидратиращ слънцезащитен крем, за да се предотврати по-нататъшно увреждане.

Изградете си ежедневни навици, в които слънцезащитните продукти са неотменна част от вашата рутина, за да имате здрава и красива коса и кожа.

 

 

Намери в мола