Плажни четива

Плажни четива

13.06.2019

Въпреки че дъждът понякога ни изненадва в следобедните часове, юни официално е летен месец и почивката вече е съвсем зад ъгъла. След като подбрахме подходящия бански според фигурата и подредихме плажната чанта, време е и за книгите, с които да релаксираме. Независимо дали ще се излежавате на плажа или край басейна по време на следващата си ваканция, ще се нуждаете от добра книга, която да ви прави компания.

От най-новите заглавия по книжарниците днес подбрахме 5 четива, които да ви потопят в света на илюзиите, мистериите или любовта:

  1. “Жената на прозореца” – Ей Джей Флин

За всички любители на психологическите трилъри на Джилиан Флин, дебютният роман на автора  зае бързо първото място в класацията за бестселъри на „Ню Йорк таймс“ и остана на тази позиция цели четири седмици. Млада жена се е затворила в дома си поради агорафобия и прекарва дните си в пиене на вино, гледане на стари филми и спомени за по-добри времена. Докато шпионира живота на своите съседи, тя става свидетел на престъпление. Но дали наистина е видяла това, което си мисли, че е видяла? В този завладяващ диаболичен трилър, напомнящ за филмите на Хичкок, нищо не е такова, каквото изглежда.

  1. “Малкият парфюмериен магазин близо до “Шанз – Елизе” – Ребека Рейзин

За почитателите на любовните романи авторката със сигурност няма да е непозната. С третата си книга, чието действие отново се развива в любимия Париж Ребека Рейзин ни потапя в света на ароматите и романтиката. Дел напуска родното си градче и се отправя на най-голямото приключение на живота си – елитна надпревара, организирана от Leclére Parfumerie, обвита в мистерия свръхскъпа марка парфюми с единствен уникален магазин в близост до „Шанз-Елизе” в града на любовта Париж.

Конкуренцията обаче е жестока и другите парфюмеристи са готови на всичко, за да спечелят. А собственикът на Leclére Parfumerie се оказва привлекателен и мрачен мъж с много тайни.

  1. “Необичайните заподозрени” – Доминик Карильо

Четиринайсетгодишната Ния оставя зад гърба си елитното си училище, родния си град София и студените си, безразлични родители и се качва на първия международен влак към Берлин. Причината? Добре планирано отмъщение към бившето ѝ гадже. По пътя тя случайно се запознава с възрастния американец Кърт, който има собствени причини да пътува към Берлин… а също и таланта да убива хора, без да иска. Преплитащите се пътища на младото момиче и стареца ги водят към приключения и финални дестинации, които никой не е очаквал. Но дали всеки ще изпълни първоначалния си план? Или някои планове са правени, за да се провалят?

  1. “Убийството на прислужницата” – П.Д.Джеймс

Самоуверена и красива, младата прислужница Сали Джъп бързо научава, че домогванията до „Горния етаж“ не са за хора като нея. Момичето е удушено в леглото си, а вратата е здраво залостена отвътре. Хладнокръвен и брилянтен, инспектор Адам Далглиш от Скотланд Ярд поема трудната задача да разкрие убиеца ѝ в дом, пълен със заподозрени. Повечето от които имат много добри причини да ѝ желаят злото.

Дебютният роман на П. Д. Джеймс „Убийството на прислужницата“ поднася гениално заплетена мистерия, която веднага я изстрелва на върха на майсторите на съспенса.

  1. “Лятно пътуване” – Труман Капоти

Ръкописът на „Лятно пътуване“ е бил смятан за изгубен в продължение на 50 години включително от самия Капоти. Открит е случайно в кашона с документи, предоставени за разпродажба през 2004 г. на аукционната къща „Сотбис“ в Ню Йорк. Главната героиня Грейди Макнийл се отличава със същата заразяваща непринуденост и жизнен кипеж както и Холи Голайтли от „Закуска в „Тифани“ – най-прочутото създание на Капоти. С младежка жизнерадост, отприщена през едно жежко лято в Ню Йорк, Грейди безупречно улавя земетръсните социални промени, настъпили в американското общество в годините след Втората световна война. „Лятно пътуване“ е ново свидетелство за безупречния усет към изящния изказ на един от най-големите писатели на XX век, истинско литературно съкровище.

„Един час прекаран в четене, е час, откраднат от Рая”  е един от най-обичаните цитати за всички запалени читатели, а отпуските са идеалният момент, когато да отделите с чиста съвест много време за любимото си хоби.

Намери в мола