Най-лесният и вкусен ягодов десерт

Най-лесният и вкусен ягодов десерт

16.05.2019

Ягодовият мус, който ще искате да похапвате отново и отново!

Сезонът на ягодите е, а вкусът и ползите от тези малки червени плодчета са абсолютно ненадминати. Те са изключително богати на витамини, фибри и различни минерали и флаваноиди. Спокойно може да ги включите в хранителния си режим, дори и да се опитвате да ограничите калориите, защото 1 чаша ягоди съдържа само 50. Освен това ягодите съдържат още малки количества натрий и захар и никакви мазнини. В комбинация с фибрите, имате перфектния плод за диета и често се използват като основа за много монодиети.

Поради широкото разпространение на ягодата е трудно да се открие родината й. Според исторически записки, тя е попаднала в Европа през XVI век, когато френски офицер донесъл ягоди от Чили и ги подарил на френския крал. Обещал му, че те ще изпълнят разума му с веселие, душата с любов и ще освободят сърцето му от страданията, до които го довели държавните дела. Древните римляни също познавали лечебните им свойства. Използвали ги при симптоми на меланхолия, срещу припадъци, висока температура, възпаления, отравяне на кръвта и камъни в бъбреците. Поради сърцевидната си форма, плодът се приемал за символ на богинята на любовта – Венера. По-късно, през Средновековието, ягодата е смятана за символ на съвършенството. През този период, тя често е използвана като мотив за украса в катедралите, като майсторите зидари изобразявали образа й по каменните постаменти на капителите и олтарите.

Днес са известни над 600 сорта ягоди, различаващи се по вкус, големина, цвят и аромат, а рецептата, която сме подбрали да ви представим днес, гарантирано ще се превърне в най-предпочитания десерт този сезон.

Имате нужда само от три съставки, без никаквпо печене или топлинна обработка. Може да се сервира по всякакъв повод и изисква по-малко от 10 минути в кухнята:

  • Около 350 грама ягоди
  • ½ чаена чаша захар
  • 1 чаена чаша сметана/може и маскарпоне
  • Няколко ягоди за украса

Начин на приготвяне:

Почистете и измийте добре ягодите, след което ги поставете в блендер. Изсипете захарта и пюрирайте сместа. Оставете половин чаена чаша от нея настрани.

След което изсипете в купа сметаната и я разбийте енергично, докато не се получи гъста и плътна смес. Постепенно прибавяйте към нея пюрето от ягоди. Останалата ви половин чаша, която заделихте настрани, разпределете равномерно между порциите, така че да бъде на дъното на купичките. Залейте с получения ягодов мус отгоре и замразете за час или повече, в зависмост колко студен искате да бъде десертът. Може да обърнете последователността и да поставите първо муса, а после ягодовото пюре.

При сервиране подберете прясно нарязани ягоди и гарнирайте по желание.

Добър апетит!

Намери в мола