Малката черна рокля: моден тренд или вечната класика?

Малката черна рокля: моден тренд или вечната класика?

18.04.2019

Малката черна рокля притежава това, което повечето от нас искат да постигнат със своя стил: елегантност без усилие. Тя не позволява дамата, която я носи, да се „скрие” в нея, а по-скоро кара индивидуалността и безупречният вкус да изпъкнат.

 

 

Създаването ѝ се свързва най-често с легендарната Коко Шанел. Разбира се, тя не е измислила концепцията, но я прави популярна през 1926 г., когато американската модна библия Vogue публикува чертеж на нейн дизайн. Дотогава черното традиционно се е възприемало като цвят, свързван по-скоро с трагични поводи. Но мадам Шанел е един от дизайнерите, които го превръщат индиректно във всепризната модна униформа. А причината е проста: не можете да сбъркате в черно. То е едновременно „тежко” и съблазнително, скромно и открояващо се, шикозно и дискретно, строго и закачливо.

 

 

Малката черна рокля е едно ефирно и изключително женско произведение, което днес може да ви бъде основата за безупречен вид за всеки повод, романтична вечеря или бизнес среща. Комбинирайки класическата линия на МЧР с непрекъснато променящите се модни тенденции, се получава широка гама от диверсификации, включващи различни стилове, различни дължини и различни силуети. Изборът на дизайни, модели, цялостни форми и детайли на декорацията зависи изцяло от дизайнерите. Много популярни модни къщи продължават да излизат с нови и нови интерпретации и предложения всяка година. Още едно предимство на малката черна рокля е, че тя може да се носи от всяка възраст и предоставя безбройни вариации за съчетание със съпътстващи аксесоари.

Едно от най-безупречните и идеалните ѝ представяния е чрез емблематичния образ на Одри Хепбърн във филмовия шедьовър „Закуска в Тифани”. Моделът, който тя носи е на Живанши, а съчетанието ѝ с перли е всепризнато като класика в модата.

 

А ето и няколко съвета от нас как бихте могли да съчетаете МЧР и да я направите запазена част от стила ви в най-различни ситуации:

  • За вечерно излизане, задължително добавете към нея лъскав аксесоар. Брошката, например, е едно доста подценявано бижу, което стои много луксозно и отличително.
  • За разходка или пазаруване добавете единствено черни слънчеви очила и шапка. Непретенциозно, но загадъчно, а балеринките биха допълнили съвсем кокетно цялостната градска визия.
  • За офис съчетайте малката черна рокля с контрастиращо по цвят сако. Така ще омекотите строгия вид и ще прибавите щипка деликатност към тоалета си.
  • Също за офиса много подходящо би било да прибавите ярък шал. Той ще придаде малко повече закачливост на вида ви, но без да изглежда непрофесионално.
  • Когато получите покана с дрес код, задължително съчетавайте роклята с обувки на висок ток. Не е нужно да са прекалено високи, но стилето са винаги актуален избор. Подберете кореспондиращ си клъч и бляскави бижута, като задължително съблюдавайте принципа да не прекалявате с аксесоарите.
  • Експериментирайте и я комбинирайте дори с маратонки. Те също могат да изглеждат стилно в една по-небрежна обстановка. Дори биха балансирали тъмния цвят по перфектен начин и ще направят дори една такава класическа и леко скучна дреха подходяща за ежедневието.

Самият Карл Лагерфелд казва, че „Една жена никога не е прекалено натруфена или неподходящо облечена, когато е с малка черна рокля.“, така че сега е моментът да прибавите поне още една към гардероба си.

 

Намери в мола