Как да определим стила си?

Как да определим стила си?

17.04.2019

Докато в тийнейджърските години модата трябва да се приема като едно безкрайно поле за експерименти, в което търсим себе си, то постепенно с годините е добре да изградим стил, който да подхожда на начина ни на живот. Той не трябва да копира някой друг, а да е основата, която „работи” най-добре за нас и включва не само дрехите, но и съвкупността от аксесоари и цялостното ни поведение.

Стилът не е постоянна константа и често може да се изменя, развива и обновява. Най-лесният метод, за да определите какво е подходящо, е да следвате няколко основни насоки. Те ще ви накарат да се замислите в какво се чувствате уверени, а когато изградите гардероба си според личното си разбиране за стил, никога няма да се чудите какво да облечете и да се лутате безцелно из магазините (освен ако не е за забавление, разбира се 🙂 ).

Опознайте добре фигурата и тялото си

Най-важното нещо, когато избирате дрехите си, е да познавате тялото си и да умеете да подбирате силуетите, които да го показват в най-добра светлина. Оглеждайте се внимателно, правете си снимки с различни комбинации и следете известни личности с подобна на вашата фигура. Всичко това ще ви помогне да се погледнете отстрани и да разберете кое подчертава предимствата и прикрива недостатъците ви.

Открийте няколко артикула, които да се превърнат в запазена марка

Повечето модни икони винаги носят нещо, което се е превърнало в тяхна запазена марка и ги прави разпознаваеми отдалеч. Дали това ще е аксесоар, принт, или определен модел дреха, зависи от вашите предпочитания. Шаловете, например, са много подходящи за целта, тъй като могат да бъдат съчетани във всякакъв стил и по най-различни начини.

Инвестирайте в артикули, които знаете, че ще носите с години

Успешният и отличителен стил е този, който ще ви служи винаги и затова трябва да се фокусирате основно върху нещата, които обичате да носите. Един от най-лесните трикове, за да разберете кои са те, е да имате отделна закачалка или секция в гардероба, на която всеки месец да поставяте това, което обличате. След края му лесно ще осъзнаете кои са основните елементи, върху които построявате комбинациите си. За отправна точка може да послужи и статията ни с 10-те класики в дамския гардероб.

Откроете и нещата, които не харесвате

Те също са толкова важни, защото това, че даден артикул е тотален хит, не трябва да означава, че е задължително да го вкарате по всякакъв начин във визията си.

Разберете кои са цветовете, които ви отиват

Също както при силуетите, които ви подхождат, така има и някои нюанси, които ще ви накарат да греете. Според тена и цвета на косата си определете основните цветове, които са препоръчителни за вас, а след това експериментирайте с оттенъците.

Създайте си собствени модни икони

Вдъхновението е навсякъде в ерата на интернет, така че възползвайте се напълно от възможностите, които Instagram и Pinterest ви предлагат. Безбройни модни блогъри и стилисти ежедневно споделят визии, а организирането им в т.нар. mood boards е много удобен начин, когато се чудите кое с какво да комбинирате.

Не се страхувайте от думата „униформа”

Макар и да звучи твърде стряскащо и задължаващо, когато се огледате, ще разберете, че всяка от нас си има такава. Независимо дали става въпрос за офиса, или за почивните дни, често се придържаме към това, което ни е удобно и в което сме сигурни, че изглеждаме добре. Дори всепризнати стилни дами го правят! А фактът, че има визия, в която се чувствате добре, не означава, че изглеждате по един и същи начин всеки ден. Играйте си с аксесоарите и разчитайте на този тоалет винаги, когато сте в онези дни „нямам какво да облека”.

Не се фокусирайте върху всяка нова тенденция

Всички нови трендове, брандове и трикове могат да изглеждат адски изкушаващо, но недейте да обръщате внимание само на тях, когато оформяте личния си стил. Съсредоточете се върху класическите елементи на гардероба и търсете вдъхновение от всяко десетилетие.

Бъдете лоялни към марките, в чиито кройки се чувствате добре

След като намерите марките, които изглеждат като направени за вашата фигура, останете им верни. Брандовете често създават подобни версии на ключовите си артикули всеки сезон, така че си струва да се реинвестира в елементите, които работят за вас.

Ревизирайте гардероба си често

Ключът към персоналния стил е организираният и ефективен гардероб. Редовно го разчиствайте от дрехи, които не носите. Купувайте от модните артикули това, което би си паснало с останалите ви дрехи и аксесоари.
Тези няколко стъпки са най-лесният начин, по който да започнете да определяте себе си и да градите стила си и начина, по който искате да се презентирате и откроявате своята индивидуалност. Модата може да бъде силен инструмент, чрез който умел „художник“ да създаде различни образи и да открои най – ясно този, който го представя в най – добра светлина пред другите. Възползвайте се от възможностите, които тя ви предоставя и не се страхувайте да експериментирате и да се променяте в движение.

Намери в мола