10 храни, подходящи за детокс програма

10 храни, подходящи за детокс програма

31.01.2019

Празниците и тежките маси свършиха и в края на януари няма нищо по-нормално от това да се отдадем на лека разтоварваща диета. Уговорката, която искаме да поставим, когато пишем за детокс, е, че нищо прекалено агресивно не е добре за организма ни. Нашият съвет е да не прекалявате и преди всичко да се храните балансирано. Мит е, че детокс режимът задължително трябва да е краен и да ви обрича на глад. Всъщност понякога под детокс програма се има предвид просто да се храните и да приемате такива продукти, които да помагат на организма да изхвърли токсините. Докато сте в такъв режим, трябва да приемате пресни и свежи продукти – плодове, зеленчуци, семена. Добре е да бъдат изключени захарни продукти, алкохол, мазнини, пържени храни. Освен тях обаче трябва да се откажете временно от съставки като соя, глутен, царевични и млечни продукти и фъстъци.

В редовете по-долу ще разберете кои са 10-те суперзвезди, които са незаменими във всеки един режим, и вкарването им в менюто би допринесло за пречистване на организма от токсините здравословно и природосъобразно.

Червено цвекло

Червеното цвекло е страхотно. То е богато на хранителни вещества и чудесен източник на витамини В3, В6 и С, плюс бета-каротин, магнезий, калций, цинк и желязо. Подпомага работата на нашия черен дроб и жлъчния мехур при разграждането на токсините, а влакната му са чудесни за храносмилането. Най-добре е да го приемате сурово нарязано като салата (може комбинирано с други зеленчуци) и поръсено със сок от прясно изцеден лимон.

Лимон

Лимоните са невероятни помощници за функцията на храносмилателната система. Те стимулират освобождаването на ензими и витамин С и са „виновниците” за превръщането на токсините във водоразтворима форма, която може лесно да се елиминира от организма. Лимоните също помагат за стимулиране на черния дроб и пречистват кръвта ни.

Ябълка

Ябълките също ни дават много фибри и хранителни вещества и спомагат за стимулирането на жлъчното производство, което черният дроб използва за освобождаване на токсините. Съдържанието на пектин в тях е полезно за отстраняване на тежки метали и хранителни добавки от телата ни.

Зелени зеленчуци

Това, което е важно при тях, е съдържанието на хлорофил. Той избавя тялото от токсините от околната среда, тежки метали, хербициди и пестициди. Уверете се, че диетата ви съдържа достатъчно количество от листни зеленчуци, броколи, краставици, целина, кълнове и др. Подпомагайки детоксикацията, увеличаването на съдържанието на кислород и пречистването на кръвта, зелените зеленчуци са основните градивни елементи на всяка здравословна и жизнена диета.

Чесън

Суровият чесън е невероятен. Има мощни антивирусни, антисептични и антибиотични свойства. Той стимулира черния дроб да произвежда детоксикационни ензими, които помагат за филтрирането на токсините от храносмилателната система.

Морски водорасли

Морските водорасли съдържат богато количество антиоксиданти, които подпомагат алкализирането на кръвта и укрепването на храносмилателния ни тракт. Алгиновата киселина в тях абсорбира токсините от храносмилателния тракт. Освен това са изключително богати и на минерали.

Кълнове от броколи

Кълновете от броколи съдържат важни фитохимикали, които помагат при процесите на детоксикация. Те са доста по-ефективни от вече поникналите броколи, които обаче също не трябва да се изключват от менюто ни. Тези фитохимикали стимулират детоксикационните ензими в храносмилателния тракт. Те също са с изключително високо съдържание на антиоксиданти!

Зелен чай

Говорейки за антиоксиданти, не може да пропуснем и зеления чай. Той е богат на един по-специфичен вид, а именно  катехините. Катехините увеличават чернодробната функция. Освен това, пиенето на зелен чай несъмнено подпомага цялостната ни хидратация.

Артишок

Артишокът служи за засилване работата на жлъчката и пречиства и защитава черния дроб. Има лек диуретичен ефект върху бъбреците, което подпомага отстраняването на токсините, след като черният дроб ги разруши. Някои проучвания показват, че артишокът може действително да регенерира чернодробни тъкани. Също така е с много високо съдържание на фибри.

Кориандър

Той служи за освобождаване на тялото от тежки метали. Химичните съединения, които се съдържат в него, всъщност се свързват с лошите токсини, освобождавайки ги от кръвта, тъканите и органите и подпомагайки елиминирането им от тялото.

Добре е да ги консумирате в сурово състояние, като може да ги вкарвате в различни видове салата или под формата на фрешове или смутита. Не забравяйте и да се хидратирате добре, защото макар и да не се чувстваме толкова жадни като през лятото, тялото ни има нужда от достатъчно количество течности.

В Mall Plovdiv на последния етаж и щанда на Vitafix ще намерите най-разнообразни комбинации от смутита и прясно изцедени сокове, които ще ви помогнат да спазвате режима си и когато сте навън.

Ако тази статия Ви е харесала, можете да я споделите във Facebook.

Намери в мола