Цвят на годината: Корал

Цвят на годината: Корал

04.01.2019

Как да го съчетаваме във визията, грима и интериора?

В самия край на изминалата година от Pantone Color Institute по традиция обявиха цвета, който ще господства през 2019 година. Това е яркият корал, който според експертите символизира  нуждата от „вроден оптимизъм и търсене на щастието”. Всъщност, ако погледнем малко по-назад в годините, ще стигнем до извода, че е време за  топъл и ярък нюанс. Последният такъв е бил Tangerine Tango от 2012 г.

Това ще бъде най-експлоатираната гама през 2019 година не само в модната индустрия, но в домашния интериор и декорацията. Представлява нежна смесица от оранжево и златисто с топъл подтон, който откроява топлината на кораловите рифове като важна част от океанския и морския живот.

В изкуството коралът е изключително любим оттенък за голяма част от импресионистите през 19 и 20 век и може да го откриете от изгревите на Клод Моне до слънчевите чадъри на Марта Уолтър.

Оранжевото също така се възприема и като цвят на духовността. В индуизма представлява чистота, а будистите вярват, че това е цветът на светлината и на усъвършенствания Аз.

Избирането му е свидетелство за засилващата се роля на околната среда във всекидневния живот и начин да се напомни на обществото, че трябва да се опитаме да намерим баланса, за да живеем в мир със заобикалящата ни природа.

Коралът е цвят, който отива на всички. Той е нюанс, който видимо оживява тена и придава весело и слънчево настроение.

Дамите с по-светъл тон на кожата може да комбинират корала с по-светли нюанси, а дори да си позволят и неговите по-розовеникави оттенъци или сьомга вариацията. За дами, които са с по-тъмен тен и не се страхуват да експериментират с цветовете, може смело да бъде комбиниран с кралско синьо, тюркоазено или дори горско зелено. Когато го съчетавате с други топли тонове, добре е да ги подбирате така, че да не се сливат съвсем с тена, а да се получи нежно преливане.

Един от най-лесните начини да го съчетаете във визията си е да го прибавите като аксесоар. За зимата чудесна работа би ви свършил мек и пухкав шал, а за по-топлите сезони – обувки или чанта. Не бива да пропускате и аксесоарите – големи обици в корал са перфектният акцент за летен тоалет.

В грим продуктите също не бива да бъде подминаван, тъй като кораловите нокти са абсолютно задължителни за летните месеци. Стоят страхотно на лек тен, а друг вариант, чрез който може да носите този цвят, е червилото, гланцът или ружът. Тук отново е добре да внимавате, когато избирате подтона, но палитрите обикновено са доста богати.

Една от най-препоръчваните комбинации от цветовите експерти е на кораловия цвят с всички нюанси на пищното синьо и океанския аквамарин, особено в интериора. Това е съчетание, което придава на всяко пространство усещане за топлина и приветливост, като в същото време залага на съвсем естествените тонове. Всичко това може да придадете и с няколко аксесоара или декорации, които да внесат цвят.

Очакваме съвсем скоро и най-новите колекции по магазините, които ще са изпълнени със свежестта на цвета на 2019 г.

Ако тази статия Ви е харесала, можете да я споделите във Facebook.

Намери в мола