Помощ, детето ми е ученик!

Помощ, детето ми е ученик!

11.09.2018

Завръщане в клас – наръчник за родители.

Вълненията покрай новата учебна година започнаха и безгрижните разходки в мола отстъпиха място на предучилищно оживление. Мами и татковци търсят раници за първи клас, а тинейджърите са на лов за най-яките кецове. От време на време емоциите преливат и предизвикват малки летни бури от списъци с покупки, моливи, хартия за подвързване и футболни топки. В края на ваканцията всички сме леко слънчасали и за да не корабокрушираме точно на 15 септември,

е време да съберем семейството и да подготвим екипажа за първия учебен ден.

И така, докато вие се наслаждавахте на последните отпускарски дни, ние прочетохме десетки back-to-school списъци с покупки и задачи, анализирахме ги и събрахме най-важното в този кратък наръчник за родители. С него преходът ще ви се стори като летен бриз и за нула време ще организирате детето за училище.

 

#1 Подготовка

 • Личен лекар/зъболекар

Планирайте един профилактичен преглед на детето. Сега е моментът да си набавите нов медицински картон, вместо да тичате по книжарниците в последния момент. Попълнете и подпечатайте при личния лекар и сте готови. За да си гарантирате, че детето ще тръгне на училище с широка усмивка, не пропускайте и контролно посещение при неговия зъболекар.

 • Обиколка на училището

Ако имате първокласник, най-добре поне веднъж го заведете в новото училище и при възможност го запознайте с учителя му. Така детето ще опознае средата и на първия си учебен ден ще е по-спокойно. Това е и чудесна възможност да попитате лично от какви пособия и материали ще има нужда.

 • Проверка на гардероба

Краят на лятото е идеално време да пренаредите детския гардероб. Извадете всички дрехи, които са умалели. Прегледайте кои дрехи му стават и заедно с детето ги оставете в гардероба. Неговият вкус може да се е променил от миналата година, така че най-добре го питайте какъв стил следва в момента.

 • Връщане към режим

Седмица или две преди началото на новата учебна година, започнете да свиквате детето с нови часове за лягане и събуждане, както и време за къпане и миене на зъби. С наближаване на първия ден на училище ставайте по-стрикни с режима. Така детето плавно ще се адаптира към новата рутина и ще стартира много по-лесно с училищните смени.

 

#2 Шопинг

 • Учебници и пособия

Проверете за списък с учебниците в сайта на училището. По това време вече са качени препоръчаните учебници и издателства за всеки клас. Ако не сте сигурни кои да купите, най-добре изчакайте до първата родителска среща. Дотогава можете да набавите основни материали като тетрадки, блокчета, моливи, химикалки, тефтери и чертожни инструменти.

Книжарници в Mall Plovdiv

 • Календар

Окачете голям удобен календар в кухнята или в детската, в който да записвате предстоящи тестове, частни уроци или семейни ваканции. Така ще помогнете на детето да следи по-лесно ежеседмичните си задачи и да не порпусне тренировка или пък премиерата на дълго чакан филм.

Кино в Mall Plovdiv

 • Обувки

Убедете се, че купувате качествени, удобни обувки, които не пропускат вода. Не искате да купувате нови при първия проливен дъжд. За часовете по физическо изберете леки спортни обувки – маратонки и гуменки. В зависимост от заниманията подберете такива с твърда или мека подметка, но на първо място подходящи и комфортни за стъпалото на вашето дете.

Магазини за обувки в Mall Plovdiv

 • Кутия за обяд

Изберете средно голяма с отделение за сандвич и плод или малък десерт. Нека детето само избере кутията си, а вие насърчете креативността му и предложете да я украси с лепенки или рисунки. Така обядът ще е по-вълнуващ и, надяваме се, по-предпочитан от чипса.

Магазини за дома в Mall Plovdiv

 • Раница

Миналогодишната може да ви се вижда запазена и да не мислите, че има нужда от нова. Но деформираната основа или гръб на раницата може да повлияе на разпределянето на тежестта и да се окаже, че не е най-добрият избор. Изберете чанта с твърд или анатомичен гръб, презрамки със стабилни ремъци. Нека има повече отделения и джоб за шишето с вода.

Магазини за спортни стоки в Mall Plovdiv

 • Нови дънки

Може би това е дрехата, която детето ви ще носи най-много през следващата година. Затова му дайте пълна свобода да избере модел и цвят. И, да, кръпките и дупките са модерни и е много вероятно тинейджърите да пожелаят нещо яко, според тях, и непрактично, според вас. Приемете го. Това е начинът да открият собствения си стил.

Магазини за детска мода в Mall Plovdiv

 • Бутилка за вода и чадър

Заложете на компактна бутилка с херметично затваряне, която няма да се разлее в чантата с учебниците. Голям чадър ще предпазва по-добре от дъжд, но ако не се побира в раницата, ще е почти безполезен или ще бъде забравен в автобуса. Изберете сгъваем модел, лесен за отваряне и затваряне.

 • Мини аптечка

Хубаво е да учим децата си да се грижат добре за себе си, нали? Техните дни са не по-малко динамични от нашите и понякога се случва да се наранят или изцапат. Оставете един малък несесер с лепенки, антибактериални кърпички, балсам за устни в някой вътрешен джоб на раницата и не го местете от там. Няма да натежи в чантата, а ще е от голяма помощ при нужда.

Магазини за красота и здраве в Mall Plovdiv

Сами можете да продължите този списък с още и още задачи и покупки. Направете го, така ще сте сигурни, че не пропускате нещо важно. Набелязвайте си и местата, от които да пазарувате и не забравйте, че в обектите на Mall Plovdiv също можете да откриете най-необходимото за първия учебен ден (тази година се пада 17.09., понеделник). Желаем ви спокоен септември!

 

Ако тази статия ви е харесала, можете да я споделите във Facebook.
Намери в мола