Cinema City открива първата в Пловдив  зала за 4DX® кино

Cinema City открива първата в Пловдив зала за 4DX® кино

16.12.2016

Европейската киноверига Cinema City отвори първата 4DX зала в Cinema City Mall Plovdiv. С официалното откриване Пловдив се нарежда сред модерните градове в Европа и света, които разполагат с 4DX® киносалон.

Четириизмерната технология е създадена в Южна Корея през 2009 г., а в Европа навлиза през 2013 г. При нея, ефектите стимулират сетивата на зрителите отвъд границите на аудио-визуалното преживяване в стандартните кино салони. Всяко филмово заглавие  в този формат e  с уникална хореография и смесица от ефекти, които са в синхрон с действието на екрана. Физическите се случват чрез специалните модулни седалки, движещи се по трите основни оси – странично плъзгане, повдигане и спускане. В зависимост от действието, те вибрират или се накланят, зрителите биват побутвани в гърба (примерно при двубой на екрана), докосвани внезапно (изненадващо действие или напрегнат момент), а прелитането на куршуми в действието, се усеща чрез свистенето на бързи въздушни струи край ушите. Ефектите от обкръжаващата среда тръгват от различни места и панели в залата и могат да бъдат вятър – тропически бриз или буря, мъгла, пръски вода – вълна или капки дъжд, сапунени мехури, светкавици, аромати и други.

Готови сме да предложим на хората нещо, което отдавна желаят. Още от откриването на първата 4DX зала в София получаваме запитвания кога ще открием такава и под тепетата. Пловдив за нас е важен регион и намерението ни е да развиваме пазара и предпочитанията на зрителите  тук“, споделя Десислава Дойкова, маркетинг мениджър на Cinema City.

Първият киносалон от този тип в България се намира в Cinema City Paradise в София и функционира от 2013 година. Любопитно е, че 4DX форматът дава възможност да се модифицира съществуваща зала в такава с четириизмерно преживяване, за разлика от IMAX технологията, където още с построяването на сградата, в която се помещава киното, трябва да се предвиди геометрията на залата и големината на екрана.

Първият филм, който може да бъде „преживян“ в новата зала в Cinema City Пловдив е Rogue One: История от Mеждузвездни Войни, а в следващите месеци сред заглавията се включват и Assassin’s Creed, Трите Хикса, Пазители на Галактиката 2, Бързи и яростни 8, Карибски пирати 5 и други.

4DX преживяването не се препоръчва за деца под 4 години или по-ниски от 100 см, както и за бременни жени, хора с епилепсия, високо кръвно налягане или други сериозни здравословни проблеми. Повече информация за мерките за безопасност може да намерите тук.

От края на месец ноември, билети за всички прожекции в киносалоните на Cinema City могат да бъдат закупени освен на касите и онлайн на http://cinemacity.bg

Повече за 4DX технологията може да научите на сайта на cinemacity.bg/4dx и на http://cj4dx.com

Намери в мола