Зарадвай именик: как да избереш Перфектния Подарък и как да го опаковаш

Зарадвай именик: как да избереш Перфектния Подарък и как да го опаковаш

05.01.2016

Поверието гласи, че съдбата на човек е тясно свързана с името, което носи. Символиката на името ни следва неотлъчно, макар и на подсъзнателно ниво. Неслучайно родителите подбират с много внимание и любов как да кръстят детето си. Това е първият и най-ценният подарък, който те правят на своето дете.

През месец януари имаме дузина повода да празнуваме за здраве на онези, които стоят зад едни от най-красивите български имена. И макар все още тактично да избягваме кантара след коледните празници, не бихме отказали още една уютна зимна вечер в компанията на близките ни. На имен ден не се кани, но от друга страна именникът задължително трябва да получи подарък.

Жестът говори много за взаимоотношенията между двама души. Подаръкът изразява чувствата ни към другия, а понякога дори разкрива представата ни за него. Ето защо е изключително важно какъв подарък ще подберем.

Но как да изберем перфектния подарък? За наш късмет, професора по психология Карън Пайн, е проучила въпроса. Находчивата изследователка е разработила формула за избирането на идеалния подарък. Формулата е следната: (И x 2) + Н + У – ЛЖ + E = ПП, или по-точно: Изслушване х 2 + Наблюдение + Усилия х 2 – Лични желания + Емпатия = Перфектния Подарък. Ако искаш да зарадваш някой именик, но идеите са ти на свършване след коледните празници, открий в следващите редове какво стои зад всеки един от факторите. 

Изслушване

Първата и най-важната част от формулата e И – изслушването. Този фактор е близък до ума, но има двойна стойност за удачния избор на подарък. Въпреки това ние често пропускаме да го прилагаме. Преди да купиш подарък се настрой да излсушваш внимателно този, който искаш да зарадваш. Несъзнателно или не съвсем, той ще ти даде намеци за това, от което има нужда. Остава единствено да ги доловиш. Тайно записвай идеите си, веднага щом дочуеш нещо. Носи си малък тефтер или използвай смартфона си.

Наблюдение

Най-лесният начин да разбереш какво би искал да получи твоя любим човек е да отидеш на пазар с него. Наблюдавай внимателно какво грабва вниманието му. Ще се изненадаш от резултата.  Припомни си и какви подаръци избира той за другите. Често това, което подаряваме на другите, отговоря на това, което бихме искали да получим самите ние.

Усилие

Колкото повече усилия са положени при избирането на подаръка, толкова повече радост носи той. Ако подаръкът е закупен набързо от някоя бензиностанция, емоционалната му стойност е по-ниска. Но ако подаряващият успее да намери точно тази книга, която любимият му човек е търсил с дни, именикът несъмнено ще оцени жеста. И все пак не е нужно да правиш неимоверни жетрви. Допълнителното внимание може да бъде открито в картичката или дори начинът, по който подаръкът е опакован.

Лични желания

Когато подбираме подаръци за другите, често оставяме личните ни желания да надделеят. Надценяваме разбирането ни за любимите хора и правим погрешното предположение, че техните  предпочитания съвпадат с нашите. Но колкото и да ти допада някоя идея за подарък, тя може да не се понрави на именика. Ето защо ти препоръчваме да игнорираш личните си желания, когато търсиш подарък. Препоръчваме ти вместо това да наблегнеш на Изслушването и Наблюдението.

Емпатия

При избора на подарък е изключително важно да се вслушаме в емоциите на другия, или иначе казано да бъдем емпатични. Например, таблетът е прекрасен подарък, но ще значи много повече, ако е пълен с общи снимки или любимата музика на именика. За получателя вложената емоционалната стойност е по-важна, отколкото материалната. Помисли как ще докоснеш чувствата на своя близък.

Ако следваш формулата за Перфектния Подарък на професор Карън Пайн, несъмнено ще зарадваш всеки именик. Остава единтвено да избереш как да поднесеш своя Перфетен Подарък. В следващите редове сме събрали нестандартни креативни предложения за опаковане. Прочети предложенията, за да направиш своя жест още по-специален.

Използвай плат

Как да избереш подарък

Вместо да залагаш на стандартна опаковъчна хартия, използвай плат. Ако подаръкът има правоъгълна форма изрежи двойно по-голям правоъгълник от плата.  Използвай парчето, за да завиеш подаръка по съвсем същия начин, по който го правиш с опаковъчна хартия. Запечатай дъното с текстилно лепило или използвай безопасни игли, като се стараеш тяхната по-голямата част да бъде от вътрешната страна. След това обгърни плата, в който подаръкът е завит, със панделка от лен или сатен.

Ако подаръкът има нестандартна форма, можеш да направиш празнична торбичка. Предупреждаваме те, че за това са нужни известни шивашки умения. Но с малко старание и начинаещ може да се справи. Изрежи от плата овална форма с подходящ размер. Разрежи овала в средата, така че да останеш с 2 продълговати парчета плат. Подгъни по сантиметър и половина от разрязания край и приший подгъвите на двете парчета. След това съедини парчетата и заший овалната им част една с друга. Старай се шевът да е на около сантиметър и половина от ръба на парчетата плат. Остава единствено да добавиш панделка. Направи няколко разреза на еднакво разстояние под подгъва на торбичката. Съобрази големината на дупката с широчината на панделката, която ще използваш, след което нанижи панделката. Сложи подаръкът си вътре, затегни двата края и завържи панделката. Воала!

Открий още начини за опаковане на подаръци с плат тук.

Направи опаковъчна хартия със собствен дизайн

Как да избереш подарък

Направи опаковъчна хартия със собствен дизайн като я подпечаташ с печати от картон. Предложението е подходящо както за възрастни, така и за деца. Нужни са ти едноцветна опаковъчна хартия, парче дебел картон, бои по избор, ножица и лепило. Изрежи парче картон във формата, с която искаш да украсиш хартията. Не е нужно да е нещо твърде сложно – кръговете, ромбовете и звездите също стоят ефектно. След това изрежи едно малко правоъгълно парче от картона. То ще бъде дръжката на твоя печат след като го залепиш за другата форма. Остава единствено да потопиш картонения печат в боята и да подпечаташ хартия по твой вкус.

Виж всяка една от стъпките в детайли тук.

Oпаковай подаръка си под формата на бухал

Как да избереш подарък

Зарадвай дамите и най-малките като опаковаш подаръка под формата на бухал. За да го направиш са ти нужни едноцветна хартия, двойнозалепващо тиксо и перманентен маркер. Начинът на опаковане е подходящ за подаръци с правоъгълна форма. Изрежи голямо правоъгълно парче от хартията и обвий подаръка с него. Подгъни единия край по стандартния начин и го прикрепи като използваш двойнозалепващото тиксо. Другия край сгъни като оформиш два малки тръиъгълника от двете страни. Така ще оформиш ушите на своя бухал. Доукраси  подаръка си като нарисуваш очи, пера и крила върху хартията.

Открий други начини за опаковане на подаръци под формата на различни животни тук.

Използвай еко хартия и стрък цвете

Как да избереш подарък

Ако търсиш максимален ефект, с минимални усилия, ти предлагаме да използваш еко хартия и стрък цвете. Опаковай подаръка си по стандартния начин с еко хартията и вместо панделка го вържи с коноп. Добави стрък цвете или борова клонка за украса.

Прочети подробни насоки за опаковане с еко хартия тук.

Надяваме се формулата за Перфектния Подарък и съветите ни за опаковане да са ти от полза. Този януари имаш възможността да зарадваш своя любим именик както никога преди. Нека направим старта на новата година запомнящ се. Приятно празнуване!

Намери в мола