10 забавни факта за модата

10 забавни факта за модата

26.11.2020

По определение модата представлява начин на изразяване според вкуса, маниера на обличане и поведението, характерни за дадена епоха. Всичко модно привлича общественото внимание и е израз на стремежа към идеала ни за красота. Дълго време тя е била привилегия единствено на аристокрацията, постепенно навлиза и сред хората с по-нисък социален статус, а днес вече е навсякъде около нас и всеки има мнение по въпроса кое е актуално или не е. Независимо дали сте почитатели на последните тенденции, или смятате, че вкарването в едни рамки е прекалено ограничаващо, ние от екипа на Mall Plovdiv подбрахме за вас 10 забавни факта, с които да събудим любопитството ви и да покажем, че модата си е историческо явление:

Най-старият елемент от облеклото е бедрената превръзка, която все още някои племена ползват. Вторият по възраст безспорно е полата, като до 1600-1700-та г. тя е била носена както от дамите, така и от господата. Все още е популярна сред нежния пол и до днес, а в някои култури като част от традиционните национални костюми на мъжете.

 

fashion facts skirt

Тениската е един от най-популярните облекла в света и около два милиарда от тях се продават всяка година.

fashion facts tshirt

Дамската чанта първо е проектирана и използвана, за да помогне на жените да привлекат съпруг. Тя е изобретена през 19-и век и дамите тогава лично са ги бродирали с цветни и сложни шарки, за да направят впечатление със сръчността и изяществото си.

fashion facts bag

Интересен факт e,  че копчетата и ръкавелите към ризите не са били прикрепени първоначално  с декоративна цел. Наполеон Бонапарт настоявал те да бъдат пришити и използвани като детайл в униформите, за да попречи на войниците си да си бършат носа в ръкавите. 

fashion facts cuffs

Мъжете носят къси панталони от десетилетия, но на жените е разрешено да ги носят публично едва след Втората световна война. Една от основните причини за това е бил недостигът на плат по време на войната, така че шортите са излизали по-рентабилно от шиенето на дълги поли и панталони.

fashion facts shorts

Заслугата за създаването на модерния сутиен е на нюйоркската социалистка Мери Фелпс. Тя го изобретява и патентова през 1914 г., а прототипът му много прилича на този, който носим и днес. Забавното при него е, че бил направен от носни салфетки.

fashion facts bra

Знаете ли, че около 80% от жените в света купуват обувки, които са твърде малки за краката им. По принцип жените обичат да мислят, че имат по-малки крака и затова избират по-малък размер.

fashion facts shoes

Така актуалните в момента кецове са по магазините днес благодарение на създателя им Keds. Това е първата компания, която произвежда подобен тип обувки през 1917г, а популярните Converse вкарват своя първи чифт в производство само няколко месеца по-късно през същата година.

fashion facts sneakers

Много честа заблуда, дори и при фешън маниаците, е неточното разбиране кое е „винтидж“ и кое „ретро“. Технически винтидж изделията са такива артикули, създадени преди повече от петдесет и на по-малко от сто години. Ретрото, от друга страна, е нещо, което е произведено наскоро, но е проектирано да прилича на стила от друг период.

fashion facts runway

Преди да станат силно рекламирани и популярни събития, които привличат богатите и известните, седмиците на модата са били само търговски мероприятия, предназначени да обединят производителите и купувачите. Ню Йоркската седмица на модата дебютира през 1943 г., като основната ѝ цел била да отвлече вниманието от френската мода по време на Втората световна война и да даде отличен старт на американските дизайнери. Днес по света се провеждат  40 седмици на модата и 100 официални събития към тя. Петте най-известни са: Милано, Ню Йорк, Берлин, Лондон и Париж.

 

Намери в мола