Коя е най-добрата съставка, за да преборим сухата кожа?

Коя е най-добрата съставка, за да преборим сухата кожа?

12.11.2020

С все по-ниските температури сутрин и пронизващия вятър не закъсняват и неприятните усещания за сухота и опъвания по кожата ни. Преходните сезони са едни от най-трудните, когато става въпрос за изграждане на рутина за грижа, тъй като преходът често е рязък и това неминуемо се отбелязва на лицето ни. Със сигурност всички дами в този момент се втурват в козметичните магазини и търсят онази вълшебна съставка, която може да реши всичките им проблеми. Изпробвали сме вече ретинол, хиалуронова киселина, ниацинамид, витамин С и какво ли още не – вълненията около тях винаги са били огромни и само малко повече публичност е нужно, за да се влюбим в нещо и да го обявим за незаменимо.

Е, точно това ще се опитаме и да направим днес с нещо не толкова познато на широката аудитория – сквалана. Това е съставка, която вероятно сте виждали на опаковката на поне един от вашите овлажнители и може би напоследък сте чували козметичните гурута в Инстаграм да възхваляват. Наистина тя действа, но първо ще започнем с малко обяснения какво точно представлява.

dry skin ingredient

Любопитен факт е, че съществуват два вида вещества – сквалан и свален. Скваленът се произвежда естествено от мастните жлези в кожата ни. Въпреки че сме заклеймили себума като абсолютен нежелан резултат, все пак естественото омазняване до някаква степен е начин  да поддържаме кожата овлажнена. Скваленът поддържа липидната бариера на кожата и спомага тя да бъде хидратирана. Според козметичните химици обаче той е относително нестабилна химическа молекула, която бързо се разпада. В този случай за да се запази като ключов компонент на естествения хидратиращ фактор и да се предотврати трансепидермалната загуба на вода, в козметичните продукти той бива заместен от сквалан.

Естествената съставка преминава през процес, за да се стабилизира и след това да може да се използва по-ефективно върху кожата ни. Скваланът е почти идентичен със сквалена по отношение на хидратиращите характеристики и химическата структура, но е много по-стабилен и може да оцелее в нашите продукти за по-дълги периоди от време, без да се окислява. Двете масла са бистри и безцветни, но с течение на времето скваленът започва да пожълтява и да се забелязва процес по разваляне, докато скваланът остава стабилен.

Дори и тялото ни да произвежда достатъчно количество сквален, тази му функция за съжаление с напредването на възрастта се забавя и отново на помощ идва скваланът. Той обикновено е растителен, така че въздейства добре върху  всички типове кожа за хидратиране, възстановяване на кожната бариера и заключване на влагата, особено ако имате страдате от периоди на сухота. Препоръчителен е и за чувствителна кожа, тъй като е добър успокояващ вариант, ако имате зачервяване или искате да успокоите повърхностния слой.

 

ordinary swualane

В магазин Douglas откриваме два продукта от портфолиото на английския бранд за козметика The Ordinary, които са с много високо съдържание на сквалан и при нужда от допълнителна помощ в борбата с дехидратацията, не е лошо да ги включите в рутината си. Почистващото средство със сквалан нежно разтваря грима и всякакви нечистотии по лицето, като същевременно изобщо не създава усещане за пресушаване и опъване. Той се затопля от дланите ви и така постигате нежната консистенция, подобна на олио, която е изключително нежна към всеки тип кожа.

За допълнително запечатване на влагата дамите с изключително суха кожа и коса могат да пробват продукта със 100% растителен сквалан. Той е подходящ за нанасяне по кожата и косата и подпомага запазването на еластичността и предотвратява фриза по косата.

bielenda

Полската марка за козметика Bielenda също е включила незаменимата съставка, особено през зимния сезон в две от сериите си – с шафран и коноп и с кимион и скална роза. При тях може да ги намерите в по-малка концентрация, но в комбинация с други ценни вещества, отново действа в посока хидратация и защита от изсушаване. Предлагат се онлайн и на място в магазина на Cipria Make Up Bulgaria.

 

 

Правила на промоциятаНамери в мола