Как да предпазим ръцете си от студа?

Как да предпазим ръцете си от студа?

09.10.2020

5 съвета за избор на най-подходящите ръкавици

Грижата за кожата през зимните месеци винаги е предизвикателство, тъй като студът, високата  влажност и съчетанието им с пронизващ вятър са синоним на постоянна опъната и болезнена кожа по лицето, устните и най-вече ръцете. При тях горната част е много тънка и с висока концентрация на кръвоносни съдове. Те изключително лесно се охлаждат и по този начин губят подвижността си. Системното им излагане на неблагоприятни атмосферни условия често може да прерасне от безобидно измръзване в истинско увреждане.

Редовната им хидратация и използването на овлажняващ и подхранващ крем, дори и на няколко пъти през деня, е абсолютно задължително, но за да не се стига до сериозни проблеми, най-лесният начин е при първото сериозно застудяване да се сдобием с чифт топли ръкавици. Този аксесоар не само може да бъде част от тоалета ни и да допълни по интересен начин визията, но и помага да продължим да извършваме всекидневните си дейности в оптимален комфорт и безопасност.

А ето и няколко насоки от нашия екип, които ще ви помогнат да се спрете на най-подходящия вариант за вас:

Търсете ръкавици с водоустойчиво покритие

Особено за ръцете, тъй като през тях водата навлиза в директен контакт с кожата. Наличието на висок процент на влажност в комбинация със студена околна среда бързо може да доведе до измръзване като първоначалният симптом е изтръпването. При продължителен престой в такива условия най-лошият вариант е дори парализа. Затова съветваме с падането на температурите и особено ако планирате повече време навън да се спрете на ръкавици с водоустойчиво покритие. Те могат да ви осигурят пълна защита в дъждовно време и да ви осигурят максимално удобство в студените зимни дни.

Подберете добре състава на ръкавиците си

В зависимост от използваните материали, вашите ръкавици могат да бъдат повече или по-малко ефективни в защитата ви срещу студа, влагата или всяко друго обстоятелство, което налага носенето им. Работните ръкавици често се изработват от PVC, полиестер или акрил с латексово покритие за тежки задачи по поддръжката. За да ви е топло през зимата, подберете вълнен материал, но ако няма допълнително покритие или обработка, помнете, че той не е предназначен за влажно време. Кожените модели, от друга страна, изглеждат ефектно, не позволяват намокряне на ръцете, но често нямат подплата и не са ефективни при много ниски температури. Винаги съобразявайте избора си при покупка с условията, в които ще носите ръкавици. Рядко красивите градски варианти биха ви свършили работа в планината.

Изберете точния размер ръкавица

Размерът на аксесоара,  който носите, също е не по-малко важен за осигуряване на възможно най-добрата защита. Ако чифт ръкавици са твърде големи, вятърът и дъждът могат да проникнат и да отменят всички изолационни свойства, независимо от тяхното качество. Твърде малкият модел пък не може да  побере правилно пръстите и китката и така остава оголени части. Също така, плътните ръкавици могат да прекъснат притока на кръв към пръстите, значително намалявайки подвижността. Дори и на етикета да е указано, че са само в „един размер“, винаги изпробвайте преди да закупите, за да сте сигурно, че ще паснат добре точна на вашата ръка.

Купувайте ръкавици според условията, в които ще ги ползвате

Част от този съвет засегнахме по-горе при избора на материя, но и тук напомняме, че ръкавиците са различни при спорт в студени условия, при градска разходка или при нужда от конкретно предпазване от специфична дейност. Обикновено моделите, предназначени за работа и спорт, не са особено стилни, но при тях защитата е много висока. В случай че сте от хората, на които винаги им е студено на ръцете и може да си позволите по-лежерен вид, спрете се на такъв вариант.

Попитайте за тъчскрийн повърхност

Знаете ли какво охлажда в най-голяма степен ръцете ни? Постоянното сваляне на ръкавиците, което правим дори и несъзнателно…Дали, за да намерим непознат адрес, или да отговорим на важен мейл, чакайки на спирката – всичко това е съпроводено с постоянна борба с новите технологии и тъч дисплеите на електронните ни устройства. Решението е просто: спрете се на модел, при който на самите пръсти има специално покритие, което позволява управлението на телефон, таблет и др. с докосването на екрана.

Носенето на ръкавици има огромно значение за поддържането на здрава и нежна кожа на ръцете и когато започнете да го правите редовно, наистина ще забележите разликата. Не забравяйте, че те са винаги на показ и при тях с годините става все по-трудно да скрием пораженията, които понякога сами си нанасяме. Грижете се за тях както и за лицето си: хидратация, подхранване и редовни маски, особено в студените дни. Само по този начин ще си гарантирате меки и гладки ръце за години напред.

 

Правила на промоциятаНамери в мола