7 полезни навика, които ще променят живота ви

7 полезни навика, които ще променят живота ви

03.09.2020

Септември е вече тук и по-голямата част от нас се завърнаха в офиса след летните отпуски. Миналата година ви подсказахме как да влезете в работен режим, връщайки се от почивка, а тази –  ще разкрием кои 7 полезни навика е време да си изградите сега, за да ви е по-лесно през останалата част от годината.

Лягайте си по-рано и ставайте по-рано

Сигурно сте чували този съвет неведнъж и  знаете колко е трудно да го приложите в ритъма на големия град. Ако работите по цял ден, стоите в задръствания, грижите се за децата, готвите и слушате проблемите на близките си, то късно вечерта и нощта всъщност е единственото време, което имате за себе си. Рядко обаче, то е посветено на някаква полезна практика: медитация, йога, четене, изучаване на чужд език или домашна процедура за красота. Като правило то сякаш се губи най-бързо в социалните мрежи, телевизионни предавания и безцелно скролване.

Доказано е, че промяната на този наглед простичък режим създава огромна промяна в ежедневието и в начина, по който възприемате света около вас. Редица лидери споделят, че само с изместването на началния час на нощния сън към 22:30,  рязко повишават своята продуктивност през деня и се запазват жизнени максимално дълго време.  Ще се уверите, че това не е трудно за прилагане, ако започнете постепенно да променят графика си с половин час всяка седмица. Така след месец и половина ще достигнете оптималния режим и веднага ще забележите положителни промени както в ефективността, така и в отражението в огледалото.

Движете се колкото се може повече

Физическата активност помага да се контролира не само тялото – колебанията в обема и теглото, но също така и съзнанието –  облекчава безпокойството и намалява стреса. Следователно препоръчваме силно да започнете със създаването на навик за движение още сега. Дали това ще са прословутите 10 хиляди стъпки на ден, джогинг, йога, кардио,  танци и т.н – това зависи единствено от индивидуалните предпочитания и ниво на подготовка.

Дори и някой ден да нямате възможност за повече, просто заради рутината отделете 5 минути и бавно разтегнете всяка част от тялото си. По-добре е да го правите не сутрин, а по време на обяд или вечер, в идеалния случай след кратко загряване. Например, можете да потанцувате на любимата си музика за няколко минути. Гарантирано е, че това ще премахне напрежението от мускулите и ще помогне за цялостното ви отпускане.

Преосмислете начина си на хранене

Не яжте след 18 часа изключвайте въглехидратите, добавяйте здравословни мазнини, премахвайте глутена и лактозата – препоръките на диетолозите се променят бързо през последните години, най-вече защото днес се знае много повече за въздействието на отделните храни и цели ястия върху нашето тяло.

Интересното в последно време е, че „задължителна“ закуска вече не се изисква – ако сте от онези хора, които не могат сутрин да се насилят да погълнат и парче ябълка, просто спрете да се измъчвате. За други пък, за които това  е  приятна традиция, препоръчваме да  преразгледате нейния състав. Заложете на белтъчини и хранителни мазнини, за да си осигурете енергия за деня. За вечерите избягвайте максимално въглехидратите и особено за случаи, в които хапвате по-късно от обикновено, предпочетете салата с лек протеин – риба, пиле, морски дарове или яйца.

Ограничете времето си в социалните медии

Проучванията показват, че в развитите страни днес хората под 45-годишна възраст, чиято работа не е свързана със социалните мрежи, прекарват общо около 2 часа на ден в тях. Ако ви се струва, че цифрата е твърде висока и не се отнася за вас, проверете го: поглеждате телефона си на момента след събуждане, веднага реагирате на всички харесвания и коментари под вашите снимки и публикации, в свободното си време превъртате през фийда, а вечерта също обичате да отделяте „поне“ половин час преди лягане. Разпознавате се, нали!?

За съжаление, тази зависимост не само безсрамно краде времето ни, което би могло да бъде изразходвано за нещо полезно, но също така има вредно въздействие върху здравето ни. Зрението се влошава, появяват се бръчки, а чисто психически – много по-склонни сме да изпадаме в състояние на тревога и безпокойство.

За да избегнете неприятни последици, ограничете времето си в социалните мрежи – например, отделете за сърфиране точно един час (или по-добре половин час) вечер. Не влизайте преди или след и просто изключете известията.

Подобрете финансовата си грамотност

С годините и менажирането на собствения си бюджет е важно да умеете да откривате  неочевидните разходи, които поглъщат впечатляваща част от заплатата ви всеки месец. За целта запишете всичко, което харчите в дневник или изтеглете подходящо мобилно приложение. Една от възможните бездни, в които постепенно потъва немалка сума, са навиците – например капучиното по път за работа всяка сутрин или бутилката с вода във фитнеса и пр. Друга честа позиция на разходите е спонтанното пазаруване.

Тук нашето решение е винаги да ходите на пазае със списък. Правете го както за домакинските разходи, така и за личните – фризьор, гардероб и др. Така ще знаете от каква сума имате нужда всеки месец и дали може да си я позволите.

Водете си дневник за лични постижения

Това е навик, който много помага за себеутвърждаването и увереността. Няма нужда всичко да е много грандиозно, но всяка малка стъпка е важна. От получаването на мечтаната работа, през взимането на изпита за шофьорска книжка или разделянето с онези досадни 2 килограма – всичко това е доказателство, че сте успели в нещо!

Съсредоточавайте се по-скоро върху победите си, отколкото в неуспехите и така следващият път, когато ви хрумне велика идея, няма да ви е страх да се хвърлите с всички сили в реализацията ѝ.

Практикувайте благодарност

Източните учения казват, че докато не сме благодарни за това, което вече имаме, няма как нещо ново да дойде при нас.

Ето защо, без значение за какво мечтаем и колко сме далече от постигането му, добре е да отделяме поне по  5 минути на ден и да благодарим за това, което сме сега и което имаме в този ден. Така никой момент няма да мине незабелязан, а напротив – ще бъде запомнен с нещо малко, но съществено!

 

 

Правила на промоциятаНамери в мола