Как да изберем мъжки костюм?

Как да изберем мъжки костюм?

27.08.2020

Противно на очакванията ни купуването на нов костюм не започва в магазина,  а първо в главата ни. Началната стъпка е да си изясните повода, заради който имате нужда от сако и панталон. Нужен ви е нов костюм за работа ли ? За сватба? За абитуриентски бал…и това първият костюм в живота ви ли е!? Всичко това може и да изглежда отначало незначително, но прави изборът много по-лесен и правилен.

Съветът ни е първо да започнете с предпочитанията за цвят. Тук имате две опции: гамата, която е приета за по-строго официална и включва черно, въгленово и тъмно сиво, или синьо и светло сиво, които се възприемат като не толкова строги и могат да бъдат носени и в ежедневни ситуации. Според дизайнерите най-лесни за съчетаване комбинации са тъмносиният и тъмносивият цвят, защото те се съчетават добре с почти всяка риза или вратовръзка, а панталонът дори може да бъде комбиниран с деним или пуловер за небрежна визия.

Немаловажна точка е и бюджетът. Имайте предвид, че при мъжките костюми той може много да варира. Налице са варианти за по около 100 лв за сако и 50-70 лв за панталон в магазините за бърза мода, но и някои модели стигат до 500+ лв в специализираните бутици за мъжко облекло. В последните ще бъдете лично консултирани от сътрудник и в повечето дори подбраният костюм може да бъде персонализиран според вашите индивидуални мерки.  От цената зависи и качеството на материята, от която е изработен костюмът. Най-скъпа е 100%-овата вълна, като много по-вероятно е да попаднете на смеси – 70%, 50% или 30% вълна. Разбира се, в масовата мода често се срещат и изкуствени материи, които са добър вариант, ако търсите костюм само за еднократно носене, но не са препоръчителни за случаи, когато искате да го носите с години.

Стигаме и до кройката, а ще е малко да кажем, че тя е една от най-решаващите причини да изберем един костюм пред друг. Може да се изненадате, но тя не зависи само от цената, но и до голяма степен от „калъпа“ на производителя. Не купувайте костюм, който не ви пасва, освен ако не знаете, че може да се регулира.

При по-необичайна фигура, висок или прекалено нисък ръст, препоръчваме да заложите на специализиран производител, или да обмислите индивидуална поръчка. Така ще сте сигурни, че сакото и панталонът ще са като изляти. Съблюдавайте дали раменете, дължината и талията пасват и винаги се консултирайте с шивач за всякакви евентуални корекции.

Костюмът освен модерен трябва и да е функционален, а ако ще го ползвате за няколко повода, препоръчваме да заложите на вечната кройка. За по-голямата част от господата модел с две копчета на сакото ще е най-добрият избор, тъй като е абсолютна класика. При високите мъже – три също е добър избор.

Други детайли, които да съблюдавате са джобовете и ревера, като при тях също се спирайте на максимално изчистени опции, за да избегнете фактора сезонност и модност.

Ризата също е от значение, защото неправилно подбраната може да развали цялата визия. Светло синьо, розово и лавандула са съвсем приемливи цветове за контраст с по-тъмните тонове на костюма, но най-добре е класическото бяло. При нея доброто прилягане в областта на шията е важна, защото ще я закопчавате догоре и ще я носите с вратовръзка.

Маншетът на ризата трябва да бъде с едно копче. Не препоръчваме копчета за ръкавели за първи костюм, защото изглеждат твърде официални.

Стигаме и до вратовръзката. Тя е елементът, който допринася в изключително голяма степен за цялостта на визията. Червеното винаги е безопасен цвят (освен ако не е ярко неоново червено). Можете също така да пробвате с тъмно синьо или тъмно зелено. Съветът ни тук е да се придържате към обикновените цветове, без прекалено големи шарки и ярки тонове.

Не забравяйте да съчетаете добре и обувките при избора на костюм. Най-безопасни за оксфордките, а ако желаете да не изглеждате твърде строго, заложете на кафяв цвят. Мокасините и кецове са прекалено небрежен вариант, който дори и да навлезе в последните години в модните ревюта, не е за препоръчване в по-официални случаи.

Завършваме и с една често пренебрегвана част – аксесоарите. Те трябва да бъдат в минимално количество, за да не отвличат вниманието от вас. Класически часовник и колан в цвета на обувките е напълно безопасна комбинация.

Костюмът е важна покупка, затова поне при първия път се доверете на професионален консултант. В Mall Plovdiv ще намерите отлично обслужване в магазините на брандовете Andrews, Carducci, и Teodor Concept.

 

Правила на промоциятаНамери в мола