Лесна организация за козметичните ни продукти

Лесна организация за козметичните ни продукти

29.05.2020

Скоро подготвихме за вас подробен текст какво ни е нужно за установяването на една добре балансирана козметична рутина. Това неминуемо е свързано с натрупването на определен брой продукти, които особено в бързината сутрин може доста да ни затруднят и отнемат ценно време за приготвяне. Предполагаме, че всеки ще се разпознае в моментите, когато препълваме до краен предел несесерите си с козметика, а чекмеджетата в банята и тоалетката преливат. Тогава и е адски трудно да намерим каквото търсим, особено когато най-много ни трябва.

Е, може да си отдъхнете и да се успокоите, че не само при вас е така, въпреки перфектно подредените редици в Instagram кадрите на известните блогъри. Тук, разбира се, идваме на помощ и ние, за да ви помогнем със съвети как да организирате козметичните си продукти и обещаваме, че е лесно и ще ви спести много време и усилия.

Разчистете колекцията си

Това може да е най-трудната, но е и най-възнаграждаващата част от процеса на подреждане. Тук трябва да сте безкомпромисни, тъй като всички знаем, че изсъхналата спирала, макар и на известен бранд, трябва вече да се изхвърли. Съветът ни е да започнете, като извадите наличните си продукти за красота, включително за грим, кожа, тяло и коса. След това разделете на отделна купчина тези, които всъщност използвате, и такива, към които рядко или почти никога не посягате.

За всичко от първата част проверете какъв е периодът след отваряне на гърба на продукта. Полезен трик е и ако редувате няколко продукта едновременно да залепяте малко листче на флакончето с точната дата на започване на ползването. Срокът, в който може да употребявате средството, е дори по-важен от този на годност, тъй като при досег с въздуха някои консистенции се окисляват и може да променят ефективността си.

Изхвърлете всичко, което е с изтекла дата. Полезен трик е, че може да ползвате вече негодния овлажнител за лице върху лактите и петите/краката си, освен ако не е променил драстично цвета и аромата си.

Разделете по категории

След като сте разчистили от всичко, което не ползвате или не е в срок, време е да разпределите останалото по категории. В случай че нямате прекалено много продукти от един вид,  просто разделете на такива за лице, тяло, коса и други. А за дамите, редуващи различни текстури и съставки, предлагаме да ги разделите на хидратиращи, серуми, почистващи, за очи, за устни и т.н.

Особено ако имате голяма колекция, сега е времето и да си направите сметка дали и кое ползвате ежедневно. Него ще поставите на най-преден план при разпределението.

Подредете шкафчето в банята си и тоалетката

След направеното разпределение е време да се заловим и със същинското подреждане.

Първо извадете антибактериалните кърпички или спирт и почистете опаковките на всичките си продукти. Така ще се уверите, че те са дезинфекцирани, чисти и с отличен външен вид. Както миете четките си за грим, така го правете редовно и с опаковките.

После според категориите продукти, които вие ползвате, организирайте разпределянето им по рафтове. Нека поставянето им да бъде в реда, по който ги нанасяте. Обикновено най-отпред са по-леките формули. Основната цел тук е да да може лесно да изваждате едно след друго това, което е нужно, без да търсите на различни места. Това е предложението ни за функционален начин на подреждане.

За естетите имаме и вариант за разпределяне на продуктите спрямо опаковки и външен вид. За открити пространства, които често ще снимате, подберете сходни цветове, нюанси и така ги подредете на подбрания рафт или органайзер.

Инвестирайте в артикули за съхранение

Вероятно знаете, че някои продукти могат спокойно да се съхраняват отвън. Дори техните опаковки са толкова изящно направени, че приличат на истинско бижу. За тях са подходящи всякакви органайзери, които да поставите върху тоалетката – от табли до специални поставки.

Друга част пък ползвате най-често в банята – душ-гелове, шампоани, балсами. За тях подберете открито рафтче или отделете секция в шкафа на огледалото. Отново подредете по честота на използване.

Трети вид продукти пък не бива да бъдат излагани на влага, пряка слънчева светлина или температурни амплитуди. Те е добре да бъдат съхранявани в чекмеджета, като отново може да ги подредите по категории.

В никакъв случай не струпвайте всичко на едно място и винаги се съобразявайте с препоръките на производителя. Така ще си гарантирате, че ще може да ги ползвате максимално дълго време в указания срок и няма да получите нежелана реакция поради разваляне на формулата.

Създаването на колекция, която да е подходяща за индивидуалните ни нужди е дълъг процес, но си е истинско удоволствие да намериш това, което действа и в същото време е естетически красиво подредено и приятно за окото. Грижете се внимателно за всичките си продукти и те могат да бъдат отличен фон за красивите ви домашни снимки и за естетическия вид на всяка тоалетка.

Намери в мола