Как да намерим перфектния цвят фон дьо тен?

Как да намерим перфектния цвят фон дьо тен?

29.05.2020

Основата на грима е един от тези продукти в грим ритуала ви, който не искате никой да забележи, че носите. Който и професионалист да попитате, всеки ще каже, че крайният резултат трябва да е като една подобрена версия на кожата ви, но покриващо лицето с невидим воал. Въпреки това и най-добрите усилия понякога завършват с не толкова сполучливо съвпадение. Уцелването на правилния нюанс за тена и подтона на кожата ни е истинско предизвикателство, а за да сте сигурни, че това няма да се случи на вас, просто следвайте нашите съвети в избора.

Определете тона и подтона на кожата си

Най-важното е да определите правилно тона и подтона на кожата на лицето си. Подтоновете попадат в три категории: топли, студени и неутрални. В първите обикновено попадат лицата със златист загар, студените подтонове са с по-розов или червеникав оттенък, а неутралните са смесица от двете. Това може да бъде объркващ процес, така че ако не сте сигурни, има няколко трика, които да опитате.

Обикновено най-лесно е като погледнете вените си. Тези със син цвят спадат към студените подтонове, синьо-зеленикавите са неутрални, а зелените са топли.  Може също така да обмислите дрехите и аксесоарите, които ви подхождат най-добре. Ако изглеждате по-добре в дрехи с по-хладни цветове, най-вероятно и с такъв подтон сте.

Прочетете отзиви и потърсете снимки за справка

Професионалистите са съгласни, че тестването на нюанси лично е най-добрият начин да намерите съвпадение, но все пак си струва да погледнете онлайн нюансите на брандовете, от които се интересувате. Много сайтове като Amazon позволяват на рецензенти да оставят снимки, така че можете да видите как изглеждат цветовете на други хора, докато други имат графики за съответствие и референции спрямо продукти, които също помагат.

Вземете под внимание финиша на фон дьо тена си

Основите с пълно покритие са чудесни за скриване на акне или зачервявания, но те са и по-плътни. При тях вероятността да не уцелите цвета си и да изглеждат като маска на лицето е много по-голяма. Вместо това, ако не сте на 100% уверени в избора си, спрете се на лек продукт с надграждащо се покритие.

Тествайте нюанси върху различни участъци от лицето си

Най-често срещаният съвет, който ще чуете, е да нарисувате малка ивица по основата на челюстната си линия (като започнете от челюстта надолу до врата). Гримьорите препоръчват да започнете с два или три нюанса, които изглеждат най-близо до тена ви и да ги смесите изцяло. Фон дьо тенът  трябва да съвпада по цвят както с лицето, така и с шията ви, за да не изглежда сякаш носите маска.

Не е грешка и да тествате на няколко различни места, но имайте предвид, че кожата между шията е лицето е най-светла и по нея трябва да се водите.

Тествайте продукта за няколко часа

Важно е да си отделите време за тестване и разносване, преди да купите. За целта в някои от магазините може да помолите да ви отсипят. Често се случва цветът да е един в бутилката, а на лицето ви да се промени, докато изсъхва. Това може да се дължи на специфичното pH на кожата ви и затова е добре да прецените как конкретният продукт се приспособява в продължение на поне един ден.

Това ще преотврати и всякакви евентуални алергични реакции или повишена чувствителност към определена съставка. Имайте предвид, че алергия ще се прояви веднага, но чувствителност може да отнеме ден-два, за да се изяви.

Пробвайте нюанса при различно осветление.

В магазините обикновено светлината е прекалено изкуствена. Поради тази причина попитайте дали може да се погледнете с огледало навън. Пигментът се проявява най-добре по средата на деня на пряка слънчева светлина.

При тест уверете се, че поставяте цвета на почистена и спокойна кожа, за да не сбъркате нюанса поради зачервявания или временни раздразнения. Друг съвет от гримьорите е да проверите и как се държи фон дьо тена при снимки със светкавица. Някои продукти дават нежелан отблясък и изглеждат доста по-светли, отколкото са в действителност.

Подгответе кожата си правилно.

За да стои който и да е продукт добре, не е за пренебрегване и състоянието на кожата. Всяка прекалено суха основа създава неравномерен вид и съответно не е добър показател за крайния резултат. Затова преди да си подберете фон дьо тен, ексофлирайте и нанесете овлажнител. За дамите с мазна и комбинирана кожа пък препоръчваме да съчетават матиращи с хидратиращи формули и да не се страхуват да ги нанасят заедно на различните части на лицето си.

Ако всичко друго се провали, започнете да смесвате продукти

Помнете, че тенът на лицето ни варира през цялата година и това, което е идеално в момента, може да не е изобщо подходящо през друг сезон.

За по-тъмен нюанс, смесете с малко овлажнител, а при по-светлите – затоплете лицето с бронзант или комбинирайте с по-тъмен продукт.

А вие имате ли си трикове с които уцелвате точния цвят?

 

Правила на промоциятаНамери в мола