5 трика, за да запазим дрехите си за по-дълго

5 трика, за да запазим дрехите си за по-дълго

21.05.2020

След продължителното стоене вкъщи сигурно голяма част от вас са преровили старателно гардеробите и са открили неподозирани съкровища. С модата, която буквално се променя всеки сезон и постоянно дава живот на отминали тенденции, не е чудно, че често намираме нещо актуално, забутано на дъното. Но дали всичко е в перфектен вид и е готово за обличане!? Това в най-голяма степен зависи от начина, по който се грижим за дрехите си и как ги третираме.

Екипът на Mall Plovdiv подбра за вас 5 полезни съвета, които ще ви гарантират отлично поддържан гардероб в годините. С тях ще запазите класическите артикули, които са с високо качество и ще се радвате дълго на любими комбинации.

Пране

Етикетът, който често ни боцка на кръста или врата, изобщо не е само за украса. Той винаги дава подробни инструкции за дадената дреха, така че тя да се запази по-дълго в отлична форма и вид.

За дамите, които не обичат да перат на ръка, препоръчваме да избягват купуването на дрехи, които изискват специални грижи. Внимавайте също и с химическото чистене. Понякога такъв тип артикули може да ви излязат по-скъпо в дългосрочен план (ако изискват често третиране). Те се и съсипват лесно, когато пробвате да ги изперете у дома.

А сега сме подготвили основните ни съвети, които е добре да имате предвид при всяко пране на любима дреха, независимо дали на ръка или в пералня.

  • Обръщайте тъмното облекло наопаки. Най-често по-тъмните на цвят дънки, черните блузи и различните материи избледняват при прането, особено когато ги третирате на всяко обличане. Затова винаги ги сортирайте със сходни по цвят артикули и перете наобратно.
  • Използвайте закачалка за дрехи или сушилник. Сушилнята е огромно улеснение за всяко домакинство, но използването ѝ изобщо не е благоприятно за дрехите. При наличие на тераса, предпочетете съхненето на въздух навън, а ако ли не – на сушилник вътре. Със сигурност това е много трудно решение за всички, които искаме да ни е лесно, но поне го прилагайте за нежните материи и за дрехите, които задължително искате да запазите по-дълго.
  • Сортирайте по цвят. Това е абсолютно задължително правило, за да нямате съсипани цветни дрехи с избелващи препарати или да се натъкнете на оцветени бели артикули. Агресивните препарати също така увреждат материите, затова по-добре е да заложите на по-деликатни алтернативи.
  • Перете дрехите си по-рядко. Знаем, че това звучи странно, но процесът на изпиране винаги предизвиква избледняване, отпускане и в крайна сметка повреждане на материите с времето. Освен ако връхните ви дрехи не са видимо мръсни или не миришат лошо, вероятно няма нужда да ги перете след всяко носене. Това също важи и за дънките. Дори самият им създател Леви Щраус препоръчва да ги дезинфекцирате като просто ги замразявате в камерата.
  • Изучете добре настройките на пералнята и сушилнята си. Е, едва ли можем да се откажем напълно от прогреса на техниката и съвсем да изоставим ползването на тези два незаменими уреда. Но вместо това предлагаме да разучите хубаво инструкциите за употреба и препоръките на производителя. Така ще познавате различните програми и ще избирате най-деликатната от всички за съответната тъкан. Предпочитайте винаги използването на по-ниски обороти и по-ниска температура, когато е възможно.

Съхранение

Независимо дали имате гардероб или няколко рафта, начинът, по който съхранявате дрехите си, също може да ги накара да издържат години наред, или да ги съсипе съвсем. Ето как да ги подреждате, за да сте сигурни, че те ще ви служат възможно най-дълго:

  • Сгънете тежките пуловери на рафт. Въпреки че си мислите, че закачалките са най-подходящи за скъпите ви пуловери, по-обемните дрехи всъщност могат да се разтегнат, когато ги окачите.
  • Закопчавайте циповете и копчетата преди да ги подредите. Това звучи странно, но често се случва някоя околна дреха да се повреди заради закачане от незатворен цип.
  • Инвестирайте в по-добри закачалки. Тези от химическото чистене са безплатни, но не са направени за дългосрочно съхранение. Телените и пластмасовите закачалки изпъват раменете на дрехите ви, което води до обезформянето им и неточното пасване по тялото. Меките закачалки или тези, изработени от дърво, безспорно са отличен избор.
  • Не наблъсквайте всичко. Колкото и да ви се струва странно, поставянето на твърде много дрехи една върху друга, също разваля формата и материите. Оставете им малко пространство и въздух, за да не се намачкват и да не се закачат.
  • Съхранявайте на хладно и сухо място. Излишната влага и топлина отново са враг на поддържаните артикули. Никога не съхранявайте дрехи във влажна баня или мазе. Връхните е добре да се проветряват често на непряка светлина.

Гладене

Когато гладите, използвате топлина, за да разхлабите връзките между влакната и да изправите гънките. За съжаление, има вероятност да изгорите или да накарате тъканта да пожълтее, ако не го правите правилно. Използването на твърде силна степен върху деликатните материи може напълно да ги съсипе, така че не забравяйте винаги да нагласяте точното ниво за типа плат. Това отново е указано на етикета и е поредната причина да го пазите.

Добър вариант е да замените ютията с парогенератор, защото той е много по-щадящ. При него се използва комбинация от влага и топлина, за да се загладят гънките, докато дрехите са на закачалката.

Обличайте се след направата на прическа и грим

Продуктите за лице и коса понякога водят до избледняване и зацапване на дрехите. Сигурно ви се е случвало да изцапате яката на бялата си риза с фон дьо тен, нали? Това е петно, което не излиза много лесно и може да избегнете, като просто облечете тоалета си след макиажа. Лакът за коса е друг виновник за разваляне на цвета. Винаги го впръсквайте от достатъчно разстояние, а ако вече сте облечени, покрийте горната част с кърпа. Не забравяйте и за дезодоранта и антиперспиранта.. Алуминият, съдържащ се в тях, води до пожълтяване и накъсване на материята. Препоръчваме да изчаквате няколко минути, за да се уверете, че те са попили и засъхнали в кожата, преди да се облечете.

Научете се на някои основни „ремонти” по дрехите

Не, нямаме предвид да изкарате курс по шиене и да се превърнете във виртуоз с иглата. Все пак, добре е да можете да сменяте копчета или да подмените хлабав конец. От една страна това ще ви спести пари, а от друга – може да освежите всяка любима дреха с нови копчета или интересен пришит детайл.

Разбира се, има и някои типове дрехи, които няма как да не сменяте често поради естеството на по-ежедневните материи и преходните трендове. Те са акцентът в тоалета и може да актуализирате всеки сезон.

Намери в мола