Трикове за поддържане на бретон

Трикове за поддържане на бретон

07.05.2020

Бретонът може незабавно да трансформира лицето ви и да направи всяка прическа да изглежда по-готина. Въпреки това поддръжката му изобщо не е лесна работа и трудно се осмеляваме да подстрижем тази част от косата си. На моменти ни се струва прекалено къс, а в други – твърде дълъг. Ако не сме свикнали с него, в повечето случаи бързо оставяме да израстне и не се връщаме към него. Стилистите обаче твърдят, че когато се грижим за бретона правилно и е избран според формата на лицето ни, той подчертава красиво чертите, рамкира лицето,  и стои много шик.

За всички, които след тези няколко реда се замислят за бретон, подбрахме няколко полезни съвета за видовете, как да го стилизираме и да изчакаме израстването му.

Подберете вида на бретона според формата на лицето си

Както всеки аксесоар, бретонът трябва да подчертае красиво вашите черти, а не да ги „захлупва”. Специалистите съветват, ако имате дълго и тясно лице, да пуснете предната част малко под линията на веждите. Това ще закрие цялото чело и ще създаде илюзия за по-обло лице. За другата крайност – кръгло и квадратно лице, чертата на бетона трябва да е точно над веждите. При овални и сърцевидни лиця – изоборът на формата зависи от собствените предпочитания. На тях им подхождат като правило всякакъв тип – къси, дълги, на една страна.

Имайте предвид поддръжката

Планирайте професионално подстригване  на всеки шест седмици.  Ако ще вземете нещата в свои ръце (което наистина не ви препоръчваме), не правете нищо драстично и не забравяйте да използвате салонни ножици за суха коса. Това е и една от особеностите, когато имате бретон. Той лесно променя формата си и трябва да сте готови да посещавате редовно фризьора си.

Перфектен за първи опит – страничният бретон

Това е стилът за дамите, които искат да изпробват визията си с бретон, но държат да не е нещо драстично. Този тип подстрижка лесно се смесва с пластовете коса около лицето ви. Подходящи са за всяка дължина и израстват доста бързо.  Поддръжката и оформянето също не е трудно. Ако косата ви е права, просто напръскайте бретона с вода и изсушете, докато нагласяте формата с пръсти. За къдрава коса, използвайте малка кръгла четка и изсушавайте в обратна посока от начина, по който пада. Докато косата изстива, бавно пригладете в правилната страна. Така няма да се получи сплескана форма.

Драматичният бретон – къс и прав

Носенето на много къси бретони има някои особености, но придава и много бунтарски вид. Истината е, че този тип прическа не е за всеки.  Ако имате много къдрава коса, или не планирате да изсушавате бретона си ежедневно, той няма да е подходящ. При тази дължина косата не може да се увие около четка и за оформяне трябва да използвате пръстите си. След като изсъхне, срешете го надолу и използвайте помада, за да му придадете текстура.

Традиционният вариант – дълъг и прав

Характерно за тях е, че те падат малко по-дълго към слепоочията, отколкото в средата и така придобиват лека и обърната U форма. Според стилисти най-подходящата за всеки дължина е точно до върха на миглите.

Бъдете внимателни при къдравелките

Къдравите бретончета станаха популярни през 80-те години на миналия век и особено с излизането по кината на филма Flashdance. При дамите с такава структура на косата е важно да режете бретона на суха коса, в естественото ѝ състояние.  За стилизирането му просто срешете и нанесете гел. Когато искате да бъде перфектно изправен, ще е нужна мини преса, за да укротите къдриците.

Подготовката за подстригването на бретон

Когато решите да си пуснете бретон, винаги ще има неудобен период, който продължава поне четири до шест седмици. Съветите са да не се изкушавате да режете дължината, а просто да я изтънявате. При достигане до линията около и над очите, използвайте за известно време обикновени фиби и придърпвайте назад.

А вие какво смятате за прическите с бретон и бихте ли си направили такава?

 

 

Намери в мола