Козметична рутина: какво ни е нужно?

Козметична рутина: какво ни е нужно?

23.04.2020

Всички знаем, че някаква ежедневна рутина за грижа за кожата е наложителна, за да сме сигурни, че дълго време ще се радваме на здрав и сияен тен. За повечето от нас това включва най-общо някакъв вид бързо почистване , може би тоник (ако имаме време) и използването на овлажняващ крем. Всъщност обаче, ако приемем, че козметичните процедури не трябва да се направят през пръсти и им отделим нужното внимание, става ясно, че сако тези три опростени стъпки далеч не са достатъчни.

За да разберем как точно изглежда перфектната рутина за грижа за кожата, ние се поровихме из някои ръководства и открихме, че добрият режим включва точно 6 стъпки. Разберете в текста по-долу кои са те:

Почистване (сутрин и вечер)

Почистването е в основата на всяка грижа за кожата. Както сутрин, така и вечерта е от съществено значение да премахнем проблемните замърсявания, които се събират на повърхността. Всеки ден кожата ни влиза в контакт с бактерии, замърсители, себум и грим и без правилно почистване тези частици се натрупват върху нея и могат да причинят запушване на пори, поява на пъпки, дразнене, чувствителност, пигментация и преждевременно стареене.

Оказва се обаче, че минаването набързо с няколко тампончета с мицеларната вода съвсем не е достатъчно. За да почистите истински кожата от вредни натрупвания, е важно наистина да втриете формулата на препарата в нея. Тук имате два варианта – или да подберете продукт на маслена основа, или да заложите на измивен гел.

При маслените формули приложете и стягащ масаж на лицето, а след това ги  премахнете с мека кърпа, напоена с хладка вода. Тук може да приключите, но не е грешно и да продължите с трета стъпка – измивния гел. По принцип той е най-подходящ за нормални и комбинирани към мазни кожи. Някои предпочитат само него веднага след мицеларната вода и това също не е проблем, ако гарантирано премахва всички замърсявания.

Серум (сутрин и вечер)

След като кожата ви е подходящо почистена, е наложително да наваксате веднага с всички „добри” вещества. Времето, възрастта, замърсяването и често самият акт на почистване намаляват в кожата съдържанието на основните хранителни вещества и витамини, които са необходими, за да функционира здравословно. Ето защо трябва да включите някакъв вид серум във вашата ежедневна грижа. Според редица известни дерматолози и козметици антиоксидантните серуми са идеални за сутрешна употреба. Стабилизираният витамин С е невероятен антиоксидант и може да се прилага ежедневно под овлажнителя. Той помага в борбата срещу свободните радикали, озарява кожата, възпрепятства пигментацията и  се бори срещу процеса на стареене, като стимулира производството на колаген. Хиалуроновата киселина също е много подходяща, за да придаде допълнителна хидратация на лицето ви.

За лицето, особено след определена възраст, е добре да преминете и към използването на някаква форма на ретинолов серум или крем вечер, ако искате да сведете до минимум признаците на стареене и да стимулирате още повече производството на колаген. Важно е обаче винаги да следвате указанията на бутилката. Ретинолът трябва да се използва пестеливо само при определени типове кожа, тъй като ускорява клетъчното обновяване. Ако се използва прекомерно или на грешен тип кожа, той може да причини фоточувствителност, изтъняване и увреждане на горните слоеве на епидермиса. Вечер е препоръчително нанасянето на по-богати маслени формули и на всички продукти, които могат да предизвикат фоточувствителност и затова не са подходящи за през деня.

Хидратация (сутрин и вечер)

Попитайте всеки дерматолог или естетик в бизнеса и всеки един ще ви каже, че по принцип повечето от нас имат дехидратирана кожа. Независимо дали е мазна, нормална или суха, има огромен шанс на кожата ви да липсва влага. Ето защо е изключително важно да попълвате загубата на хидратация през целия ден като използвате овлажнител сутрин и вечер.

Слънцезащита ( всеки ден, само сутрин, с редовно подновяване)

Имаме подробен текст защо трябва да носим слънцезащита целогодишно и там сме изложили всички доводи на специалистите. До 80 процента от слънчевите лъчи могат да преминат през облаците, така че ако смятате, че може да се откажете от защитата в облачен ден, помислете отново. Снегът също отразява изключително голяма част от ултравиолетовите (UV) лъчи и по този начин увеличава риска от вредите, които слънцето нанася по кожата ни. От изключителна важност е и честото нанасяне, за да сме уверени, че продуктите разгръщат пълния си потенциал. Когато сме на плажа или планина, това е добре да става на всеки два часа или винаги, когато излезете от водата. В градска среда и в случай че не сте цял ден навън, подновявайте слоя при излизане.

Ексфолиране (два пъти седмично)

Ексфолирането е от съществено значение за запазването на блясъка на кожата и минимизиране на риска от поява на несъвършенства. Само помнете, че прекаляването с химичното и механично ексфолиране може да доведе и до обратен ефект – зачервяване, раздразнение и суха кожа. Специалистите съветват да ексфолирате само два пъти седмично.

Маски (два пъти в седмицата)

Продуктът, който всички обожаваме. Техните съставки помагат в огромна степен за подхранване, допълнителна дехидратация и детоксикация на кожата ни и дори почистване. Припомнете си грешките, които допускаме понякога неволно при употребата им и си отделяйте два пъти седмично за домашни спа процедури.

Съставянето на козметична рутина не  е еднократен процес, така че дори и да не изпълнявате всичко точно, не се притеснявайте. Разчитайте сами знаците на собственото си тяло и наблюдавайте кое как ви влияе в краткосрочен и дългосрочен план. Помнете, че всеки навик започва с малки стъпки и просто следете кое работи за вас.

Правила на промоциятаНамери в мола