Забавни игри за дните вкъщи

Забавни игри за дните вкъщи

10.04.2020

Измина почти цял месец в извънредно положение в България, през който разходките навън са максимално ограничени. Посещението на паркове и градини е абсолютно забранено, а единствената алтернатива за малчуганите е играта на терасата или в двора, ако семейството има такъв. Това се оказва истинско предизвикателство, защото скуката полека завладява всички. Игрите обаче са изключително важни не само, защото децата имат нужда от забавление, но и за да се стимулира развитието им.

Преди време в блога подготвихме цяла статия, посветена на любимите настолни игри, а днес ще ви предложим още различни варианти, с които да занимавате себе си и децата по време на социалната изолация.

За бебетата:

Във възрастта 0-1 г. всичко за детето е интересно и трябва да бъде докоснато и изучено. Те имитират успешно всякакви мимики, жестове и чрез играчките координират движенията си. За тях много подходящи са занимания, в които им показвате как се движат предметите и ги стимулирате да ги следят с поглед. Друго важно умение, чието развитие е ключово в посечената въраст, е хващането и задържането на предмети.  Децата хвърлят най-често играчките или други предмети на пода. Това ги радва, така че не им се карайте, по този начин опознават света. Поиграйте на подаване и хвърляне. Така работите и за фината моторика и за ориентацията в пространството. Топката също не трябва да се пренебрегва и макар да не е най-любимото средство за игра у дома на майките, спрете се на мек вариант. С него ще намалите до минимум риска от счупване на мебели или предмети, а в същото време спомага много за моторното развитие. Дървените кубчета и пъзели също не трябва да се забравят. Прибирайте ги и ги изкарвайте периодично, за да не привиква детето към тях.

За по-големите деца:

Безспорно тук вариантите са организиране на забавни занимания са доста по-многобройни. Наблюдавайте кои са любимите им дейности и си отделяйте време, за да ги правите заедно. А ето и няколко игри, които със сигурност ще ви забавляват:

  • Караоке парти

Пуснете детски или любими песнички и пейте заедно с цяло гърло. За целта може да използвате микрофон и различни комплекти за караоке парти, но може и да импровизирате с дезодорант например. Всички си спомняме нашите детски години, нали!?

КомсеД

  • Лагер в хола и търсене на съкровища

Това е предложение най-вече за майките на момчета. Те в по-голямата си част са почитатели на активни игри и пеенето рядко ги занимава дълго. За тях предлагаме да експериментирате с направата на лагер в хола и с организацията на забавен лов на съкровища. Измислете набор от „съкровища“, които да скриете на определени места в дома Става с мъничка играчка, гривничка, че дори и камъчета. Запечатайте ги в пликове с поредни номера, за да може децата да ги отварят последователно и да следват инструкциите. Бъдете сигурни, че тази игра ще внесе свежест и забавно настроение в дома ви и всички ще забравите за скуката.

  • Печене на сладкиши

Тестото е отличен вариант на играта с пластилин, а след това от формичките може да изпечете вкусни курабии. Вече имаме рецепта за великденски маслени бисквитки, така че сега е моментът да се развихрите в кухнята.

  • Четене на книжки

Четенето е много полезно за децата, а и с негова помощ създавате силна връзка помежду си. Изберете интересна книжка, може да е тематична: приказки, забавни истори и смело напред. Децата обичат да обсъждат, така че изчаквайте ги, когато имат коментар или въпрос. Окуражавайте и по-големите ученици да отделят поне половин час за разлистване на любима история извън учебния материал. А и съз забавен разказ времето винаги минава една идея по-бързо.

  • Оцветяване

Оцветяването успокоява и концентрира. Изберете интересни книжки и се забавлявайте. Също така може да рисувате заедно и да илюстрирате своя собствена приказка. Това са и занимания, които доказано действат отпускащо, така че и за по-големите помагат за преодоляване на стреса.

Игрите са много важна част от израстването и възпитанието на децата, така че поощрявайте ги да се занимават сами, но и се включвайте за определено време всеки ден. Това допринася за по-здрава семейна връзка, за усещането, че са обичани, а и дава чувство за сигурност в условията на социална изолация. Всякакви варианти на компютри и таблети също могат да са от полза, особено когато се употребяват с внимание към времето, прекарано пред екрана. Видео връзката може да помогне на уговаряне на онлайн срещи с прителчета и за разнообразяване на кръга от хора, с които детето общува.

А вие имате ли си любими игри с вашите деца?

Намери в мола