Домашна грижа за кожата

Домашна грижа за кожата

27.03.2020

В цялата индустрия,обвързана с красотата, както и в социалните медии напоследък, се наблюдава доста голям акцент върху закупуването на продукти. Постоянно ни заливат реклами с нови и нови формули, все по-атрактивни опаковки и интересни послания. Разбира се, ние не можем и не искаме да отричаме ползата, чрез която кремовете, серумите и пилингите  допринасят за поддръжката на сияен вид.

С този текст единствено искаме да обърнем и вниманието ви върху факта, че цялостната рутина означава не само огромно количество продукти, но и допълнителна грижа, която лесно може да приложим сами у дома.

Съветите ни са наглед простички, но и в това се крие тяхната уловка – често ги пренебрегваме, защото смятаме, че останалото е по-ефективно.

Спете на копринена или сатенена калъфка

Знаете ли, че и сами може да си причиним неволна поява на бръчки? Оказва се, че лесно може да доведете до образуването им, ако сте от хората, които обичат да спят настрани. В тези случаи между лицето и възглавницата ви се появява триене, което създава гънки. Те от своя страна постепенно се преобразуват в бръчки, когато спим по този начин за продължителен период от време.

Тук на помощ може да ви дойде един много лесен трик. Сменете калъфката си за възглавница с такава от коприна или сатен. Тези материи позволяват на кожата ви да се „хлъзга” по повърхността ѝ и така се минимизира триенето. Освен за по-свежа кожа, спането на копринена или сатетена възглавница помага и за предотвратяването на заплетената коса.

Пийте достатъчно количество вода

Да, вярно е, че пиенето на вода не хидратира пряко кожата, но живителната течност  помага на всички системи на тялото да функционират по-добре. Тя подпомага работата на черния дроб при елиминиране на токсините от тялото, намалява подпухналостта, помага за правилното действие на бъбреците (което от своя страна помага на тъмните кръгове да изглеждат по-светли) и дори може да способства за туширането на кожни състояния като псориазис и екзема.

Осигурете си необходимите часове сън

Сънят за красота не е само мит! Докато сме в състояние на пълен покой, телата ни се „лекуват”, а редица клетки се регенерират.

Сънят намалява стресовия хормон кортизол, който е отговорен за промяната на цвета на кожата, изтъняването ѝ и появата на стрии. От друга страна, пълноценната почивка увеличава хормона на съня мелатонин, който действа като антиоксидант в борбата с фините линии и образуването на  бръчки.

По време на състояние на сън ние също произвеждаме нов колаген, който помага да поддържаме лицето си да изглежда плътно и без бръчки, а не на последно място – се увеличава и количеството на човешкия хормон на растежа. Неговата функция е да служи за възстановяването на тялото ни от щетите, които ежедневно си причиняваме чрез стрес и неправилен начин на живот.

Отдайте се на здравословна диета

Това, както и с водата, няма съвсем пряко влияние върху състоянието на кожата, но със сигурност помага в дългосрочен план. И докато, бидейки по цял ден навън невинаги може да си осигурим достатъчно количество качествена храна, времето у дома може да посветим на здравословни ястия. В зависимост от състоянието си в момента и целта, която желаете да постигнете, може да се отдадете на детокс. В една от предишните ни статии сме подбрали за вас цели 10 храни, които ще са ви полезни при разтоварващ режим. Намалянето до минимум на преработени храни и замяната им със свежи плодове и зеленчуци със сигурност ще се отрази и на кожата ви. А с това ще дойде и по-добрия тонус!

Отделете време и за маски

Времето, прекарано у дома, е хубаво да се оползотворява. Е, тогава на помощ идват маските за лице, ръце и дори крачета. Може да си направите както такива в домашни условия, така и да използвате готови от магазина. Те не само придават мигновен блясък на кожата, но в дългосрочен план от редовната им употреба неминуемо ще видите ефект. А за да не допускате грешка при използването им, не забравяйте да си припомните и статията ни по темата: Грешки при използването на маски за лице

Пожелаваме ви достатъчно време, в което да се възползвате активно от грижата за себе си у дома. Съчетавайки я с правилните продукти, сме убедени, че ще бъдете благодарни за отделените минути и усилия.

Намери в мола