Как да поддържаме белите си кецове?

Как да поддържаме белите си кецове?

21.03.2020

Не ви ли се е случвало да си мислите, че хората, които успяват да запазят белите си маратонки искрящо бели с месеци, са вълшебници. Опитвали сме хиляди начини да ги почистваме, но често резултатът изобщо не е задоволителен. А не може да си позволим да не ги поддържаме, тъй като белите кецове, наред с черния блейзър и коженото яке например, са си истинска класика. Те са най-често обувката, към която посягаме, когато не ни се носят токчета или сандали. Подхождат си с абсолютно всичко, а тайната да изглеждате безупречно в тях, е да ги поддържате максимално чисти всеки ден.

Това изобщо не е лесна задача, особено ако живеете в България. Мръсотията и прахта са навсякъде около нас, а едва ли можем да си позволим да си сменяме маратонките само след няколко месеца носене. Още повече, това изобщо не е в съответствие с идеята за устойчивост на модата, изключително актуална през новото десетилетие. За да си помогнем в това предизвикателсто, събрахме за вас няколко трика, с които да поддържате кецовете си в отлично състояние. Помнете, че те ще ви влязат в употреба не само за светлите обувки, но и като ориентир за всякакъв род почистване на това, което носите.

Използвайте бял лак, за да покриете драскотините

Това звучи толкова просто, че не знам как не сме се сетили по-рано. Ако видите малка драскотина или олющване на кожата по кецовете си, просто извадете любимия си бял лак за нокти и съвсем леко поставете с четката. Гарантираме, че върши чудеса. Работи по-скоро за кожени изделия!

Използвайте мокра кърпичка, препарат против петна или оцет, за да почистите замърсяванията

Може също така да си пригодите и специална гъбичка, която да потопите в смес от вода и препарат против петна или дори кухненски оцет. Втрийте внимателно и оставете настрана, за да изсъхнат.

Не ги поставяйте в пералнята

Всички го правим, нали!? Помнете обаче, че дори и при по-бавен цикъл на измиване, пералнята е прекалено агресивна за почистването на обувки. Така може да разлепите обувките си, затова препоръчваме да се придържате към ръчно пране.

Използвайте четка за зъби, за да достигнете до по-трудните места

Използвайте стара четка за зъби, топла вода и нежно почистващ сапун, ако обувките ви имат петна от мръсотия на трудно достъпни места. Натъркайте нежно и след това изплакнете със средно топла вода. За още по-голямо избелване може да използвате и паста за зъби за кожените изделия.

Почистете белите връзки с накисване в топла вода

Може да се изкушите да хвърлите белите си връзки в пералнята, но не правете това. Вместо това ги изперете на ръка в топла вода със сапун и ги оставете да изсъхнат на въздух.

След почистване подсушете кецовете си със сухи кърпи

Вашите обувки може да са малко влажни, след като сте приключили с почистването им. За да изсъхнат по-бързо и да не загубят формата си при по-голямо намокряне, поставете смачкани хартиени кърпи вътре в тях. Те ще абсорбират излишната влага.

Използвайте почистващ шампоан с меко действие върху мазните петна

На всеки може да се случи да настъпи мазно петно, но това не трябва да е повод за притеснение. Когато се приберете вкъщи, използвайте най-нежния си шампоан, топла вода и четка за зъби или парцал, за да избършете нежно маслото. Трябва да излезе веднага

Съхранявайте обувките си вътре, за да не ги излагате твърде много на пряка слънчева светлина

Не оставяйте белите си кецове навън. Твърде голямото излагане на пряко слънчево греене може да доведе до пожълтяване, избледняване на елементи или нежелана промяна на цвета. Отнасяйте се добре с тях и ги съхранявайте на хладно и тъмно място, когато не се носят.

Може да използвате белина в малко и разтворено във вода количество

В доста от упътванията за грижа за обувки сме срещали, че е позволено смесването на една част белина с пет части вода. Внимавайте с пропорциите, иначе рискувате белият плат да пожълтее, След това потопете четката  за зъби в разредения разтвор на белина и внимателно почистете обувките. Изплакнете с топла вода, когато сте готови. Подходящо е за употреба единствено върху текстилни артикули.

А вие имате ли си собствени трикчета, в които сте се убедили с времето?

Правила на промоциятаНамери в мола