Защо трябва да използваме слънцезащита постоянно?

Защо трябва да използваме слънцезащита постоянно?

13.03.2020

Повечето от нас знаят колко важно е носенето на слънцезащитен крем през летните месеци, за да се избегнат слънчеви изгаряния и вреди по кожата. Често обаче пропускаме тази стъпка в периода ноември-март с успокоението, че слънцето не е толкова силно и почти не прекарваме време навън. Всъщност, това е много грешно схващане и с този текст искаме да ви убедим, че нанасянето на слънцезащита трябва да бъде целогодишна превантивна здравна мярка, независимо от цвета или тона на кожата ви.

Слънцезащитният крем е познат като средство за предпазване още от древен Египет. Там за защита на кожата от слънцето са били използвани екстракт от оризови трици и жасмин. Първият търговски слънцезащитен продукт се появява едва през 1936 г., а оттогава е преминал редица подобрения. Съвременните кремове, лосиони и спрейове са водоустойчиви, а различни минерални и физични филтри за защита от вредното въздействие на лъчите са включени и в редица  козметични продукти като фон дьо тени, пудри и серуми.

До 80 процента от слънчевите лъчи могат да преминат през облаците, така че ако смятате, че може да се откажете от защитата в облачен ден, помислете отново. Снегът също отразява изключително голяма част от ултравиолетовите (UV) лъчи и по този начин увеличава риска от вредите, които слънцето нанася по кожата ни. Освен това помнете, че колкото по-голяма е надморската височина, толкова по-интензивно е излагането на слънце. В никакъв случай не оставяйте слънцезащитните продукти вкъщи, само защото сте на планина и особено на ски ваканция.

От изключителна важност е и честото нанасяне, за да сме уверени, че продуктите разгръщат пълния си потенциал. Когато сме на плажа или планина, това е добре да става на всеки два часа или винаги, когато излезете от водата. В градска среда и в случай че не сте цял ден навън, подновявайте слоя при излизане и за тази цел много удобни са спрей формите. Не разчитайте единствено на тях, но не ги пренебрегвайте като допълнение към основната грижа.

А ето и нашите топ 5 причини, поради които трябва слънцезащитата задължително да бъде част от рутината ви за грижа на кожата не само през месеците с повече слънце:

Предпазва кожата ви от UV лъчи

Изтъняването на озоновия слой увеличава риска от увреждане на слънцето. Това е факт, който всеки знае, но за съжаление последиците не са видими на момента, а се отлагат във времето. За да бъдете спокойни и да си осигурите здрава и добре изглеждаща кожа, слънцезащитният крем блокира тези лъчи, като значително намалява вероятността от слънчево изгаряне.

Предотвратява преждевременното стареене на кожата

Увреждането, причинено от неправилното излагане на слънце, е основният фактор за фотостареенето на кожата. То се характеризира с плътна текстура на засегнатите части,  обезцветяване и разграждане на колаген. Тези нежелани процеси допринасят за образуването на фини линии, увисването и появата на бръчки. Проучванията показват, че дамите под 55-годишна възраст, които прилагат слънцезащитен крем редовно, имат 24 процента по-малък шанс да развият тези признаци на стареене, отколкото тези, които пренебрегват грижата.

Помага за поддържане на равномерен тон на кожата

Слънцезащитният крем помага за предотвратяването на обезцветяване и тъмни петна от увреждане от слънцето. Това важи в особено голяма степен за всички дами, които прилагат разкрасяващи процедури или използват козметични средства със съдържание на киселини или ретинол.

Носенето на слънцезащитен крем дава пример за вашите деца

По времето, когато децата навършат 18 години, те вече генерират голяма доза слънце по кожата си. Полагането на защита трябва да се превърне и при тях в ежедневен ритуал, тъй като това е навик, който се формира във времето.

Слънцезащитните средства са с изключително комфортни формули

При толкова много слънцезащитни опции, включително спрейове, кремове и грим продукти, полагането на грижа е по-лесно отвсякога. Н яма нужда да слагате по няколко един след друг. Просто подберете този, който пасва най-добре на индивидуалните ви нужди. Още конкретни препоръки как да ги нанасяте сме подготвили за вас и в статията Слънцезащита за коса и кожа.

Бъдете отговорни към себе си и се наслаждавайте на слънчевите лъчи умерено и с предварително нанесена грижа!

Правила на промоциятаНамери в мола