Грешки при използването на маски за лице

Грешки при използването на маски за лице

20.02.2020

Използването на маска за лице като част от обичайната рутина за грижа за кожата може да бъде много полезно. Особено,  ако го правите правилно! Когато се практикува редовно, то помага да се справите със специфични особености като нужда от по-интензивна хидратация или прекомерно омазняване. Също така действа като релаксиращо СПА изживяване. Често обаче още с прилагането на слоевете грижа и подбора на видa маска допускаме някои грешки, които ни пречат да извлечем максимума от полезните вещества. Разберете кои са те в редовете по-долу:

При избора на маска не съобразявате типа на кожата си

Винаги когато купуваме ново почистващо средство или крем, прекарваме  часове в четене на съставки и консултации, за да подберем най-подходящите за нашия тип кожа и индивидуални нужди. Такава трябва да е процедурата и при маските за лице. В случай че кожата ви е суха, заложете на хидратиращ продукт, а при мазна – на такъв с матиращи свойства или подпомагащ свиването на порите. Тоест, съветваме ви да не си купувате маска, само защото тя действа добре на приятелката ви или сте прочели добри отзиви в интернет.

Пропускате  почистването на лицето преди използването на маска за лице

Маските трябва да бъдат нанасяни върху чиста и суха кожа, затова винаги преди полагането им се уверете, че няма остатъци от грим. В противен случай ще подпомогнете навлизането под кожната бариера на всякакъв вид мръсотия и бактерии. За целта използвайте нежна почистваща опция и след това подсушете с потупващи движения.

Нанасяте маската си за лице с неизмити ръце

В горния абзац уточнихме важността на чистото лице, но непочистените ни ръце също биха могли да пренесат мръсотия и бактерии. В никакъв случай не нанасяйте маска, ако не сте уверени, че сте измили ръцете си преди това. Най-хигиеничният начин е и да използвате за целта плоска четка (тип, който бихте използвали за нанасяне на фон дьо тен).

Използвате твърде много продукт

Както при много други продукти за грижа за кожата, когато става въпрос за маски за лице, по-малкото често е повече. Супер дебел пласт няма да доведе до по-ефективен резултат. Обикновено трябва да нанесете само един равномерен слой върху чистата си суха кожа.

Не нагласяте правилно маската на лицето си

Това важи с пълна сила за шийт маските, които понякога не отговарят точно на формата на лицето ви. Може да използвате ножици и премахнете излишната част,  за да не се свлича.

Слагате си маски само през деня

Лесно е да се предположи, че трябва да сте будни, за да използвате маска за лице, но това не е съвсем така. За почистващите, разбира се, това не е валидно, но част от подхранващите и хидратиращите могат да се използват през нощта. Нанесете я и спокойно легнете с нея. Така полезните вещества ще проникнат по-дълбоко в кожата ви.

Оставяте я за твърде дълго

Освен нощните маски, за които коментирахме, останалите е добре да се използват в препоръчания времеви диапазон. Лесно е да се отнесем в мисли и други дейности, но имайте предвид, че оставянето на маска извънредно дълго време няма да гарантира, че тя работи по-добре. За ексфолиращите маски и тези с киселини дори препоръчваме да си поставите таймер. В противен случай може да получите кожни раздразнения.

Забравяте да си сложите овлажняващ крем след маската

След премахването на маската не мислете, че сте приключили с грижата си за кожата. Задължително запечатайте с хидратиращ продукт отгоре, за да запазите полезните съставки. При използването на почистващи маски пък последващата хидратация е абсолютно задължителна, за да не се получи обратния ефект на пресушаване.

Не ги използвате постоянно

Не е нужно да изваждате маските за лице от шкафа само за специални случаи! Напротив, трябва да ги прилагате като част от цялостна грижа и да се възползвате  от един до три пъти седмично. Разбира се, това не значи да се спрете само на един вид. Дори препоръчваме постоянно да ги редувате в зависимост от нуждите ви в конкретния момент.

Не пробвате техниката мултимаскинг

Кой казва, че трябва да се ограничите да използвате само една маска? Следващият път изпробвайте мултимаскинга или прилагането на различни маски за лице върху различни зони на лицето си едновременно. Например, започнете с матираща в Т-зоната, овлажняваща по шията и бузите и подхранваща в частта на шията и деколтето.

Измивате лицето си след шийт маска

Шийт маските за лице съдържат активни съставки във формула, която трябва да остане върху кожата, а не да се измие. След като махнете листа, внимателно потупвайте лицето си, за да премахнете излишната течност и да помогнете на останалото да се резорбира.

Използвате една и съща маска през цялата година

С промяната на сезоните е редно да променяте и грижата си за кожата. Зимният сезон изисква по-хидратиращи маски (такива, които съдържат хиалуронова киселина и глицерин), докато охлаждащите и успокояващи са подходящи за по-топло време.

А вие колко и какви маски използвате?

Правила на промоциятаНамери в мола