Beste Refinansiering | Näppäimistö | Kredittkort på Reise | Månedlig Strømpris | Beste Boligalarm 2019 | Beste Forsikring | Billigste Mobilselskaper | Elektriker pris
Интересни факти за любимата пица + неустоими рецепти

Интересни факти за любимата пица + неустоими рецепти

07.02.2020

В Международния ден на пицата научете повече за произхода ѝ и се насладете на две по-нетрадиционни рецепти

Знаехте ли, че 9-и февруари е официално обявен за Национален ден на пицата? Едва ли имаме нужда от специална дата, за да празнуваме една от най-любимите храни, но пък това е чудесен повод да припомним някои любопитни факти покрай италианския специалитет.

Трудно е да си представим, че преди Втората световна война пицата е била малко известна извън Италия или италианските имигрантски общности. Направо е изумително как днес тя директно се превърна от нишово ястие в звездата на шоуто, която е предпочитан избор на малки и големи по целия свят!

Въпреки че подобен тип  „плоски хлябове” с топинги са били консумирани от древните египтяни, римляни и гърци, за официално родно място на пицата се счита регионът на Югозападна Италия, Кампания, и по-точно град Неапол. Основан около 600 г. пр.н.е.,  Неапол през 1700-те и началото на 1800-те години е бил процъфтяващ крайбрежен град. Покрай пристанището и в крайните квартали обаче, живеели тълпи от работещи бедни хора или „лазарони”. Тези неаполитанци имали нужда от евтина храна, която може да се консумира бързо и това се оказала точно пицата.  Ранните италиански пици били приготвяни с най-различни топинги като домати, сирене, олио, аншоа и чесън.

Историята на специалитета продължава с интересни факти около посещението на крал Умберто I и кралица Маргерита в Неапол през 1889 г. Легендата гласи, че пътуващата двойка се отегчила от постоянната си диета, включваща основно френска кухня, и поискала да опита асортимент от пиците на градската пицария Бранди, основана през 1760 г. . Видът, в който кралицата буквално се влюбила, бил пицата моцарела, покрита с червени домати и зелен босилек – много наподобяваща италианския флаг. Оттогава този конкретен избор на топинги приел името на кралицата – пица Маргерита.

Въпреки това, дори и с любовта на кралицата към ястието, пицата остава малко известна в Италия отвъд границите на Неапол до 40-те години. След това постепенно с вълната от имигранти от Неапол към Съединените щати  тя бързо се налага като предпочитано ястие и отвъд Океана и целия свят.

А ето и няколко любопитни факта:

  • Първата известна пицария, Antica Pizzeria, е отворена в Неапол, Италия, през 1738г.
  • Събота е най-популярната вечер за похапване на пица.
  • Жените са два пъти по-склонни от мъжете да поръчват вегетариански топинг на пицата си.
  • Думата „пица“ датира от преди повече от 1000 години.
  • 61% от хората предпочитат тънка коричка.

За любителите на домашно приготвените ястия сме подготвили две по-нестандартни идеи за блат на пицата, за да може да разнообразите начина си на хранене.

Здравословна пица с блат от карфиол

Съобразена е с принципите на диетичното хранене и така популярния напоследък кето режим.

Нужни съставки:

  • Карфиол 1/2 средна глава (4 чаши малки цветчета)
  • 1 1/2 ч.л. бакпулвер или 2 1/2 с. л. смлян лен или чиа
  • 1/4 чаша вода
  • 1/3 чаша брашно (лимец, бяло, овесено, бадемово)
  • 1 ч.л. сушен риган, по желание
  • 1/4 ч.л. чесън на прах
  • 1/2 ч.л сол

Начин на приготвяне:

Нарежете карфиола на малки цветчета и задушете до омекване. След това изцедете възможно най-много влага от него с чиста кърпа. Разбъркайте го с всички останали съставки в средна купа и  оформете полученато в топка.

Поставете топката върху покрита с хартия за печене тава и я разстелете в кръг. Печете 25 минути или докато краищата леко покафенеят.

Извадете от фурната и добавете гарнитура по избор, след което запечете за още 8 минути. Оставете коричката от карфиол да изстине 5 минути и после може да я нарежете и да ѝ се насладите!

Картофена пица

Нужни съставки:

  • 2 големи картофи
  • 100 гр. настъргано сирене
  • 100 гр. шунка или салам (по желание)
  • 1 домат
  • зехтин
  • сол и и прясно смлян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Oбeлeтe и нaрeжeтe кaртoфитe нa мнoгo тънки филийки. Зaгрeйтe в тигaн или тaвичкa c нeзaлeпвaщo дънo зeхтинa. Нa дънoтo пoдрeдeтe тънък cлoй кaртoфи, пocoлeтe и зaпeчeтe пoд кaпaк нa умeрeна температура зa 10-15 минути. Нaрeдeтe върху кaртoфитe шункaтa или салама и прибaвeтe вcички oбичaйни зa пицaта прoдукти – гъби, зeлeнчуци и cирeнa. Върнeтe пицaтa във фурнaтa зa пoнe oщe 10-15 минути нa 190 грaдуca.

А за традиционната рецепта с хрупкаво тесто винаги може да се доверите на Pizza Lab в зоната за хранене или да си изберете предложение от менюто на Fancy в Mall Plovdiv.

Правила на промоциятаНамери в мола