Среброто – металът на високосната година

Среброто – металът на високосната година

31.01.2020

Обновете кутията си с украшения от най-новия бижутериен магазин в Mall Plovdiv

Една от най-разпространените традиции през високосната година е да се носят сребърни бижута и аксесоари. Причината за това се крие в схващането, че високосната година е покровителствана от Луната, а именно среброто е металът, който символизира нейната енергия. Вярва се още, че високосната година е период на пречистване и възраждане, който ни подготвя за развитие през следващите три години. Среброто, от своя страна, още от миналото е известно със своите мистични сили – да предпазва от лоши енергии и да носи късмет. Поверието за него е много старо и вероятно произлиза от древен Китай.

От най-новия магазин в Mall Plovdiv –  IMIKS специално се поразровиха за нас из традициите по света в търсене на интересни поверия, свързани с годината на среброто. А ние ги споделяме, за да ви дадем още поне една причина да попълните кутията си с бижута с нещо ново от благородния метал, в чест на 2020-а.

  • Според по-възрастната част от населението всяко начинание, започнато през високосна година има шанс да се увенчае с неуспех, ако не се предпазим и не си помогнем със сребърни накити. В някои краища на света хората задължително носят в себе си сребърна паричка, която да ги закриля.
  • Макар и в днешни дни повечето от нас да смятат, че това е суеверие, по стара българска традиция на шапчицата на новороденото се пришива сребърна паричка, за да го пази. Може също така и да се сложи във водата, в която се къпе.
  • В миналото булките са носели сребърни вместо златни накити за късмет през високосната година, а днес този обичай е придобил малко по-друг облик – в някои райони на страната в обувките на младоженците се слагат сребърни монети, за да е здраво и щастливо новото семейство.
  • Поверието, че браковете нямат щастлив край, ако бъдат сключени във високосна година, идва от Гърция. За сметка на това пък във Великобритания 29 февруари е обявен за деня, когато на жените им е позволено да предлагат брак на любимите си. Традицията е ирландска и разказва легендата за Св. Бриджит, която се оплаквала на Св. Патрик, че  жените трябва да чакат твърде дълго, докато мъжете се решат да им предложат брак.
  • Според славянските вярвания по време на високосната година девойките имат право сами да изберат годеника си, но при условие, че сватбата ще се състои на следващата година, тъй като се е вярвало, че е по-добре бракът да бъде сключен между две високосни години.
  • Алхимиците пък виждали в белия метал спиритически способности за контакт с душите на мъртвите.
  • У нас се вярва, че среброто потъмнява, ако го носи болен човек.
  • Древните египтяни пък слагали сребърна пластинка върху раната, за да заздравее.

За любителите на изящните произведения от сребро, добре е да знаете, че то е ковък и лесно обработваем метал, така че не е трудно да бъде наранен. Затова не бива да се съхранява заедно с други бижута и метални украшения. Не се поставят и сребърни неща върху дървени повърхности.

Препоръчва се в домашни условия сребърните накити да се почистват с гореща вода и мек препарат или със специални средства за третиране на сребро.
Преди посещение на минерален басейн или сауна добре е да сваляте бижутата си,за да не потъмнеят.

В случай че се чудите с какъв подарък да изненадате любимите си хора за предстоящи празници, сребърното бижу или аксесоар са много подходящ избор, имайки предвид високосната 2020 г. Разбира се, за всички, които предпочитат другите цветове на метала, на пазара има чудесни сребърни колекции със златисто и розово родиево покритие. Комбинирайте смело и бъдете себе си!

Кадрите на бижута са ни любезно предоставени от СРЕБЪРНА БИЖУТЕРИЯ ИМИКС.

Правила на промоциятаНамери в мола