Рецепта за дните вкъщи: сочни ребърца

Рецепта за дните вкъщи: сочни ребърца

20.12.2019

Как може да ги направите лесно и бързо във фурна у дома?

Коледните пости вече отминаха, така че е време да ви изненадаме с невероятно вкусна рецепта, която да приготвите лесно вкъщи. Въпреки че обикновено свързваме приготвянето на ребра с барбекюто на открито или специален уред за опушване на месо, то днес ще ви разкрием и един по-нетрадиционен метод. Месото ще се получи също толкова крехко и сочно, само че целият процес изисква почти перфектен тайминг. Все пак, за ценителите държим да отбележим, че фурната не е барбекю и по този начин няма да получите невероятния опушен вкус, но ви обещаваме, че всяка хапка отново ще се топи в устата ви.

Нужни продукти:

  • Разфасовка ребра
  • 1/2 чаша подправка, която да втриете в месото за овкусяване
  • 1 чаша сос за барбекю
  • Голяма тава за готвене и хартия за печене
  • Алуминиево фолио
  • Остър нож
  • Хартиена кърпа

Начин на приготвяне:

За да сте сигурни, че ребрата ще се приготвят равномерно, разфасовката трябва да бъде с еднаква дебелина от край до край. Ако е възможно, оставете да ви ги отрежат в магазина, от който пазарувате. Идеалната форма на месото е правоъгълникът. Извън нея, подрежете всички останали части и краища, където няма кости.

Следващата стъпка е да премахнете мембраната от костната страна. Тя представлява непропусклива бариера, която блокира проникването на аромати и дори вода. За да премахнете тази мембрана, повдигнете ъгъл от нея с тъп нож. Имайте предвид, че е хлъзгава, но може лесно да се хване с хартиена кърпа. После само я обелете. Друга важна част, за да получите най-неповторимия вкус на ребрата, е да ги овкусите. За тази цел се нуждаете от добра подправка, която да втриете в месото. В магазините се продават както готови пакетчета, така и самите вие може да комбинирате сол, захар и любими билки. Това не само ще овкуси месото, но и ще помогне за създаването на хрупкава коричка. Нанесете обилен слой и оставете да се комбинират със соковете от месото и да проникнат във вътрешността.

При готвенето ребрата трябва да бъдат повдигнати, така че въздухът да може да циркулира над и под месото. По този начин не е необходимо да се обръщат по време на процеса. Използвайте голяма тава за печене, покрита с хартия или алуминиево фолио (за лесно почистване) и поставете голяма охлаждаща решетка отгоре. Едва върху нея поставете месото.

По принцип може просто да поставите ребрата във фурната, за да се готвят и те ще се получат добре, но бързото им „подготвяне” под най-горния нагревател ще направи коричката още по-хрупкава и ще започне да карамелизира захарта в подправката за овкусяване. (Можете да пропуснете тази стъпка, ако желаете.) Важно е да следите внимателно ребрата, когато са в тази фаза, за да не ги загорите отдолу (не забравяйте, че захарта прегаря при 265 F / 130 C). Загрейте добре фурната преди да ги поставите. След като подправката започне да цвърчи, веднага ги отстранете.

Оставете фурната да се охлади отново до 250 F / 120 С. Това е температурата, при която ще готвите ребрата. Половината време няма нужда да са покрити, но по средата на готвенето ги завийте с лист алуминиево фолио. Не е необходимо да се увиват плътно. Това ще задържи влагата, надигаща се от ребрата под фолиото, и ще им попречи да изсъхнат. Не се притеснявайте, че ще се запарят. За готвене планирайте около 3 и половина – 4 часа, в зависимост от разфасовката.

Когато ребрата са напълно сготвени, ще забележите, че по края на костта месото започва съвсем леко да се отдръпва. Ако не сте сигурни, знайте, че проверката на температурата не е особено лесна. Костите са с различна температура от месото, затова внимавайте къде поставяте термометъра. Целта ви е 165 F / 75 C.

Поставянето на сос за барбекю отгоре винаги е по желание, но тъй като ги приготвяте на фурна, това ще добави допълнителен аромат. Сосът също е чудесна подправка за ребра, които изглеждат малко сухи. Извадете тавата за готвене от фурната и гъсто го намажете от двете страни на месото. След това върнете ребрата, непокрити, във фурната, за да запечете соса. Тази стъпка може да се повтори няколко пъти за максимален ефект. В този случай намалете температурата на фурната до 200 F / 95 C.

Когато ребрата са напълно готови, е време да ги нарежете. За разлика от месото, приготвено при високи температури, те трябва да бъдат нарязани възможно най-бързо. Най-добрият начин за срязването им е като ги държите изправени настрани с откритата костна част нагоре. Острият нож трябва да се плъзга надолу между ребрата без никакво усилие.

По желание може да се добави допълнителен барбекю сос. Сервирайте веднага с много салфетки и добър апетит!

Правила на промоциятаНамери в мола