Как да планираме времето си успешно през 2020?

Как да планираме времето си успешно през 2020?

20.12.2019

7 навика, които ще направят ежедневието ви по-лесно и организирано

На прага на новото десетилетие най-често сме изпълнени с надежда и очакване – за по-добри дни, повече почивка и най-вече за още време за себе си. Толкова сме улисани във водовъртежа на ежедневието, че имаме чувството, че денят минава за миг. А накрая нищо не е свършено…

Е, затова от екипа на Mall Plovdiv се заехме с нелеката задача да дадем някои насоки как бихме могли правилно да менажираме часовете за работа, почивка и странични задачи. Целта е да не се хващаме всяка сутрин за главата как нищо няма да успеем да свършим, а да започнем деня организирано и с идеята, че на всичко ще му дойде отделеното време. Неслучайно успешните хора разграфяват до минута графика си. Те отдавна знаят, че времето е ценна валута и трябва да се отнасяме към него внимателно, без да го пилеем.

Планирайте деня си винаги от вечерта

Преди да заспите, уверете се, че ще започнете деня си с цел. Използвайте планер или просто тефтер, в които да запишете своите планове за следващите 24 часа. И ако имате нужда от насока какво точно да включите, спрете се на няколко важни точки:

  • една, свързана с работата;
  • една , свързана с личните ангажименти;
  • две цели, свързани с житейските ви мечти или нещо за вас

Разбира се, те може да варират според ситуацията, но си ги запишете, така ще ви е лесно накрая да проследите какво се случва и докъде сте стигнали.

Не пропускайте да си оставите пролуки и за непланирани дейности

Избягайте от целия стрес от постоянното следене на часовника, като поставяте часовата рамка между отделните задачи по-гъвкава. Нека всичко да не е на минути. Бъдете реалистични и предвиждайте такива ситуации като натоварен трафик, дълги опашки (например по празниците) и прочие. Това значително ще улесни протичането на деня ви. Защото преди всичко е важно да бъдем реалисти в поставянето на цели и планирането.

Bershka

Започнете деня си с постигането на нещо важно и голямо

Едно от най-полезните правила при менажирането на времето ни е да насрочим важните и големи задачи за сутринта. По този начин дори и да не остане време за нищо друго, ще знаем, че най- същественото е отметнато. Всичко второстепенно може да бъде пренасрочено. Действате така и в работата, и в личните планове. А и чувството, че си свършил по-голямата част хич не е за подценяване!

За по-дълъг времеви график планирайте на седмична база

Добра идея за по-голям период е да си го разделяте на седмици. Така по-удобно ще може да проследявате докъде сте стигнали, а и ще може да разделите големите задачи на по-малки подцели. И отново призоваваме да си ги разпишете. Действа много освобождаващо!

Научете се да приоритизирате

Това е умение, което веднъж овладяно, е наистина безценно. Трябва да можем да извлечем най-важното от задачите си и да се фокусираме първо върху него. В противен случай ще попаднем във въртележката на всякакви допълнителни неща, които да ни разсейват. Редовно преглеждайте целите си и отсявайте кое може да се квалифицира като „важно” и кое – не толкова.

Фокусирайте се върху една дейност и не се разсейвате

В свят, в който постоянно сме във връзка с всички чрез смартфоните, е трудно да се откъснеш и за миг спокойствие. Но това е от ключово значение, когато имаме определено време за някаква дейност. Изключете за момент нотификациите си и се съсредоточете само върху това, което трябва да се свърши. Сами ще се учудите колко по-ефективно се случва всичко.

Избягвайте перфекционизма

Избягвайте да анализирате прекалено много всичко, което правите. Това обаче не означава да бъдете небрежни. Правете всичко възможно – винаги. Но съвършенството може да ви повлече надолу, така че не се фокусирайте върху него. След като приключите със задачата и сте сигурни, че сте дали най-доброто от себе си, трябва да продължите напред.

А какви навици и трикове използвате вие за по-успешно ежедневие?

Правила на промоциятаНамери в мола