Червеното вино – най-подходящата напитка за зимата

Червеното вино – най-подходящата напитка за зимата

20.12.2019

10 изумителни факта, които не знаете

И ако има едно питие, което свързваме с уюта на зимата, то това безспорно е червеното вино. Представяме си как бавно отпиваме, гледайки пламъците на камината, или как весело вдигаме наздравица с любими хора. Празничните дни са и най-подходящото време за отпускане с чаша в ръка, тъй като спокойно може да се насладим на всяка глътка и без да бързаме, да се отдадем на вкуса му. Предполагаме, че голяма част от вас вече знаят, че в умерени количества червеното вино е доста полезно, а сега вероятно ще ви изненадаме и с още няколко интересни факта, които може би не предполагате.

Пиенето на червено вино в малки дози е по-добре за вас, отколкото изобщо да не пиете

Може и да изненадаме някого, но голяма част от проучванията са доказали, че умерената консумация на червено вино е по-добра за вас, отколкото да не пиете изобщо. Причината е, че антиоксидантите,които то съдържа, намаляват честотата на сърдечно-съдовите заболявания и вероятността от развитие на диабет тип2. Разбира се, всяко прекаляване, моментално ще донесе повишени рискове за здравето ви. Тук важи с пълна сила поговорката ”Отровата е в дозата”.

Ползите за здравето на червеното вино идват от танина

Почти всичко във виното, което не е алкохол или вода, е вид полифенол. Полифенолите включват танин, цветен пигмент, винени аромати, ресвератрол и около 5000 други растителни съединения. От тези полифеноли най-изобилни във виното по здравословни причини са процианидините, които са вид кондензиран танин, който се намира и в зеления чай и тъмния шоколад. Това съединение е много полезно за здравето на сърцето и дълголетието.

Някои червени вина са по-добри за вас от други

Не всички червени вина се прозивеждат по един и същи начин и съдържат еднакви вещества. Например, Каберне Совиньон е наситено с повече кондензирани танини от Пино Ноар, но и двете вина имат много по-малко такива от Петит Сира или Сагрантино. Макар че е доста трудно да се определи кои вина са най-добри, ето някои подсказки:

  • Сухите червени вина са по-добри от сладките.
  • Червените вина с по-ниско съдържание на алкохол (за предпочитане под 13% ABV) са по-добри от високоалкохолните вина
  • Червените вина с по-високосъдържание на танин (тези, които са по-стипчиви) са по-добри от вината с ниско съдържание на танин.

Младите червени вина са по-добри за вас от старите червени вина

Вярно е, че някои вина имат по-добър вкус, когато са добре отлежали, но що се отнася до здравословните аспекти на виното, старото вино не е толкова добро. Младите червени вина съдържат по-високи нива на танин в сравнение с всеки друг вид вино.

Колкото повече престоява във времето, виното става с по-светъл цвят

Много голяма част от отлежалите с години вина са бледи и полупрозрачни на цвят.

Почти всички червени вина се произвеждат от един вид грозде

Всички най-разпространени червени вина, включително Каберне Совиньон, Сира, Мерло и Пино Ноар, са само от един вид грозде: Vitis vinifera.

Червеното грозде е по-старо от гроздето за бяло вино

Смята се, че жълтото и зелено грозде, от които се произвеждат бели вина, първоначално произхождат от ДНК мутация на червени лози. Това е доста убедителна хипотеза, тъй като Пино Ноар и Пино Блан споделят една и съща ДНК.

Червените вина обикновено съдържат по-малко сулфити от белите

По принцип нивата на сулфит в червените вина са по-ниски от тези на белите вина. Това е така, защото червените вина са по-стабилни химически от белите вина и не се разграждат толкова бързо.

Червеното грозде може да се превърне в бяло вино

Тъй като цветът идва от горната обвивка на гроздето (а не от сока), от червено грозде е възможно да се направи бяло вино. Това се случва много по-често, отколкото можете да си представите. Например шампанското Blanc de Noirs е бяло пенливо вино, приготвено с грозде Pinot Noir и Pinot Meunier (червено).

Стотици аромати, открити в червеното вино, идват единствено и само от зърната на гроздето

Всички тези аромати на череша, плодове, конфитюр и билки, открити в чаша червено вино, са получени единствено и само от ферментирало грозде и отлежало вино в дъбови бъчви. Няма никакви допълнителни ароматни добавки.

В Mall Plovdiv може да намерите отлична селекция от различни вина в магазина на PREMIUM CIGARS & TOBACCO, а за полезни съвети как да съчетавате питието с ястията, може да си припомните една от предишните ни статии по темата.

Правила на промоциятаНамери в мола