10 факта за конструкторите LEGO, които не знаете

10 факта за конструкторите LEGO, които не знаете

22.11.2019

Ако има една играчка, която никога не омръзва на малки и големи, то това безспорно са известните на всички LEGO конструктори. Дори в ерата на интернет и компютърните игри, те успяват да устоят на конкуренцията и все още да се нареждат сред най-продаваните играчки за всички времена.

Психолозите смятат, че „култът“ по LEGO в никакъв случай не е преувеличен. Тези малки цветни блокчета се харесват на почти всеки, независимо от възрастта, и презентират по най-добър начин идеята „да градиш нещо”. А най-готината част е, че потенциалът за творчество е просто безкраен. Конструкторът всъщност е много повече от играчка, а е по-скоро огромно поле, на което сме свободни да изразим себе си и собственото си виждане за нещата и света около нас.

Популярните блокчета са еднакво подходящи за момичета и момчета и със сигурност са една от най-добрите опции за подарък за малчуганите. Има варианти както за най-малките (DUPLO), така и опции за 12+ години, които ще заинтригуват всички запалени фенове и креативни души.

А за да събудим още повече любопитството ви към шарените тухлички, намерихме 10 любопитни факта, които сме убедени, че не знаете:

  • Групата LEGO е основана през 1932 г. в Дания. С годините се превръща от малка дърводелска работилница в третия най-голям производител на играчки в света. Основателят ѝ Оле Кирк Кристиансен се спира на името „LEGO“ , комбинирайки първите две букви на датските думи LEG GODT, което означава „играй добре“.
  • Елементите на конструкторите LEGO са част от „универсална система“, така че независимо от годината, в която е произведен комплектът, всяко парче е съвместимо с всички останали от по-ранни или по-късни версии.
  • Формите, използвани за производството на тухличките LEGO, са с точност до две хилядни от милиметъра (0,002 mm!). Поради тази висока степен на точност, има само около 18 тухли на всеки милион произведени, които не отговарят на високото качество на компанията.
  • Ако поставите 340-те милиона минифигури, произведени миналата година една до друга, в една линия, то тя ще простира на огромните 7900 км – това е почти разстоянието от Лондон до Пекин, Китай!LEGO мини фигурките са най-голямото население в света с над 4 милиарда от тях по цялото земно кълбо. Интересно е, че 86% от тях са от мъжки пол.
  • Най-високата кула в света LEGO е висока 28,7 метра, направена от 465 000 тухли!
  • По време на коледния сезон почти 28 LEGO комплекта се продават всяка секунда.
  • През 2009 г. мъж на име Джеймс Мей в Съри, Великобритания, построява първата в света къща LEGO в цял размер, използвайки 3,3 милиона тухли. Къщата съдържа работеща тоалетна, душ и легло… всички изработени от LEGO. Legoland предлага да вземе къщата и да я постави в тематичния парк на Уиндзор, но сделката не се осъщестявава, тъй като преместването е твърде скъпо.LEGO конструкторите са едни от малкото толкова популярни играчки, които не се произвеждат в Китай. Компанията има заводи в Дания, Унгария и Чехия.
  • Най-големият комплект LEGO, произвеждан някога към ноември 2019 г., е Ultimate Collector Series Millennium Falcon  със 7541 части.
    Актуализираната версия на кораба на Хан Соло е с дължина 84 см, широчина 56 см и височина 20 см. Може да бъде построен така, че да изглежда като Millennium Falcon от оригиналните Star Wars филми или от по-новата поредица The Force Awakens.

В Mall Plovdiv може да намерите конструкторите на бранда в специализирания магазин LEGO by COMSED и в Хиполенд.

Правила на промоциятаНамери в мола